Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ευρωκοινοβούλιο / Το ιστορικό ψήφισμα κατά του Μαρόκου και οι παρασκηνιακές πιέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκοινοβούλιο / Το ιστορικό ψήφισμα κατά του Μαρόκου και οι παρασκηνιακές πιέσεις

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
EP/ Philippe STIRNWEISS

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ της καταδίκης του Μαρόκου, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, καλώντας τη χώρα να σεβαστεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και τους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι το Ραμπάτ έχει φυλακίσει άδικα δημοσιογράφους για πολιτικά κίνητρα, ιδίως στην περίπτωση του Ομάρ Ράντι, ο οποίος είχε επικρίνει μαροκινό δικαστή για τη φυλάκιση διαδηλωτών.

Η ψηφοφορία στο Στρασβούργο έρχεται σε μια στιγμή που το βορειοαφρικανικό κράτος έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς που κατακλύζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με το Κατάρ.

Μια επιστολή που είδε το Euronews από τις μαροκινές αρχές προς την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνει ότι προσπάθησαν να πείσουν τους ευρωβουλευτές της ομάδας να μην ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ παράλληλα προσέφεραν την ευκαιρία να συναντηθούν με μια αντιπροσωπεία μαροκινών αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα στη γαλλική πόλη όπου το Κοινοβούλιο συνεδριάζει μια φορά το μήνα για να συζητήσουν το θέμα.

Ο Miguel Urbán Crespo, ισπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, δήλωσε ότι είναι απίστευτο το γεγονός ότι παρά τις συνθήκες, το Μαρόκο εξακολουθεί να προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στους ευρωβουλευτές, ακόμη και αν αυτό δεν είναι επίσημα αντίθετο με τους κανόνες.

«Σαφώς και δεν είναι παράνομο, είναι ηθικά και πολιτικά καταδικαστέο. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει και πολύ περισσότερο όσο διαρκεί αυτό το σκάνδαλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς «και εν μέσω αυτού του σκανδάλου κατέστη δυνατό, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να υπάρξει αυτό το ψήφισμα, αλλά και εν μέσω αυτού του σκανδάλου, η μαροκινή κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ασκήσει πιέσεις κατά του ψηφίσματος που επικρίνει το Μαρόκο».

Το ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό κείμενο, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Η ομάδα του ΕΛΚ απείχε από την ψηφοφορία, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες του S&D, οι Συντηρητικοί του ECR, οι κεντρώοι του Renew, καθώς και η Αριστερά και οι Πράσινοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ όπως μεταδίδει το lesoir.be.

Σε άλλο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να καταχωρήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση. Το ψήφισμα  δεν απαιτεί από τα κράτη μέλη να ενεργήσουν, αλλά ασκεί πίεση σε αυτά ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα μπορούσαν να ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.  

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την Τεχεράνη να τερματίσει την καταστολή του λαού της, καταδικάζοντας τις εκτελέσεις διαδηλωτών. Η Hannah Neumann, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε στο Euronews ότι η ψηφοφορία αφορά την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Θέλαμε να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο, ισχυρό και ενωτικό μήνυμα στο καθεστώς του Ιράν ότι αυτό πραγματικά ξέφυγε από τον έλεγχο και ότι πιστεύουμε ότι συμπεριφέρονται ως τρομοκράτες τρομοκρατώντας τους πολίτες τους και ολόκληρη την περιοχή» όπως τόνισε.

Η ψηφοφορία καλεί επίσης την ΕΕ να προσθέσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL