Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Γαλλία / Ο Μακρόν κλιμακώνει την ένταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Ο Μακρόν κλιμακώνει την ένταση

133146270a.jpg

«Αν χρειάζεται να αναλάβω το κόστος της αντιδημοφιλίας, θα το αναλάβω». Τάδε έφη Εμανουέλ Μακρόν κατά την πολυαναμενόμενη συνέντευξή του στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη το μεσημέρι. Η συνέντευξη κράτησε 35 λεπτά. Οι συμπολίτες του έσπευσαν να του στείλουν την απάντηση.

Το 61% λοιπόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό του ειδησεογραφικού καναλιού BFMTV, θεωρεί ότι η τοποθέτησή του έχει ως συνέπεια να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο θυμό στη χώρα. Επτά στους δέκα Γάλλους δεν βρήκαν πειστικά τα επιχειρήματά του υπέρ της συνταξιοδοτικής αντιμεταρρύθμισης, την οποία επιχειρεί να περάσει περιφρονώντας τη Βουλή και αγνοώντας όλες τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις. Το 65% επίσης πιστεύει ότι είναι ένας κακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 61% θεωρεί ότι προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστά της τάξης του 77%, του 73% και του 71%, δεν εμπιστεύεται τον Μακρόν για να φέρει σε πέρας θέματα, όπως η προστασία της αγοραστικής δύναμης, το κλίμα ή η πλήρης απασχόληση...

Μετάνιωσε το 19% των ψηφοφόρων του

Επίσης, ένα 19% από τους ψηφοφόρους του κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δηλώνει σήμερα ότι έχει μετανιώσει που τον ψήφισε. Ομόφωνα οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, οργανώσεις πολιτών, πολιτικά κόμματα (εξαιρουμένων δεξιών «τενόρων»), σχολιαστές χαρακτήρισαν την παρέμβασή του υπεροπτική, επιθετική, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής - το είδος της παρέμβασης που δεν οδηγεί σε εκτόνωση μια κοινωνική κρίση, αλλά στην κλιμάκωσή της. Κάτι που μάλλον είναι στα σχέδια του Γάλλου Προέδρου από τη στιγμή που έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους νέους, τους πολίτες για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του. Μια μεταρρύθμιση για την οποία ο ίδιος δήλωσε μεν ότι «δεν χαίρεται», αλλά ότι «είναι απαραίτητη». Επέκρινε, μάλιστα, τους προκατόχους του για το ότι έκαναν πίσω, ενώ εκείνος, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, θα την πάει μέχρι τέλους!

Συνδικάτα: Άρνηση και ψέμα από Μακρόν

Στράφηκε κατά των συνδικάτων ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχουν καταθέσει «καμία εναλλακτική πρόταση». Για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του γ.γ. του μεγαλύτερου συνδικάτου, του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ ότι «εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, αλλά προφανώς ο Πρόεδρος θεωρεί προτάσεις μόνο αυτές με τις οποίες συμφωνεί»! Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ χαρακτήρισε την προεδρική παρέμβαση με τρεις λέξεις: «άρνηση και ψέμα».

Ισως, λοιπόν, να μην είναι τυχαίο ότι η ρητορική που χρησιμοποίησε κατά των διαδηλωτών και των συνδικάτων που είναι στους δρόμους και απεργούν θύμιζε πολύ εκείνη της διετίας 2018-2019, όταν ήλθε σε σύγκρουση με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, σύγκρουση που σημαδεύτηκε από την υπέρμετρη αστυνομική βία και κατέληξε σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς διαδηλωτών στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης καταστολής... Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συνέντευξή του έκανε παραλληλισμούς των διαδηλωτών κατά του νομοσχεδίου του με τους ακροδεξιούς που κατέλαβαν το Καπιτώλιο στις ΗΠΑ ή τους οπαδούς του Μπολσονάρου στη Βραζιλία κατά του εκλεγμένου Προέδρου Λούλα…

Εξαιρετικά ανήσυχη κατάσταση για τη Δημοκρατία

Αυτή η τοποθέτηση συνδέεται άμεσα με την επίδειξη ακραίας αστυνομικής βίας εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Γεγονός που έχει προκαλέσει, για παράδειγμα, την αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικηγόρου Πατρίκ Μποντουέν, ο οποίος παρατήρησε ότι «βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση για τη Δημοκρατία», καταγγέλλοντας «δυσανάλογες» αστυνομικές επεμβάσεις κατά των διαδηλωτών. Από την πλευρά της, η Συνήγορος των Δικαιωμάτων Κλερ Εντόν, που υπάγεται στην πρωθυπουργό, εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειες των προληπτικών προσαγωγών στις οποίες προχωρά η αστυνομία. Για παράδειγμα, από τις εκατοντάδες προσαγωγές διαδηλωτών το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι ούτε δέκα δεν μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Τις τακτικές αυτές καταδικάζουν ενώσεις δικηγόρων, σωματεία αστυνομικών κ.ά., ενώ τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν εικόνες αναίτιας βίας αστυνομικών κατά διαδηλωτών.

Ο λόγος στο Συνταγματικό Συμβούλιο

Παρ’ όλη την έντεχνη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Προέδρου και της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει εικόνα χάους στη χώρα, η κοινή γνώμη συνεχίζει να στηρίζει τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και να ζητά την απόσυρση του νόμου. Σε θεσμικό επίπεδο, το επόμενο κεφάλαιο μετά την απόρριψη της διακομματικής πρότασης μομφής (για μόλις 9 ψήφους) θα παιχθεί ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου, που καλείται να αποφανθεί σε δύο ειδών προσφυγές από βουλευτές και γερουσιαστές της αντιπολίτευσης, κυρίως εκείνων της Συμμαχίας της Αριστεράς.

Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαδικασία υιοθέτησής του. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση καταχρηστικά περιόρισε τον χρόνο και τον αριθμό των τροπολογιών του νόμου, πως είπε ψέματα για τις ελάχιστες συντάξεις, ότι δεν κατέθεσε μελέτη συνεπειών κ.ο.κ. Το δεύτερο αφορά την προσφυγή της Αριστεράς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον νόμο. Αν το Συνταγματικό Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 4,7 εκατ. υπογραφές (το 10% του εκλογικού σώματος) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις συντάξεις. Λεπτομέρεια: πρόεδρος του Συμβουλίου (διορισμένος από τον Φρ. Ολάντ) είναι ο πρώην πρωθυπουργός επί Μιτεράν, Λοράν Φαμπιούς (στη φωτογραφία καθώς προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο), ενώ μεταξύ των υπόλοιπων οκτώ μελών συγκαταλέγεται και ο Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός επί Ζακ Σιράκ.

Σπάνια οι προβολείς της δημοσιότητας πέφτουν τόσο έντονα στο Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου οι αποφάσεις αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL