Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Γαλλία / «Σαμποτάζ» ή «αφοπλισμοί»;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / «Σαμποτάζ» ή «αφοπλισμοί»;

133462769.jpg

Η υπόθεση του περιβαλλοντικού κινήματος Εξεγέρσεις της Γης, που έχει στοχοποιήσει η κυβέρνηση Μακρόν εξαιτίας της δράσης του στις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των δεξαμενών νερού για αρδευτικούς σκοπούς, φέρνει στο προσκήνιο τη ριζοσπαστικοποίηση του περιβαλλοντικού κινήματος απέναντι σε μια εξουσία που έχει επιλέξει την καταστολή (και) αυτών των διαμαρτυριών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διαλύσει το κίνημα, γεγονός που προσκρούει όμως σε πολλά, όχι μόνο νομικά, εμπόδια. Η Greenpeace Γαλλίας έχει καταγγείλει ότι οι δεξαμενές αυτές εξυπηρετούν «τους μεγαλοκαλλιεργητές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αγροτοβιομηχανικών παραγόντων εις βάρος των τοπικών αγροτικών λύσεων». Εξού και η συνέχιση των αντιδράσεων από ένα κίνημα που υιοθετεί νέες, πιο ριζοσπαστικοποιημένες μορφές δράσης, μεταξύ αυτών και το σαμποτάρισμα υποδομών, τις επιθέσεις σε εργοστάσια, γραφεία κ.ά. Απέναντι στις αντιδράσεις αυτές η κυβέρνηση αντιδρά με καταστολή: 3.200 αστυνομικοί κλήθηκαν για να τις καταστείλουν στην κοινότητα Sainte Soline.

«Τα σούπερ γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ, τα SUV, τα εργοστάσια άνθρακα κ.ά. σκοτώνουν κόσμο. Η καταστροφή τους, λοιπόν, είναι μία μορφή μείωσης των ζημιών και αποτροπής του θανάτου» εξηγεί ο Αντρέας Μαλμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας και συγγραφέας του βιβλίου «Πώς σαμποτάρουμε έναν αγωγό», που εκδόθηκε στα γαλλικά το 2020 και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ακτιβιστές του κλίματος που επιλέγουν τις δυναμικές δράσεις. Μια άποψη που φαίνεται ότι έχει επηρεάσει το διογκούμενο κίνημα κατά των δεξαμενών νερού σε όλη τη Γαλλία. Άλλωστε η αιτία που έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργού Εσωτερικών το κίνημα Εξεγέρσεις της Γης δεν είναι μόνο «η βία κατά των δυνάμεων της τάξης», αλλά και οι «καταστροφές αγαθών» ή «οι εκκλήσεις για εξέγερση». Το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα. Άλλωστε η υπόθεση του σαμποταρίσματος δημόσιων υποδομών, Αρχών κ.ά. δεν είναι σημερινή.

Ιστορία και δρακόντειες ποινές

Στη Γαλλία χρονολογείται, τον 20ό αιώνα, από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αντιστασιακοί έκαναν σαμποτάζ κατά των ναζί κατακτητών. Ενώ κατά τη δεκαετία του 1970 το ίδιο έκαναν και τα μέλη των οργανώσεων κατά των πυρηνικών. Μια πρακτική που αναβίωσε και κατά τη δεκαετία του 2000, με τους θερισμούς καλλιεργειών μεταλλαγμένων από εθελοντές των οικολογικών κινημάτων που εναντιώνονταν σε αυτά. Πλέον, αυτές τις δράσεις ο Ποινικός Κώδικας τις ορίζει ως «καταστροφή, βλάβη κάθε εγγράφου, υλικού, κάθε είδους εξοπλισμού με τρόπο που επέρχεται προσβολή στα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους» και η ποινή που προβλέπεται φτάνει τα 15 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 225.000 ευρώ! Ωστόσο, τα πάντα εξαρτώνται από την εφαρμογή του νόμου. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν εξελίξεις. Για παράδειγμα, κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν, όταν ήταν σε εξέλιξη το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων σε όλη τη χώρα, είχε δημιουργηθεί ένα αυθόρμητο κίνημα που κατέβαζε, ξεκρεμώντας τα, από τους τοίχους των δημόσιων χώρων και κτηρίων τα επίσημα προεδρικά πορτρέτα του Εμανουέλ Μακρόν. «Στην αρχή, όταν ξεκίνησαν να κατεβάζουν τα πορτρέτα του Μακρόν σε δημαρχεία κ.ά., οι δικαστές θεωρούσαν αυτές τις ενέργειες ως σοβαρές παραβάσεις» παρατηρεί στη Monde ο δικηγόρος της Greenpeace Αλεξάντρ Φαρό. «Πλέον τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, ορισμένα δικαστήρια επικαλούνται την κατάσταση ανάγκης ή την ελευθερία της έκφρασης».

Πλέον τα μέλη μιας οικολογικής οργάνωσης που ψέκασαν την Πρωτομαγιά με μπογιά τον χώρο του Ιδρύματος «Λουί Βιτόν» θεωρούν ότι η πράξη τους δεν συνιστά σαμποτάζ. Την ίδια στιγμή, πολλά μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν χρησιμοποιούν καν τον όρο «σαμποτάζ» για κάποιες ριζοσπαστικές ενέργειές τους. Προτιμούν έτσι τον όρο «αφοπλισμός», όπως κάνουν, π.χ., τα μέλη της οργάνωσης Εξεγέρσεις της Γης. «Υπάρχει μια ανατροπή της ευθύνης. Με τον “αφοπλισμό” δεν είναι πλέον οι υπαίτιοι ενός σαμποτάζ που βρίσκονται εκτός νόμου, αλλά το κράτος, οι βιομήχανοι ή όσοι υποστηρίζουν την εντατική γεωργία είναι εκείνοι που πρέπει να αποτραπούν και να μην καταστρέψουν τα έμβια όντα» εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Μανουέλ Σερβερά-Μαρζάλ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βερονίκ Μαρσεσό, γενική γραμματέας της Αγροτικής Συνομοσπονδίας, που συνδιοργάνωσε τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην κοινότητα Sainte Soline κατά της δεξαμενής νερού μαζί με την οργάνωση Εξεγέρσεις της Γης, τονίζει ότι η λέξη σαμποτάζ «δεν ανήκει στο αγροτικό λεξιλόγιο».

Νέο νόημα στο σαμποτάζ και νέοι πονοκέφαλοι για τον Μακρόν

«Στην Greenpeace είχαμε ήδη προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες την περίοδο 2010-2011, όταν αποσπούσαμε σιδηροτροχιές για να εμποδίσουμε τα τρένα που μετέφεραν πυρηνικά υλικά να κυκλοφορήσουν. Και τώρα προσπαθούμε να δώσουμε νέο νόημα σε αυτή την έννοια που κάτι τίθεται εκτός χρήσης γιατί οι δράσεις καταστροφής έχουν γίνει πιο αποδεκτές για ένα μέρος των πολιτών» παρατηρεί ο γενικός διευθυντής της Greenpeace Γαλλίας Ζαν Φρανσουά Ζιλιάρ. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα απασχολεί όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του περιβάλλοντος και των σχετικών δράσεων. Τον περασμένο Απρίλιο έγινε σχετική συνάντηση της Greenpeace, των Φίλων της Γης, της Attac, της Oxfam κ.ά. Βέβαια, δεν συμφωνούν όλες οι οργανώσεις με τέτοιου είδους ριζοσπαστικές ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία Φύση Περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρός της Αρνό Σβαρτζ τονίζει πως «μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι διαδηλωτές στρέφονται κατά εγκαταστάσεων που, για πολλούς, έχουν κηρυχθεί παράνομες από τη Δικαιοσύνη, υπήρξαν πάντα τέτοιες αντιδράσεις, υπάρχουν και θα υπάρχουν και μάλιστα ακόμη περισσότερες». «Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τους δικούς της νόμους δεν μπορεί παρά να επιδεινώνει τις συγκρούσεις» συμπλήρωσε με νόημα.

Αλλο ένα ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση Μακρόν, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από τον διαρκώς αμφισβητούμενο νόμο που ψήφισε αυταρχικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL