Live τώρα    
39°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
39 °C
35.9°C40.8°C
3 BF 22%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
29.1°C33.7°C
2 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
36 °C
36.0°C38.7°C
2 BF 31%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
37 °C
32.1°C40.5°C
2 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
33.9°C33.9°C
4 BF 36%
Γαλλία / Oι εκλεκτοί σύμβουλοι των εκλεκτικών εκλεγμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Oι εκλεκτοί σύμβουλοι των εκλεκτικών εκλεγμένων

ΜΑΚΡΟΝ
(EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)
ΑΝΑΛΥΣΗ

To 2013 o ανθρωπολόγος David Graeber εισήγαγε στο δημόσιο διάλογο τον όρο «Bullshit Jobs». Πέντε χρόνια αργότερα, βλέποντας μάλιστα την ανταπόκριση που είχε προκαλέσει η παρέμβασή του εξέδωσε και το ομώνυμο βιβλίο. Ο Αμερικανός επιστήμονας αναφερόταν στην ικανότητα του καπιταλισμού να εφευρίσκει δουλειές, άχρηστες στην ουσία, αποδίδοντας τους ωστόσο βαρύγδουπα ονόματα για να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους.

Ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες γινόταν αναφορά και στους κάθε λογής συμβούλους και συμβούλους των συμβούλων.

Ένα από τα σημεία της έρευνάς του αναφερόταν στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που απασχολούνται σε τέτοιες θέσεις έχουν επίγνωση της περιττότητας τους, σε σημείο μάλιστα να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα.

Μάλλον δεν θα είχε σκεφτεί τους συμβούλους, που αξιοποιούν αυτό τον τίτλο για να διευρύνουν τον… κύκλο τους και να εκτοξεύσουν το ύψος των περιουσιών τους. Τα τελευταία χρόνια οι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου έχουν πραγματικά βάλει τα δυνατά τους για να αποδείξουν ότι κανένα πρόβλημα δεν έχουν με την επίγνωση του γεγονότος ότι ο πλανήτης θα συνέχιζε να κινείται και μάλιστα πολύ πιο «ανώδυνα» αν δεν υπήρχαν οι ίδιοι και οι δραστηριότητές τους. Το πρόβλημα θα το είχαν οι ίδιοι μάλλον που έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι «γεννήθηκαν» σύμβουλοι.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου η θριαμβευτική επέλαση των συμβούλων αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εποχής μας, χάρις στις εξαιρετικές επιδόσεις της κυβέρνησης των αρίστων σε αυτό τον τομέα. Ακούσαμε μέχρι και για συμβούλους που προσλαμβάνουν συμβούλους για να τους συμβουλεύσουν ποιους συμβούλους να προσλάβουν. Σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας ρέει άφθονο χρήμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καλολαδωμένα γρανάζια φιλόδοξων σχεδίων με ευρηματικά ονόματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε απλώς «Bullshit Projects».

Βεβαίως δεν πρόκειται για ελληνική ανακάλυψη. Αυτές τις μέρες για παράδειγμα διαβάζουμε για μια μεγάλη «συμβουλευτική» εταιρεία από τις ΗΠΑ, η οποία έχει «προτεραιότητα» στην ανάληψη υλοποίησης τέτοιων σχεδίων του πρωταθλητή της αερολογίας και λογοπλασίας προέδρου της Γαλλίας. Όπως όλα δείχνουν το αντάλλαγμα για την ανάθεση των έργων είναι να… επιστρέφονται κάποια χρήματα με τη μορφή προεκλογικών ενισχύσεων για τις εκστρατείες ενός προέδρου που και να ήθελε δε μπορεί να κρύψει ότι μεγάλωσε και συνήθισε στην πολυτέλεια. Για αυτό και «ταιριάζει» τόσο πολύ με το δικό μας «κυβερνήτη». Για αυτό ότι κάνει ο Μακρόν θα δείτε να το μιμείται μετά ο Μητσοτάκης.

Στη Γαλλία πάντως η Γερουσία κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι το πράγμα έχει παραγίνει. Η έκθεση μιας σχετικής επιτροπής με θέμα την αυξανόμενη επιρροή των ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων στην πολιτική, ανέφερε ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε το κράτος με τέτοιες εταιρείες «υπερδιπλασιάστηκαν» μεταξύ 2018-21, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2021. Μετά ήρθε το ραντεβού με την εισαγγελία. Εδώ δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία για να κάνει για παράδειγμα η Βουλή την αντίστοιχη σούμα. Θα μπορούσε πάντως. Εστω από κάποια Δευτέρα, που θα έχει περάσει το τριήμερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL