Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ενέργεια / Το «διπλό μπαμ» του Σολτς εκνεύρισε ακόμα και το Ντράγκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενέργεια / Το «διπλό μπαμ» του Σολτς εκνεύρισε ακόμα και το Ντράγκι

Ντράγκι Σολτς
(EPA / CLEMENS BILAN)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Για κάποιους ανεξήγητους λόγους η ανακοίνωση που έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας στα μέσα της περασμένης εβδομάδα δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής, τουλάχιστον από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ο Ολαφ Σολτς σε μια μη τυπική για τα δεδομένα του κρίση μεγαλοστομίας μίλησε για ένα «διπλό μπαμ», ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα επιβάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Το μέτρο αυτό, που υπολογίζεται να κοστίσει έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) και θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2024.

Παραδοχή αστοχίας του προηγούμενου σχεδίου

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στο Βερολίνο πέταξε στα σκουπίδια το προηγούμενο σχέδιο της για επιβολή ενός ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, ύψους 2,4 λεπτών ανά κιλοβατώρα, το οποίο είχε επικριθεί από... φτωχούς και πλούσιους. Κατά τον κύριο Σολτς κανείς Γερμανός πολίτης «δεν θα πρέπει να ανησυχεί πλέον σκεπτόμενος το φθινόπωρο και τον χειμώνα ή τα Χριστούγεννα και την επόμενη χρονιά ή τους λογαριασμούς. Τα ποσά θα πρέπει και πάλι να μειωθούν». Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ που γενικώς δεν τα πηγαίνει καλά με τα «επιδόματα» και τα μεγάλα «ανοίγματα» στα δημόσια ταμεία με μια δόση αλαζονείας εξήγησε ότι η η Γερμανία έχει την «οικονομική ισχύ» και οφείλει να την επιβεβαίωσει και να την χρησιμοποιήσει.

Αλλά στην ΕΕ είναι κατά των πλαφόν στις τιμές

Την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ άκουσε γκρίνιες από συναδέλφους του, που έχουν κάθε λόγο να αξιολογούν αυτή την απόφαση ως ένα γερμανικό «αποχαιρετισμό στην Ευρώπη». Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, ανθίσταται σθεναρά μαζί με τους Ολλανδούς και κάποιους άλλους «ισχυρούς» στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, με παρέμβαση και στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας. Γιατί αυτό θα «έπληττε» μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, αλλά και εταιρείες εμπορίας ενέργειας γερμανικών συμφερόντων.

Ο καθείς για το σπίτι του

Για όσους δεν κατάλαβαν. Οι Γερμανοί λένε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι η στρατηγική ενόψει του χειμώνα είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αυτοί μπορούν, οι άλλοι ας κοιτάξουν τι μπορούν να κάνουν για το σπίτι τους. Καμιά χώρα όμως δεν έχει εν μέσω κρίσης ανάλογη «ισχύ» για να επιδοτήσει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο ένα τέτοιο μέτρο από δικά της κεφάλαια. Είναι η ίδια γερμανική κυβέρνηση, που μέχρι πριν λίγο καιρό ζητούσε από τους Ευρωπαίους «αλληλεγύη» με περιορισμούς στην κατανάλωση, έτσι ώστε να μην ξεμείνει ενεργειακά η βιομηχανία της.

Θα αντιδράσουν και πώς οι Ιταλοί;

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, από το Βέλγιο μέχρι την Ισπανία, το Σαββατοκύριακο ο Τύπος φιλοξένησε πικρόχολα σχόλια για τη στάση των Γερμανών. Ιδιαίτερα εκνευρισμένοι δείχνουν οι γείτονες Ιταλοί. Ακόμα και ο Ντράγκι θύμισε στους Γερμανούς κυβερνώντες τα περί «αλληλεγγύης» που οι ίδιοι θυμούνται κατά το δοκούν, και προειδοποίησε ότι στην παρούσα φάση θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη να διχαστεί ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που μπορούν να στηρίξουν τέτοια «εθνικά» μέτρα και σε εκείνες που δεν θα μπορέσουν, με αποτέλεσμα να υποφέρουν περισσότερο οι πολίτες τους.

Το έγραψε πολύ χαρακτηριστικά και ο κεντροδεξιός «der Tagespiegel» από το Βερολίνο: «Ο Ντράγκι έχει δίκιο: Με το γιγάντιο πρόγραμμα αξίας δισεκατομμυρίων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπονομεύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα ήταν πραγματικά απαραίτητη στον αγώνα για τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου».

Η πιθανή διάδοχος του Ντράγκι, Τζόρτζια Μελόνι φάνηκε ακόμα συγκρατημένη, αφού δεν θα θέλει να «μαλώσει» με το Βερολίνο πριν ακόμα αναλάβει και επίσημα. Αλλά το κλίμα είναι εκρηκτικό. Και αυτό είναι κάτι που οι Γερμανοί σίγουρα το είχαν προϋπολογίσει. Αλλά με τη στάση τους έδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει και τόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL