Με το εκβιαστικό τελεσίγραφο του Eurogroup ότι σταματάει η χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας την Δευτέρα το βράδυ από την ΕΚΤ, πρόκειται να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής των αντιπροσώπων για να ψηφίσει επί των τριών νομοσχεδίων που κατάρτισε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με το ΑΚΕΛ να επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση, ακόμη και για θέματα που συμφωνεί, όπως η δημιουργία εθνικού επενδυτικού ταμείου πρέπει να τεθεί στην κρίση δημοψηφίσματος. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να βρεθεί εκτός Τρόικας και εντός Ευρώ και προτείνει οποιαδήποτε λύση να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής μετατέθηκε για το απόγευμα. Από αναβολή σε αναβολή πήγαινε και το Εθνικό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ενώ σε συνεχή επαφή με τον Ν. Αναστασιάδη, ήταν το κλιμάκιο της Τρόικας στην Κύπρο.
Το ΑΚΕΛ, όπως και η ΕΔΕΚ επεξεργάζονται πρόταση για το ενδεχόμενο που η Τρόικα δεν θα συναινέσει στις αποφάσεις της Κυπριακής πλευράς. Στο ίδιο κλίμα και το ΔΗΚΟ. Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι το Eurogroup αποφάσισε με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια. Όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού: "Στόχος του Eurogroup είναι η οικονομική υποδούλωση και η άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο θα υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες σε βάρος της επίλυσης του Κυπριακού και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας προς όφελος του κυπριακού λαού." "Αν η Κύπρος αποδεχόταν την απόφαση του Eurogroup, τότε δεν θα ταν το τέλος αλλά η απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο", τόνισε ο Άνδρος Κυπριανού.
Τρία νομοσχέδια περιλαμβάνει το εναλλακτικό σχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί χθες από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην πρωινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε κλίμα συνεννόησης ώς προς τα πρώτα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά μέτρα για την αναχαίτιση του ενδεχόμενου εκροής καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες.
Το υπόλοιπο του ρεπορτάζ της Αναστασίας Γιάμαλη θα δημοσιευτεί στην "¨Αυγή της Κυριακής".