Live τώρα    
Γαλλία / Υπό τον φόβο ακόμη μίας νύχτας επεισοδίων - 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Υπό τον φόβο ακόμη μίας νύχτας επεισοδίων - 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους

ΓΑΛΛΙΑ ΤΑΡΑΧΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ
screenshot

Νέο γύρο συγκρούσεων νεαρών διαδηλωτών με την αστυνομία φοβούνται στη Γαλλία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπισης της κρίσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Νταρμανέν, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.

Την ίδια ώρα οι Αρχές αποφάσισαν να κρατήσουν στους δρόμους 45.000 αστυνομικούς.

https://youtu.be/dTrfGqm0ijI

Λίγο πριν από τη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, ενημέρωσε ότι θα διατηρηθεί για ακόμη μία νύχτα η δύναμη των 45.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για την τήρηση της τάξης.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών της χώρας έδωσε οδηγίες «για αυστηρότητα» και ζήτησε «όπως και πριν να γίνουν συλλήψεις, το συντομότερο δυνατόν».

Στο μεταξύ οι συγγενείς του Ναέλ, μιλώντας σε ΜΜΕ καλούν να σταματήσουν οι ταραχές, τονίζοντας ότι αυτές δεν τιμούν τη μνήμη του. Μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι «δεν ζητήσαμε από κανέναν να σπάσει ή να κλέψει. Όλα αυτά δεν γίνονται για τον Ναέλ», σημειώνοντας ότι αυτό που ήθελαν ήταν ο κόσμος να συμμετάσχει σε μια ειρηνική πορεία, να τιμήσει τη μνήμη του Ναέλ. 

«Θέλουμε να ηρεμήσουν όλα και όλοι. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταραχές, όλα πρέπει να σταματήσουν», είπε συγγενής του 17χρονου.  

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο νόμος είναι αυτός που επιτρέπει στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τα όπλα τους ακόμη και σε τροχαίους ελέγχους. Όπως δήλωσε αυτό που χρειάζεται είναι «καλύτερη εκπαίδευση για τη γαλλική αστυνομία, ρύθμιση των κανόνων χρήσης όπλων για την αστυνομία και αναθεώρηση του νόμου που επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία εάν ένας νεαρός αρνηθεί να σταματήσει σε έλεγχο της τροχαίας».

Η γιαγιά του Ναέλ, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV εξέφρασε την αγωνία της και έκανε έκκληση για ηρεμία «Σε αυτούς που σπάνε, τους λέω: σταματήστε. Μη σπάτε βιτρίνες, μη σπάτε σχολεία, λεωφορεία. Σταματήστε, οι μαμάδες είναι είναι αυτές που παίρνουν τα λεωφορεία, οι μαμάδες σας είναι αυτές που περπατούν έξω!».

Ταυτόχρονα σημείωσε «Θέλουμε αυτοί οι νέοι να ηρεμήσουν. Ο Ναέλ είναι νεκρός. Η κόρη μου είχε ένα μοναχοπαίδι, είναι χαμένη πια, τελείωσε, η κόρη μου δεν έχει πια ζωή. Και εμένα, με έκαναν να χάσω και την κόρη μου και τον εγγονό μου».

«Κατηγορώ τους δύο αστυνομικούς, γιατί ήταν δύο, αυτοί που έριξαν δύο χτυπήματα με τον υποκόπανο των όπλων τους στο κεφάλι του εγγονού μου, και αυτόν που πυροβόλησε απευθείας στην καρδιά. Μπορούσε να τον πυροβολήσει στο πόδι, στο χέρι», είπε η γιαγιά του Ναέλ και πρόσθεσε: «Του αφαίρεσαν τη ζωή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0