«Αυτή τη στιγμή η ανησυχία μου είναι η εξάντληση των καυσίμων. Θα ληφθούν αποφάσεις ως την Πέμπτη. Για την παροχή καυσίμων π.χ. στις μονάδες αφαλάτωσης για πόσιμο νερό, στα νοσοκομεία, καυσίμων για την βασική παραγωγή ψωμιού, με το οποίο τρέφονται οι άνθρωποι στη Γάζα. Κάνουμε έκκληση, χρειάζεται να βρούμε λύση για τα καύσιμα, αλλιώς όλη η επιχείρησή μας θα σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Τα νοσοκομεία θα κλείσουν. Ολόκληρη η προσπάθεια παροχής βοήθειας θα σταματήσει, ακόμη και αν συνεχίσουν να έρχονται φορτηγά με προμήθειες. Δεν θα υπάρχουν καύσιμα για τα οχήματά μας, να παραλάβουν τη βοήθεια και να την διανείμουν», τονίζει ο διευθυντής του τμήματος του ΟΗΕ που καλύπτει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες Τομ Γουάιτ.
🛑"We need to find a solution to the fuel - otherwise our aid operation will come to a stop"@TomWhiteGaza tells @IsaCNN without fuel - people in📍#Gaza will not have access to clean drinking water, hospitals are going to close and our whole aid operation will start winding down pic.twitter.com/AVhKToLHDE
— UNRWA (@UNRWA) October 25, 2023
Λίγο νωρίτερα, με νέα ανάρτησή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει ότι «οι δυσαρέσκειες του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
The grievances of the Palestinian people cannot justify the horrific attacks by Hamas.
— António Guterres (@antonioguterres) October 25, 2023
Those horrendous attacks cannot justify the collective punishment of the Palestinian people.
Προηγήθηκε ανάρτηση του ΟΗΕ στην οποία γίνεται έκκληση να υπάρξει αντίδραση τόσο στις δυνάμεις του αντισημιτισμού όσο και της μισαλλοδοξίας κατά των μουσουλμάνων και κατά κάθε είδους μίσους.
“We must stand up to the forces of antisemitism, anti-Muslim bigotry and all forms of hate.”
— United Nations (@UN) October 25, 2023
— @antonioguterres in Security Council meeting on the Middle East. https://t.co/EikUwtgZRd pic.twitter.com/XFMrbglLYG
Ο κ. Γκουτέρες με άλλη ανάρτησή του τόνισε ότι «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο δεινή κάθε ώρα. Σε μία τέτοια κρίσιμη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε ξεκάθαροι στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων».
Στην ανάρτηση παρατίθεται και βίντεο από την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τονίζει ότι «ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες. Πρέπει να απαιτήσουμε όλες οι πλευρές να σεβαστούν και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους υπό τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία. Να φροντίζουν διαρκώς κατά την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων να προστατεύουν τους αμάχους, να σέβονται και να προστατεύουν τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ που αυτή τη στιγμή φιλοξενούν πάνω από 600.000 Παλαιστίνιους».
The situation in the Middle East is growing more dire by the hour.
— António Guterres (@antonioguterres) October 25, 2023
At a crucial moment like this, it is vital to be clear on the fundamental principle of respecting & protecting civilians. pic.twitter.com/TpDcQz0Bkc
Ο ίδιος είχε «δείξει» το Ισραήλ χωρίς να το κανονομάζει, τονίζοντας ότι «προστασία των αμάχων δεν σημαίνει να δίνεις εντολή σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν προς τα νότια, όπου δεν υπάρχει καταφύγιο, τροφή, νερό, φάρμακα και καύσιμα, και μετά να συνεχίζεις να βομβαρδίσεις το νότο». Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την παραίτηση Γκουτέρες.