Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ιράν / Με «ψηφιακό φίμωτρο» κρύβουν τις πολύνεκρες διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράν / Με «ψηφιακό φίμωτρο» κρύβουν τις πολύνεκρες διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί (βίντεο)

ΙΡΑΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΙΝΙ
EPA/STR

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί, δεκάδες τραυματίες και πιθανώς αρκετά ακόμη θύματα που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν την τελευταία εβδομάδα, μετά την βίαιη σύλληψη και τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, από δυνάμεις των Αρχών που ελέγχουν αν οι γυναίκες τηρούν τους κανόνες «ηθικής» ειδικά ως προς την εμφάνισή τους και την υποχρεωτική χρήση μαντιλιού που καλύπτει τα μαλλιά. 

Η κλιμάκωση των αντιδράσεων μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Αμινί ήταν ταχεία, τόσο την Τεχεράνη όσο και σε άλλες πόλεις. Ο επίσημος απολογισμός των Αρχών μέχρι την Τετάρτη κάνει λόγο για έξι νεκρούς διαδηλωτές, έναν νεκρό αστυνομικό και ακόμη έναν νεκρό που ανήκε σε φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική οργάνωση. 

Οργανώσεις ακτιβιστών τονίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της αστυνομίας.

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι οι πρωταγωνίστριες αυτών των διαδηλώσεων, καθώς σε πλειάδα βίντεο και φωτογραφιών φαίνεται να καίνε τα «υποχρεωτικά» μαντίλια για τα μαλλιά τους, ακόμη και να κόβουν τα μαλλιά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς του θεοκρατικού καθεστώτος της χώρας. 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι διαδηλωτές, κυρίως νέοι, προσπαθούν να προκαλέσουν την έμπρακτη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. «Φοβόμαστε ότι ο κόσμος θα ξεχάσει ξανά το Ιράν μόλις το καθεστώς "κατεβάσει" το διαδίκτυο - και αυτό συμβαίνει ήδη», είπε ένας από αυτούς στο Reuters.

Πράγματι, τα τελευταία 24ωρα οι πολίτες του Ιράν σε όλη την χώρα φαίνεται να βρίσκονται πρακτικά εκτός σύνδεσης, τόσο από τον κρατικό πάροχο όσο και από άλλες εταιρείες που διατηρούν αντίστοιχα δίκτυα. Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Whatsapp και το Instagram έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα στους σέρβερ τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαμοιραστούν αρχεία εικόνας και βίντεο, παρά μόνο κειμένο. Σχετικές αναρτήσεις υπάρχουν από φορείς που παρακολουθούν την παροχή πρόσβασης διεθνώς. Ειδικά για τις δυτικές περιοχές της χώρας όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο (και από όπου καταγόταν η Αμινί), η απώλεια σύνδεσης φαίνεται να είναι σχεδόν πλήρης μετά τη Δευτέρα.


H Αμινί καταγόταν από την Σακέζ του δυτικού Ιράν, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Ταξίδεψε στην Τεχεράνη με την οικογένειά της και συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στα περίχωρα της πόλης ενώ ήταν μαζί με τον αδερφό της. Οι αρχές τον ενημέρωσαν ότι η 22χρονη θα μεταφερόταν σε κέντρο κράτησης για να κάνει «σύντομο μάθημα» πριν απελευθερωθεί, αλλά αντ' αυτού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Παρέμεινε εκεί σε κώμα επί δύο ημέρες, ενώ στους δρόμους της Τεχεράνης ήδη ξεκινούσαν οι πρώτες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. 

Τελικά, κατέληξε στην εντατική, στις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, υπέστη εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο «κέντρο καθοδήγησης». Πληροφορίες θέλουν η κλινική στην οποία νοσηλεύτηκε να είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όταν εισήχθη ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρή. Ο αδερφός της ανέφερε ότι είχε μελανιές στο κεφάλι και στα πόδια, ενώ άλλες κρατούμενες στο ίδιο τμήμα της αστυνομίας «ηθών» ανέφεραν ότι αντιστάθηκε στις προσβολές των αστυνομικών και υπέστη ξυλοδαρμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL