Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C24.6°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.0°C
4 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.6°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
17.7°C22.7°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C25.0°C
4 BF 33%
Κίνα κορωνοϊός / Οι Αρχές ψάχνουν διαδηλωτές, οι πολίτες αναπνευστήρες και ο Σι διέξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα κορωνοϊός / Οι Αρχές ψάχνουν διαδηλωτές, οι πολίτες αναπνευστήρες και ο Σι διέξοδο

ΚΙΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ COVID-19
EPA/JEROME FAVRE

Οι κινεζικές Αρχές έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα σε μεθοδική αναζήτηση πολιτών που συμμετείχαν στις μαζικές, βίαιες κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου. Τόσο στο Πεκίνο όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων και η αστυνομική παρουσία στους δρόμους παραμένει έντονη και εμφανής.

Το Reuters παραθέτει μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες να παρουσιαστούν σε αστυνομικά τμήματα «δι' υπόθεσίν τους» και να καταθέσουν γραπτή δήλωση για το τι έκαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε άλλη περίπτωση, αντίστοιχες γραπτές δηλώσεις ζητήθηκαν από φοιτητές, από τα πανεπιστήμιά τους.

«Σβήνουμε αγωνιωδώς το ιστορικό των συνομιλιών μας ... υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί. Η αστυνομία προσήγαγε φίλο μου και την πήραν, χωρίς να ξέρουμε γιατί. Κρατήθηκε αρκετές ώρες», ανέφερε διαδηλωτής στο πρακτορείο.

Η Κίνα αντιμετώπισε τις προηγούμενες ημέρες μία πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση σε πόλεις με απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους, την πρώτη στην νέα θητεία διακυβέρνησης υπό τον Σι Τζινπίνγκ. Αλλά η αντίδραση στα περιοριστικά μέτρα κατά της covid-19, είναι η μία μόνο πλευρά της πίεσης που υφίστανται οι πολίτες.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε δικό τους ρεπορτάζ, πολλοί εύποροι πολίτες, αρκετοί με συγγενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή για τους εαυτούς τους, σπεύδουν να προμηθευτούν μόνοι τους αναπνευστήρες και μηχανήματα οξυγόνου, φοβούμενοι ότι το σύστημα Υγείας μπορεί να καταρρεύσει.

Από τις 11 Νοεμβρίου, οι πωλήσεις στα διαδικτυακά καταστήματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. «Τα νοσοκομεία τελικά θα αντιμετωπίσουν έλλειψη κλινών ΜΕΘ», εκτιμά ο Μάικλ Χουάνγκ, ιδιοκτήτης επενδυτικής στην Χανγκτζού, «πρέπει να εξασφαλίσω ότι ο πατέρας μου θα μπορεί να νοσηλευτεί στο σπίτι αν δεν μπορούν να τον πάρουν τα επείγοντα».

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το φαινόμενο δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση της πανδημίας. «Όταν τελικά το Πεκίνο εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικής covid19, είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι τα νοσοκομεία θα κατακλυστούν με ασθενείς ... οι πολίτες προσπαθούν να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο».

Και αυτή η έξοδος από την πολιτική μηδενικής covid19 μοιάζει πλέον αδύνατο για τον Σι Τζινπίνγκ να γίνει ομαλά, μετά τις μαζικές, βίαιες διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, όπως σημειώνει πολιτικός αναλυτής στους FT. «Οι τοπικές κυβερνήσεις θα κάνουν κάποιες στοχευμένες υποχωρήσεις και η κεντρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ψάχνει τομείς για χαλάρωση μέτρων - αλλά δεν θα το κάνουν και δεν μπορούν να ρισκάρουν να φανεί ότι ξαφνικά αλλάζουν εθνικές πολιτικές υπό την πίεση των διαδηλώσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL