Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
1.5°C5.1°C
3 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
2.0°C4.6°C
5 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
5 °C
5.4°C7.0°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.5°C8.2°C
6 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
1.1°C2.9°C
4 BF 41%
Ευρωπαϊκή Ένωση / Τι περιλαμβάνει το 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ένωση / Τι περιλαμβάνει το 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Αυτοκίνητα στις φλόγες στο Κίεβο
(EPA/SERGEI ILNITSKY)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια ένατη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης σχεδόν 200 επιπλέον φυσικών και νομικών προσώπων στη δέσμη των κυρώσεων, τριών ρωσικών τραπεζών. Παράλληλα σκοπεύει να επιβάλλει νέους ελέγχουν και περιορισμούς στις εξαγωγές, όπως βασικών χημικών βασικών χημικών ουσιών, νευροτοξικών ουσιών, ηλεκτρονικών ειδών και εξαρτημάτων πληροφορικής.

Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέροντας ότι «τα οκτώ πακέτα κυρώσεων που θεσπίσαμε μέχρι στιγμής είναι ήδη σκληρά. Σήμερα, εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία, με ένατο πακέτο κυρώσεων». 

Η πρόταση της νέας δέσμης κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επιπλέον 200 άτομα και οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων. Περιλαμβάνει «τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και μεμονωμένους αξιωματικούς και αμυντικές βιομηχανικές εταιρείες, μέλη της κρατικής Δούμας και του ομοσπονδιακού συμβουλίου, υπουργούς, κυβερνήτες και πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων»

Η Κομισιόν προτείνει επίσης στα κράτη μέλη «την επιβολή κυρώσεων κατά τριών επιπλέον ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης συναλλαγών στη Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης για περαιτέρω παράλυση των ταμειακών μηχανών του Πούτιν».

Παράλληλα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  ανέφερε ότι προτείνεται η επιβολή νέων ελέγχων και περιορισμών στις εξαγωγές, ιδίως για αγαθά διπλής χρήσης. «Αυτό περιλαμβάνει βασικά χημικά, νευρoπαραλυτικά αέρια, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα πληροφορικής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη ρωσική πολεμική μηχανή».

Προτείνεται επίσης να κοπεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε κάθε είδους drones και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.  «Προτείνουμε την απαγόρευση των απευθείας εξαγωγών κινητήρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και της εξαγωγής σε οποιεσδήποτε τρίτες χώρες, όπως το Ιράν, που θα μπορούσαν να προμηθεύουν τη Ρωσία» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο στόχαστρο ακόμη τέσσερα κανάλια και άλλες πλατφόρμες διανομής, «θα στοχεύσουμε επίσης τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή κόβοντας από τον αέρα τέσσερα επιπλέον κανάλια και όλες τις άλλες πλατφόρμες διανομής» συμπλήρωσε.

Ανάμεσα στις κυρώσεις περιλαμβάνονται νέα οικονομικά μέτρα κατά του ρωσικού τομέα ενέργειας και εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων επενδύσεων εξόρυξης στη Ρωσία.

Δήμαρχος Κιέβου: Πιθανό το σενάριο «αποκάλυψης» το χειμώνα

Ο δήμαρχος του Κιέβου προειδοποίησε την Τετάρτη για ένα σενάριο «αποκάλυψης» για την ουκρανική πρωτεύουσα αυτό το χειμώνα, εάν συνεχιστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στις υποδομές, ωστόσο δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να εκκενώσουν οι κάτοικοι τώρα την πρωτεύουσα, αν και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να το κάνουν.

«Το Κίεβο μπορεί να χάσει την παροχή ρεύματος, νερού και θερμότητας. Μπορεί να συμβεί η αποκάλυψη, όπως στις ταινίες του Χόλιγουντ, όταν δεν είναι δυνατόν να ζήσει κανείς στα σπίτια, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή θερμοκρασία», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει ζοφερή καθώς δεν διαθέτει αρκετά θερμαινόμενα καταφύγια για να φιλοξενήσει και τα 3,6 εκατομμύρια κατοίκους σε περίπτωση καθολικών διακοπών ρεύματος και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την πόλη αν η κατάσταση επιδεινωθεί, δήλωσε ο Κλίτσκο. Όπως είπε «Έχουμε προετοιμάσει σχεδόν 500 κέντρα που έχουν αυτόνομη θέρμανση αυτή τη στιγμή... αλλά για μια πόλη 3 εκατομμυρίων, τα 500 κέντρα δεν είναι τίποτα».

Ο δήμαρχος, σκιαγράφησε ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η πόλη θα μπορούσε να μείνει χωρίς κεντρική θέρμανση μέχρι την άνοιξη, σε μια εποχή που οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι και στους -15 βαθμούς Κελσίου. «Εάν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίσει να διακόπτεται, ενώ οι εξωτερικές θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, θα αναγκαστούμε δυστυχώς να αποστραγγίσουμε το νερό από τα κτίρια» όπως είπε. «Διαφορετικά, το νερό μπορεί να παγώσει και να σπάσει ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης και τα κτίρια θα είναι τότε εντελώς ακατάλληλα για περαιτέρω χρήση».

Ο Κλίτσκο προέτρεψε τους κατοίκους να προετοιμάσουν επείγουσες προμήθειες τροφίμων και νερού, καθώς και να έχουν έτοιμα ρούχα και έγγραφα για μια γρήγορη αναχώρηση σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή θέρμανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL