Live τώρα    
9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
7.5°C10.2°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
1.9°C5.7°C
4 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
7.0°C10.5°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.8°C11.1°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
5.2°C5.2°C
2 BF 77%
Προσφυγικό / Ποιος θα δικάσει ποιους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Ποιος θα δικάσει ποιους;

132613011-a.jpg

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι γνωστή για τη ροπή της προς τη μεγαλοστομία. Χθες πρότεινε και πάλι τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τρόπους για να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Αυτό το τελευταίο ίσως να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις Βρυξέλλες, που έχουν καταστήσει σαφές ότι αναζητούν τρόπους για να βάλουν χέρι σε παγωμένα δημόσια περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για τη σύσταση ενός ad hoc διεθνούς δικαστηρίου ή ενός εξειδικευμένου «υβριδικού» δικαστηρίου για τη διερεύνηση και τη δίωξη του επιθετικού εγκλήματος της Ρωσίας.

Αυτό που βεβαίως δεν λέει κανείς είναι ότι για να έχει δικαιοδοσία ένα τέτοιο δικαστήριο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στην ίδρυση και δικαιοδοσία του και αυτοί που θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν δεν μπορεί να μην γνωρίζει για παράδειγμα ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ρωσία δεν έχει επικυρώσει την συμμετοχή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αν και την έχει υπογράψει, ενώ οι ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ, απέσυραν και την υπογραφή τους ακόμα προκειμένου να μην βρεθούν ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το να εξαπολύει κανείς απειλές για δικαστήρια είναι φτηνή δημαγωγία, ειδικά αν είναι υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ε.Ε., που θα όφειλε να έχει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις Διεθνούς Δικαίου.

Οι εγκληματικές συμφωνίες με τη Λιβύη

Την ίδια στιγμή πάντως που η πρόεδρος της Κομισιόν ντυνόταν «δικαστής», μια ΜΚΟ από την πατρίδα της, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), κατηγορούσε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους πολιτικούς για διάπραξη πολλών «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας με τη μορφή της σοβαρής στέρησης της σωματικής ελευθερίας» μεταξύ 2018 και 2021, αναχαιτίζοντας συστηματικά σκάφη στη Μεσόγειο και στέλνοντας πρόσφυγες πίσω υπό κράτηση στη Λιβύη.

Ανάμεσα στους «κατηγορούμενους» βρίσκονται η πρώην επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, οι νυν και πρώην υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, ο νυν και πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας και ο ήδη αποπεμφθείς τότε επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι. Η οργάνωση έχει υποβάλει τη σχετική αγωγή στη Χάγη.

Οι απωθήσεις ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017, όταν η ιταλική κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με τη Λιβύη, προσφέροντας να χρηματοδοτήσει, να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει την ακτοφυλακή της να αναχαιτίζει και να φέρνει σκάφη πίσω σε μια χώρα όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι κυριαρχούν η κακοποίηση και τα βασανιστήρια. Μια μέρα αργότερα, η συμφωνία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι γνωστό βεβαίως ότι το «κανάλι» αυτό ελέγχεται από μαφιόζικα κυκλώματα δουλεμπόρων και η Ε.Ε. έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για το γεγονός ότι συναλλάσσεται με αυτούς.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, κάποιοι από τους κατηγορούμενους, όπως ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι, δηλώνουν άγνοια για το θέμα.

Στην πραγματικότητα η Ευρώπη πλήρωσε τα κυκλώματα των δουλεμπόρων για να σταματήσουν να στέλνουν πλοιάρια με πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ιταλία πληρώνει 13 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στις νότιες ακτές της Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 81% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017.

Ως μέρος της καταγγελίας της, η γερμανική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλε στοιχεία που τεκμηριώνουν 12 περιστατικά όπου αναχαιτίστηκαν βάρκες προσφύγων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων αεροφωτογραφιών και κλήσεων ασυρμάτου που υποδηλώνουν συνέργεια μεταξύ των ευρωπαϊκών Αρχών και της λιβυκής ακτοφυλακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL