Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ουκρανία / Σοκ από την καταστροφή του φράγματος στη Χερσώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Σοκ από την καταστροφή του φράγματος στη Χερσώνα

133476012_KIEV.jpg

Μετά το σοκ από την είδηση της καταστροφής του φράγματος στον Δνείστερο, στην περιοχή της Χερσώνας, στην πόλη Νόβα Καχόβκα, πλημμυρίζοντας και απειλώντας με οικολογική καταστροφή μια τεράστια περιοχή, έπεται το κυρίαρχο ερώτημα για το ποιος ευθύνεται.

Και οι δύο πλευρές προβάλλουν ισχυρισμούς που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη συγκυρία, ωστόσο λείπουν οι αποδείξεις. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα για να πλημμυρίσει την περιοχή και να εμποδίσει πιθανή προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων πέραν του Δνείστερου προς τις κατεχόμενες περιοχές, η Μόσχα επιμένει από την πλευρά της ότι το φράγμα το ανατίναξαν Ουκρανοί σαμποτέρ για να στερήσουν το νερό από την Κριμαία, η οποία ως γνωστόν έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία από το 2014.

Η κατάσταση στην περιοχή παραπέμπει σε σκηνικό Αποκάλυψης, με την πόλη της Καχόβκα να έχει καλυφθεί από τα νερά του αχανούς ταμιευτήρα ο οποίος αδειάζει με ταχύτητα και η στάθμη του πέφτει κατά 35 εκατοστά την ώρα, ενώ ακόμα χειρότερα απειλείται άμεσα για άλλη μια φορά η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αφού το συγκεκριμένο φράγμα τροφοδοτεί με κρύο νερό το κύκλωμα ψύξης των αντιδραστήρων του. Το ρήγμα στο φράγμα της Καχόβκα έχει εντείνει εκ νέου τους φόβους μιας καταστροφής στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης εν μέσω του συνεχιζόμενου και κλιμακούμενου πολέμου.

Ο τεράστιος αποταμιευτήρας πίσω από το φράγμα που κατασκευάστηκε κατά τη σοβιετική εποχή, τη δεκαετία του 1950, αποτελεί ουσιαστικά ένα από τα βασικά αναγνωρίσιμα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Νότιας Ουκρανίας με μήκος 240 χιλιομέτρων και πλάτος που φτάνει έως και τα 23 χιλιόμετρα. Ένα τμήμα της περιοχής εκτείνεται στην πλημμυρική πεδιάδα πέραν του φράγματος, με δεκάδες χωριά στη νότια όχθη του Δνείπερου που ελέγχονται σήμερα από τη Ρωσία να θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα.

Δραματικές εκκενώσεις

Δραματικές εκκενώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη στην πλημμυρισμένη περιοχή όλη μέρα χθες, με τους κατοίκους σε κατάσταση σοκ να σπεύδουν να σώσουν ό,τι ήταν δυνατό από τα σπίτια τους και να απομακρύνονται γρήγορα. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, τουλάχιστον 24 οικισμοί στην περιοχή της Χερσώνας πλημμύρισαν, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο υποστήριξε πως η Ρωσία βομβαρδίζει περιοχές που εκκενώνονται και προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τις νάρκες τις οποίες «ξεθάβουν» και παρασέρνουν τα νερά.

Ολη η περιοχή της Νόβα Καχόβκα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η στάθμη του νερού στην πόλη αναφέρεται ότι έχει ανέβει πάνω από 11 μέτρα! Τα νερά απειλούν και την ίδια την πόλη της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μια νέα ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή στο κέντρο της εμπόλεμης ζώνης και αλλάζει τις γραμμές αντιπαράθεσης του μετώπου ακριβώς τη στιγμή που η Ουκρανία εξαπολύει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Reuters θεωρούν ότι πιθανότατα το φράγμα έχει καταστραφεί σε επίπεδο πέραν επισκευής.

Η Ρωσία ελέγχει το φράγμα από τις αρχές του πολέμου, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη βόρεια όχθη του Δνείπερου πέρυσι. Και οι δύο πλευρές είχαν κατηγορήσει εδώ και καιρό η μία την άλλη ότι σχεδίαζαν να ανατινάξουν το φράγμα. Σημειώνεται ότι οι Συμβάσεις της Γενεύης απαγορεύουν ρητά τη στόχευση φραγμάτων κατά τον πόλεμο λόγω του κινδύνου που συνεπάγεται για τους αμάχους η καταστροφή τέτοιων «έργων και εγκαταστάσεων που μπορούν να απελευθερώσουν επικίνδυνες δυνάμεις».

Κατηγορίες

«Ρώσοι τρομοκράτες. Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα επιβεβαιώνει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης» έγραψε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε το γεγονός «μια εξωφρενική πράξη που καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε με τη σειρά του τη Ρωσία ως υπεύθυνη, προειδοποιώντας πως η καταστροφή πολιτικών υποδομών συνιστά «έγκλημα πολέμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL