Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C24.2°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.3°C21.1°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.0°C22.1°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.7°C21.1°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C25.0°C
5 BF 37%
Ενεργειακή κρίση / Γκρίζος καπνός στη Σύνοδο Κορυφής με κείμενο ευχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενεργειακή κρίση / Γκρίζος καπνός στη Σύνοδο Κορυφής με κείμενο ευχών

ΟΥΡΣΟΥΛΑ - ΜΙΣΕΛ
PHOTO/EPA/ OLIVIER HOSLET

Με τη φράση «υπήρξαν πολύ έντονες, αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρχε ισχυρή βούληση, το νιώσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να φτάσουμε σε κοινό συμπέρασμα», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε σήμερα τον επί της ουσίας γκρίζο καπνό που βγήκε από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση και την ακραία ακρίβεια.

Οι «27» κατέληξαν σε ένα περισσότερο κείμενο ευχών για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα καθώς η κρίσιμη απόφαση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι ακόμα στον «αέρα» με τις διαπραγματεύσεις να έχουν μακρύ δρόμο με ισχυρές κόντρες και διαφωνίες και να ανατίθενται στους υπουργούς Ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το Politico «όπως συμβαίνει συνήθως όταν αποτυγχάνουν να λάβουν αποφάσεις, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αναθέσουν στους υπουργούς τους και στην Επιτροπή να βρουν λύσεις στα  προβλήματα που διχάζουν την ΕΕ».

Η κατ΄αρχήν συμφωνία για συγκράτηση των τιμών χωρίς, όμως, συμφωνία για το μοντέλο, αποτελεί περισσότερο προσπάθεια της ΕΕ να δείξει προς τα έξω ότι είναι ακόμα ενωμένη απέναντι στην εκρηκτική ενεργειακή κρίση παρά τις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις των κρατών – μελών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικράτησε η ενότητα και η αλληλεγγύη. Συμφωνήθηκε να εργαστούμε για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Σε τι συμφώνησαν οι «27»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι, υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης, πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την αποφυγή της επιβολής περιορισμών στις καταναλώσεις και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, προσθέτοντας ότι η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς πρέπει να προφυλαχθεί.

Εν ολίγοις πρόκειται για μια πολιτική απόφαση  που ζητά από την Κομισιόν και το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας να υποβάλουν επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα, καθώς και για τις προτάσεις της Επιτροπής, αφού αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους – ιδίως στις υφιστάμενες συμβάσεις – και λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, τα βήματα του οποίου πρέπει  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή να προσδιορίσουν με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στα εξής μέτρα:

κοινές αγορές φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, με μόνη εξαίρεση την δεσμευτική συσσώρευση της ζήτησης για το 15% των αναγκών του κάθε κράτους μέλους για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου. Υπό αυτό το πλαίσιο, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους εταίρους της ΕΕ για την πλήρη και αμοιβαίως ωφέλιμη αξιοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι προσβάσιμη εξίσου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία, την Μολδαβία και τη Γεωργία.

–ένα νέο συμπληρωματικό ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023.

–έναν προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές του φυσικού αερίου ώστε να περιοριστούν άμεσα τα επεισόδια υπερβολικής αύξησης των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις διασφαλίσεις που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρότασή της από 18 Οκτωβρίου.

ένα προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, του οποίου θα πρέπει να προηγηθεί μια ανάλυσης κόστους και οφέλους. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων χρηματοδότησης και διανομής και των επιπτώσεών εκτός την ευρωπαϊκών συνόρων.

βελτίωση της λειτουργίας των αγορών ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας, την άμβλυνση του στρες ρευστότητας και την εξάλειψη των παραγόντων που ενισχύουν τη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

–επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σχετικών δικτύων.

μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, ελλείψει διμερών συμφωνιών αλληλεγγύης και αύξηση των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας.

–κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

–επιτάχυνση των εργασιών για την διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω πρόοδο προς μια πλήρη ενεργειακή ένωση, καθώς και ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης και διασύνδεσης.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL