Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Μουντιάλ 2022 / Εργαζόμενοι που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους παραμένουν στη φυλακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουντιάλ 2022 / Εργαζόμενοι που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους παραμένουν στη φυλακή

κόσμος περπατά και μια γυναίκα με σημαία αργεντινής
MARTIN DIVISEK/EPA

Τρεις άντρες που εργάστηκαν ως φύλακες ασφαλείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ συνεχίζουν να βρίσκονται στη φυλακή τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή τους επειδή ζήτησαν να τους καταβληθούν απλήρωτοι μισθοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian πρόκειται για δύο άντρες από το Πακιστάν και έναν Ινδό υπήκοο, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκισης και καταβολή προστίμου ύψους 10.000 ριάλ (περίπου 2.500 ευρώ) έκαστος.

Παρόλο που η FIFA είχε υποσχεθεί ότι το Μουντιάλ θα αφήσει μια μόνιμη παρακαταθήκη για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Κατάρ, οι πληροφορίες που ήρθαν αρχικά στο φως από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equidem και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον Guardian αποδεικνύουν το αντίθετο. Το ίδιο το Κατάρ δεν έχει σχολιάσει, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Οι τρεις άντρες που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κράτηση είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που προσλήφθηκαν από την Stark Security Services, μια εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας για να εργαστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά απολύθηκαν μετά τον τελικό παρόλο που δεν είχαν λήξει τα συμβόλαιά τους.

Ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των τριών ανδρών, ο διευθυντής της Equidem, Μουσταφά Κανρί, είπε ότι οι άνδρες τιμωρήθηκαν επειδή απλώς απαίτησαν αυτά που όφειλαν σε αυτούς και στους εκατοντάδες συναδέλφους τους μετά τον πρόωρο τερματισμό των συμβολαίων τους.

«Αυτό είναι το πραγματικό κόστος της περιφρόνησης της FIFA για τα δικαιώματα των ανθρώπων που τους βοηθούν να αποφέρουν τεράστια κέρδη»  ανέφερε. 

Ενώ ο Λιονέλ Μέσι σήκωνε το κύπελλο στο Κατάρ, μετά από αυτό που ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αποκάλεσε το «καλύτερο» Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών δύο άλλοι άντρες από την Κένυα είπαν ότι τους απέλυσαν, παρότι τα συμβόλαιά τους είχαν ισχύ για ακόμα τρεις μήνες.

Τους είπαν απλά να έρθουν να εισπράξουν τον τελευταίο μισθό τους για τις ημέρες που είχαν εργαστεί τον Δεκέμβριο και να εγκαταλείψουν το κατάλυμα τους. Λίγες μέρες μετά τον τελικό βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και άστεγοι. 

Και αυτό δεν ήταν το χειρότερο αφού όταν προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την πρόωρη διακοπή του συμβολαίου τους τέθηκαν σε κράτηση και στην συνέχεια απελάθηκαν μαζί με εκατοντάδες άλλους. 

Στα συμβόλαια των εργαζομένων, τα οποία είδε ο Guardian ο μηνιαίος μισθός ήταν 2.700 ριάλ (κοντά στα 690 ευρώ) για επταήμερη εργασία, καθώς και παροχή τροφής και διαμονής. Σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στην εργατική νομοθεσία του Κατάρ το 2020, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να τερματίσουν νωρίτερα τις συμβάσεις τους, αλλά πρέπει να ειδοποιήσουν έναν μήνα πριν.

Στις 23 Ιανουαρίου, περίπου 200 από τους φύλακες ασφαλείας προσέλαβαν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας που σχετίζεται με την Stark Security για να διαπραγματευτούν για τους απλήρωτους μισθούς τους. Το προσωπικό φέρεται να κάλεσε την αστυνομία και να ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι έκλεισαν τον δρόμο. Οι φύλακες είπαν εκτός από τους επικεφαλής τους οι άλλοι δεν κατέβηκαν καν από τα οχήματα. 

Οι εργαζόμενοι φέρεται να οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης από την αστυνομία, ενώ πάνω από 200 άτομα απελάθηκαν αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ανδρών από τους οποίους πήρε συνέντευξη ο Guardian. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL