Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.2°C34.2°C
1 BF 26%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
31 °C
29.4°C31.6°C
1 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.8°C32.1°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.7°C29.9°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
29.9°C30.2°C
0 BF 35%
Βρετανία / Δεκάδες καταγγελίες για σεξισμό και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο υπουργείο Άμυνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Δεκάδες καταγγελίες για σεξισμό και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο υπουργείο Άμυνας

Πινακίδα στην είσοδο του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας
ANDY RAIN/EPA

Καταγγελίες κατά του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας από 60 υψηλόβαθμες υπαλλήλους του, που μέσα από επιστολή τους κάνουν λόγο για μια «εχθρική» και «τοξική» κουλτούρα στους κόλπους του υπουργείου καταγγέλλοντας σεξουαλικές επιθέσεις, παρενοχλήσεις και ανάρμοστη συμπεριφορά από άνδρες συναδέλφους τους.

Η επιστολή, που είδε ο Guardian, εστάλη τον περασμένο μήνα από μια μεγάλη ομάδα ανωτάτων δημοσίων υπαλλήλων προς τους ανωτέρους τους, μαζί με ανώνυμες μαρτυρίες στις οποίες γυναίκες περιέγραφαν τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Οι γυναίκες καταγγέλλουν ότι μεταξύ άλλων έχουν δεχτεί «ανήθικες προτάσεις», πως τις έχουν «θωπεύσει» και «αγγίζει επανειλημμένα» άνδρες συνάδελφοί τους, κατηγορώντας το υπουργείο ότι έχει επέτρεψε να καλλιεργηθεί μια τοξική κουλτούρα παρενόχλησης.

Στην επιστολή τους οι γυναίκες αυτές δηλώνουν ότι «η καθημερινή εργασία τους (στο υπουργείο) δυσχεραίνεται από συμπεριφορές, οι οποίες θα θεωρούνταν τοξικές και ανάρμοστες στη δημόσια ζωή, αλλά γίνονται ανεκτές στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας».

«Υφιστάμεθα υποτιμητική γλώσσα, είμαστε θύματα ανεπιθύμητης προσοχής και σεξουαλικής παρενόχλησης, κυρίως αδιάκριτων βλεμμάτων, σεξουαλικών σχολίων και συνεχών σχολίων για τα ρούχα μας, την εμφάνισή μας ή το άρωμά μας» σημειώνουν.

Οι καταγγελίες που περιλαμβάνονται στις επιστολή αφορούν μεταξύ άλλων:

-Μια γυναίκα που είπε ότι την θώπευσαν σε κοινωνική εκδήλωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προσπάθησαν να εμποδίσουν την καταγγελία του περιστατικού. 

-Μια γυναίκα στο εξωτερικό, η οποία είπε ότι «την άγγιξε επανειλημμένα στην πλάτη και τα πόδια ανώτερος στρατιωτικός», αλλά «ο δράστης έμεινε ατιμώρητος».

-Μια ομάδα στρατιωτικών διατηρούσε ένα «υπολογιστικό φύλλο Excel που βαθμολογούσε τις γυναίκες» με βάση «την εμφάνισή τους και το πώς πίστευαν ότι θα ήταν στο κρεβάτι».

-Μια γυναίκα που είπε ότι πριν από μια βραδινή εκδήλωση, ένας ανώτερο στέλεχος ρώτησε μια γυναίκα «αν το πρωκτικό σεξ ήταν κατάλληλο θέμα για την ομιλία του».

-Μια καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης μιας γυναίκας από στρατιωτικό, «αργά το βράδυ σε έναν διάδρομο» σε μια υπερπόντια στρατιωτική βάση.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι ανελήφθη δράση «για να επιλυθούν τα βαθιά ανησυχητικά προβλήματα που εγείρονται» σε αυτήν την επιστολή, συμπληρώνοντας ότι «καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να αισθάνεται κίνδυνο στο (υπουργείο) Άμυνας, και οι συμπεριφορές αυτές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Σύμφωνα με τις γυναίκες που συνέταξαν την επιστολή, τα προβλήματα που αναφέρουν δεν είναι παλιά, αλλά «τρέχοντα», με τις ίδιες να επισημαίνουν επίσης ότι διαμαρτυρίες και αναφορές για τα ζητήματα αυτά «μάλλον υποβαθμίζονται εν γένει παρά εισακούονται».

Το συνδικάτο FDA, το οποίο εκπροσωπεί τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσα έρευνας για τις κατηγορίες αυτές». «Οι περιγραφές εμπειριών που έζησαν οι γυναίκες αυτές είναι βαθιά ανησυχητικές. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον χώρο εργασίας τους» ανέφερε το συνδικάτο στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σημειώνεται ότι υπουργείο Άμυνας δεν είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας της Βρετανίας που αντιμετωπίζει καταγγελίες αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια. Η αστυνομία του Λονδίνου, η πυροσβεστική, αλλά και το κοινοβούλιο έχουν κατηγορηθεί ότι επέτρεψαν να ανθίσει μια σεξιστική νοοτροπία όπως και πράξεις ηθικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών.

Στον ιδιωτικό τομέα, η βασική ένωση εργοδοτών, η CBI, συγκλονίστηκε επίσης την άνοιξη από κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων για δύο βιασμούς. Ο διευθυντής της απολύθηκε και πολλά μέλη της την εγκατέλειψαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL