«Κανείς δεν θα μας κάνει κηρύγματα περί ηθικής» διακήρυξε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ, απαντώντας στις εντεινόμενες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα από τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει οι ισραηλινές δυνάμεις. Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο σύμφωνα με τον επιβεβαιωμένο απολογισμό κόστισε στο Ισραήλ πάνω από 1.300 ζωές (ο απολογισμός δεν είναι ο τελικός) και πάνω από 3.300 τραυματίες, με εκατοντάδες από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη ή πολύ σοβαρή κατάσταση.
«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, κανένας κρουνός νερού δεν θα τρέξει και κανένα φορτηγό καυσίμων δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στα σπίτια τους. Ανθρωπιστικό για ανθρωπιστικό. Και κανείς δεν θα μας κηρύξει ήθος», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.
סיוע הומניטרי לעזה? אף מתג חשמל לא יורם, שיבר מים לא יפתח ומשאית דלק לא תיכנס עד להשבת החטופים הישראלים הביתה. הומניטרי תמורת הומניטרי. ושאף אחד לא יטיף לנו מוסר.
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) October 12, 2023
Κατά την αποχώρησή τους από τα εδάφη που ελέγχει το Ισραήλ, οι μαχητές της Χαμάς εκτιμάται ότι πήραν μαζί τους περίπου 150 ομήρους, μία πρωτοφανής συνθήκη στην σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
Η Χαμάς έχει απειλήσει ότι θα εκτελέσει ομήρους ως αντίποινα για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.
Πάνω από 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί εντός της Λωρίδας της Γάζας από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά πυροβολικού μέχρι τα ξημερώματα. Οι τραυματίες φτάνουν τους 5.600. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς ενώ θεωρούνται σημαντικά μικρότεροι των πραγματικών, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούν να προσεγγίσουν όλα τα σημεία που στοχοποιήθηκαν.
Επιπρόσθετα, περίπου 1.500 είναι οι νεκροί μαχητές της Χαμάς κατά την αρχική αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης το Σάββατο. Οι παραπάνω αριθμοί αθροίζονται σε πάνω από 4.000 νεκρούς μετά τις πρώτες 5 ημέρες του πολέμου, ενώ οι τραυματίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 10.000.
Εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης αναμενόταν η άφιξη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και του συνοδευτικού στόλου του στην περιοχή.
Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο αμερικανικός στόλος τοποθετείται στα ανοιχτά του Λιβάνου σε μία ευθεία προειδοποίηση προς τη χώρα και κυρίως την Χεζμπολάχ ή άλλες φιλοϊρανικές δυνάμεις, προκειμένου να μην επιχειρήσουν δημιουργία δεύτερου μετώπου στο βόρειο Ισραήλ.
«Kαμιά δικαιολογία για βία που στοχεύει αδιακρίτως αθώους αμάχους»
Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τη βία εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και εξέφρασε τη λύπη της για τη «συλλογική τιμωρία» που αποτελούν, όπως κατήγγειλε, τα πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Γάζας, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναπαράγει το ΑΜΠΕ.
Ενώ καταδικάζει τα «φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς», η ομάδα αναφέρει πως το Ισραήλ κατέφυγε σε «στρατιωτικές επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον του ήδη εξαντλημένου παλαιστινιακού λαού της Γάζας».
«Έζησαν επί 16 χρόνια κάτω από έναν παράνομο αποκλεισμό και ήδη έχουν βιώσει πέντε μεγάλους βάρβαρους πολέμους για τους οποίους δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες», αναφέρει σε δήλωσή της η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ.
«Αυτό ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για βία που στοχεύει αδιακρίτως αθώους αμάχους, είτε εκ μέρους της Χαμάς είτε εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτό απαγορεύεται κατηγορηματικά βάσει του διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία δεν μιλά ωστόσο εξ ονόματος του παγκόσμιου οργανισμού, αναφέρει πως η σύλληψη ομήρων στο πλαίσιο εχθροπραξιών αποτελεί επίσης έγκλημα πολέμου.
«Οι άμαχοι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και εν αναμονή της απελευθέρωσής τους πρέπει να γίνει γνωστό τι τους συμβαίνει και πού βρίσκονται», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως δεν πρόκειται να υπάρξει παύση για ανθρωπιστικούς λόγους της πολιορκίας του στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.