Live τώρα    
Ουκρανία / F-16 από Δανία-Ολλανδία στο Κίεβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / F-16 από Δανία-Ολλανδία στο Κίεβο

133799612_EXPOCENTER.jpg

Ολο και πιο σοβαρά γίνονται τα ουκρανικά πλήγματα με drones στη Μόσχα. Το τελευταίο, χθες, ανάγκασε τις Αρχές να διακόψουν την εναέρια κυκλοφορία και στα τέσσερα μεγάλα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, στέλνοντας τις πτήσεις στην Αγία Πετρούπολη αλλά και στο Μινσκ.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα του Κιέβου να του δοθούν τα σύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη «μητέρα» όλων των αιτημάτων του προς τη Δύση για στρατιωτική υποστήριξη, σχεδόν από την αρχή του πολέμου.
 

Διαβεβαιώνει η Ουάσιγκτον

Κατά τον αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η Ουάσιγκτον έδωσε στη Δανία και στην Ολλανδία επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα επισπεύσει την έγκριση των αιτημάτων τους για παραχώρηση F-16 στην Ουκρανία μόλις ολοκληρωθεί η ταχύρυθμη εκπαίδευση των χειριστών τους, η οποία αναμένεται νσ αρχίσει εντός του μήνα στη Δανία.

Ενας συνασπισμός 11 χωρών έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16 και, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Δανός υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Τρόελς Πούλσεν, ο στόχος είναι να υπάρξουν «αποτελέσματα» από την εκπαίδευση αυτή στις αρχές του 2024.

Δανία και Ολλανδία ηγούνται των διεθνών προσπαθειών για την εκπαίδευση των Ουκρανών στα αμερικανικά μαχητικά, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νατοϊκής αεροπορικής ισχύος. Θα εκπαιδεύσουν, επίσης, το προσωπικό υποστήριξης και συντήρησης ώστε τελικά τα αεροσκάφη να χρησιμοποιηθούν από την ουκρανική αεροπορία στις επιχειρήσεις της κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία» έγραψε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Ουόπκε Χέκστρα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Τώρα θα συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» συμπλήρωσε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η Ολλανδία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παράσχει στην Ουκρανία F-16, καθώς αυτή τη στιγμή αποσύρει σταδιακά τα εν λόγω μαχητικά από τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, η χώρα διαθέτει επί του παρόντος 24 επιχειρησιακά F-16, τα οποία θα αποσυρθούν σταδιακά μέχρι τα μέσα του 2024. Άλλα 18 από αυτά είναι διαθέσιμα προς πώληση, εκ των οποίων τα 12 έχουν πουληθεί «προκαταρκτικά», καθώς εκκρεμεί η τελική έγκριση των Αμερικανών.
 

Δίχως κέρδος... εμπλοκή

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν έστειλε επιστολές στους ομολόγους του της Δανίας και της Ολλανδίας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα αιτήματα των χωρών τους για αποστολές F-16 στο Κίεβο θα εγκριθούν. Στην ίδια επιστολή ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει πως η διάθεση των αεροσκαφών από τους δύο νατοϊκούς συμμάχους θα επιτρέψει στην Ουκρανία να «εκμεταλλευτεί πλήρως τις νέες δυνατότητές τους μόλις η πρώτη ομάδα πιλότων ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους».

«Η κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές ότι μια δωρεά είναι το φυσικό επόμενο βήμα μετά την εκπαίδευση. Το συζητάμε με στενούς συμμάχους μας και αναμένω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με αυτό» δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν αναφερόμενος στην προοπτική διάθεσης δανικών F-16 στην ουκρανική αεροπορία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάιο το πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16. Εκτός από τη Δανία, επρόκειτο να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης και στη Ρουμανία. Με τη διαδικασία να απαιτεί χρόνο, το Κίεβο έχει συνειδητοποιήσει πως δεν θα έχει διαθέσιμα τα αμερικανικά μαχητικά το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως παραδέχθηκε δημοσίως την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι τα F-16 θα βοηθήσουν ελάχιστα την Ουκρανία στην τρέχουσα αντεπίθεσή της και δεν θα αλλάξουν καθοριστικά την πορεία της σύγκρουσης όταν τελικά φτάσουν στα χέρια των Ουκρανών, δεδομένων των ισχυρών ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και της υπεροχής της ρωσικής αεροπορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL