Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Γαλλία / Κάλλιο Κατάρ παρά McKinsey
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Κάλλιο Κατάρ παρά McKinsey

Πρόεδρος της Γαλλίας

Τίποτε δεν τον αφήνουν να ευχαριστηθεί τον Πρόεδρο Μακρόν. Ούτε καν την πανηγυρική νίκη της Εθνικής Ποδοσφαίρου της Γαλλίας την Τετάρτη κατά του Μαρόκου που τη φέρνει στον τελικό του Μουντιάλ. Του ίδιου πάντως δεν ιδρώνει το αυτί του. Παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε για την απόφασή του, ενώ είναι σε εξέλιξη το Qatargate, να ταξιδέψει στο Κατάρ για να παρακολουθήσει τον ημιτελικό, μετά τη νίκη της Εθνικής Γαλλίας, ο Πρόεδρος έσπευσε να αποδώσει τα... εύσημα στη διοργανώτρια. Το Κατάρ «οργανώνει πολύ καλά αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο» είπε, την ώρα που οι αποκαλύψεις της βελγικής Δικαιοσύνης ήταν καταλυτικές. Προσθέτοντας επεξηγηματικά ότι «η οργάνωση είναι καλή, η ασφάλεια είναι καλή, άρα ας μην γκρινιάζουμε και χαλάμε την ευχαρίστησή μας». Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ο Γάλλος Πρόεδρος θα παρακολουθήσει και σήμερα εκ του σύνεγγυς και την τελική αναμέτρηση της Γαλλίας με την Αργεντινή.

Οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι ευκαιρία ζητούσε ο Μακρόν να βρίσκεται εκτός Παρισιού ακόμη και στο δακτυλοδεικτούμενο πλέον Κατάρ (που, ας μην ξεχνάμε, έχει ουκ ολίγα συμφέροντα στη Γαλλία). Κι αυτό γιατί Τρίτη και 13 η Οικονομική Εισαγγελία διεξήγαγε έρευνα στα γραφεία του προεδρικού κόμματος Αναγέννηση και σε εκείνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey στο πλαίσιο των δύο ερευνών για την παρέμβαση των εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες του Μακρόν το 2017 και το 2022.

Πρόκειται για τις έρευνες που έχει ξεκινήσει η Οικονομική Εισαγγελία στα τέλη Νοεμβρίου και υλοποιούν οι ανακριτικές Αρχές. Οι έρευνες αφορούν υπόνοιες για «μη σωστή τήρηση προεκλογικών λογαριασμών», «ευνοιοκρατία, απόκρυψη ευνοιοκρατίας» κ.λπ. Το προεδρικό κόμμα αντέδρασε παραδεχόμενο στην εφημερίδα Parisien, που έκανε και την αποκάλυψη, την έρευνα της Εισαγγελίας, επιχειρώντας να δείξει πνεύμα συνεργασίας: «Είναι φυσιολογικό η Δικαιοσύνη να ερευνά με ελευθερία και ανεξαρτησία για να πέσει φως σ’ αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι το κόμμα είναι «φυσικά» στη διάθεση των Αρχών για να «τους διαθέσουμε κάθε στοιχείο για τις προεκλογικές εκστρατείες στο πλαίσιο των ερευνών τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η McKinsey. Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης της σοβαρής έρευνας της Γερουσίας για τον ρόλο των γραφείων συμβούλων στη χάραξη δημόσιων πολιτικών. Οι δαπάνες του κράτους για τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αυτών εταιρειών υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2018 και 2021 υπερβαίνοντας το 1 δισ. σύμφωνα με την έρευνα... Μάλιστα, η ίδια έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το γαλλικό τμήμα της μεγάλης εταιρείας απέσπασε πολλά κυβερνητικά συμβόλαια και δεν πλήρωνε φόρους στη Γαλλία εδώ και δέκα χρόνια χάρη σε ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις. Έπειτα από όλα αυτά, δεν απορεί κανείς γιατί ο Μακρόν αναζήτησε λίγες ώρες ξεγνοιασιάς έστω και στο Κατάρ…

Διπλωματικό μποϊκοτάζ ζήτησε η Αριστερά

Ο Μακρόν μάλιστα αγνόησε και τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία επέκρινε και το ταξίδι -άλλο η στήριξη της Εθνικής, κι άλλο το ταξίδι στο Κατάρ-, αλλά και τα «άστοχα σχόλια» του Προέδρου μετά τον ημιτελικό. Σύσσωμη η Αριστερά είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο να μην πάει στο Κατάρ. Η Ανυπότακτη Γαλλία, διά στόματος της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ματίλντ Πανό, καλούσε σε διπλωματικό μποϊκοτάζ, ενώ χαρακτήρισε την παρουσία του Μακρόν «απρέπεια» λόγω των κατηγοριών που πλανώνται πάνω από το Κατάρ.

Η Οικολόγος Σαντρίν Ρουσό κατήγγειλε ότι ο Μακρόν δεν είπε λέξη για την απαγόρευση της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από τις κερκίδες, για τους εργάτες που πέθαναν χτίζοντας τα στάδια. «Και βέβαια οι παίκτες πρέπει να παίξουν, και βέβαια οι πολίτες ενδιαφέρονται πολύ και παρακολουθούν το Μουντιάλ, απλώς δεν πρέπει να προσφέρουμε εχέγγυα σε ένα καθεστώς όταν βλέπουμε μέρα με τη μέρα τι αντιπροσωπεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά και ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Η Λεπέν ξεχνά τα δικά της και αντεπιτίθεται

Ομως δεν ήταν μόνη η Αριστερά που άσκησε κριτική στον Μακρόν. Την ευκαιρία άδραξε και η Λεπέν. Η υπόθεση έχει μεταβιβαστεί στη γαλλική Δικαιοσύνη. Η ακροδεξιά ηγέτιδα έσπευσε να «τιτιβίσει»: «Τα συγχαρητήρια στο Κατάρ, ενώ μόλις έχει ξεσπάσει μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στην Ε.Ε. από το Κατάρ, μου φαίνονται εξαιρετικά άτοπα» έγραψε, προσθέτοντας ότι το θέμα «δεν φαίνεται να ταράζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αλλά και την Τρίτη, όταν οι εξελίξεις έτρεχαν στις Βρυξέλλες, η Λεπέν προσπάθησε να «πάρει το αίμα της πίσω» για τις περιπτώσεις διαφθοράς που τη βαραίνουν και δεν είναι λίγες. Για παράδειγμα, από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται (ξανά) στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση 140.000 ευρώ από την Ευρωβουλή, όταν ήταν μέλος της... «Μας έριξαν στη λάσπη εξαιτίας ενός πλήρως διαφανούς και απολύτως νόμιμου δανείου από μια τσεχορωσική τράπεζα. Την ίδια στιγμή το Κατάρ έστελνε βαλίτσες και χρήματα σε όλους αυτούς τους διεφθαρμένους του υποτιθέμενου “στρατοπέδου του καλού”. Τι ντροπή!».

Πρόκειται για το δάνειο 9 εκατ. ευρώ του 2014 για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός της - η συγκεκριμένη τράπεζα, που ο Ρώσος αντικαθεστωτικός Ναβάλνι χαρακτήρισε «πλυντήριο» ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, χρεοκόπησε το 2016. Ο Μακρόν προεκλογικά είχε κατηγορήσει τη Λεπέν για «εξάρτηση από τη Ρωσία» με αφορμή το δάνειο αυτό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πάντως αγνόησε τις αντιδράσεις απαντώντας: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη». Έπεται συνέχεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL