Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Βλαντίμιρ Πούτιν / «Χρήση όλων των μέσων» αν θιγεί η ακεραιότητα της Ρωσίας - Επιστρατεύονται 300.000
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βλαντίμιρ Πούτιν / «Χρήση όλων των μέσων» αν θιγεί η ακεραιότητα της Ρωσίας - Επιστρατεύονται 300.000

Ο πρόεδρος της ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε το πρωί της Τετάρτης σε κήρυξη μερικής στρατιωτικής επιστράτευσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass που επικαλούνται δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η επιστράτευση αφορά την πρόσκληση προς άνδρες που έχουν ήδη υπηρετήσει στο στρατό και σε συγκεκριμένες ειδικότητες, με σχετική εμπειρία.

Χαρακτήρισε αναγκαία αυτή την επείγουσα απόφαση για να προστατευτούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί των «απελευθερωμένων» περιοχών. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει υπογραφεί ήδη και η διαδικασία ξεκινά από σήμερα, όπως διευκρίνισε. Αμέσως μετά, μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, που αναφέρθηκε σε επιστράτευση 300.000 εφέδρων.

Απειλή απάντησης ακόμη και με πυρηνικά

Ιδιαίτερα επθετική ήταν η αναφορά του σε χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου, σε περίπτωση που θιγεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, είτε με επίθεση είτε μέσω της πρόκλησης κάποιου πυρηνικού ατυχήματος. «Δεν μπλοφάρω», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του ο Πούτιν αναφέρθηκε εκτενώς στο ότι η Δύση έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και διατυπώνονται απειλές κατά της Ρωσίας από ανεύθυνους πολιτικούς. Δεν είναι μόνο η παροχή οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία που  μπορούν να πλήξουν περιοχές βαθιά μέσα σε ρωσικό έδαφος -κάτι που ήδη συμβαίνει σε μεθοριακές περιοχές όπως το Μπέλγκοροντ. Υπάρχουν δηλώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ που αναφέρονται σε μεταφορά των επιχειρήσεων μέσα στη Ρωσία. Και δεν αναφέρονται μόνο σε στρατιωτική καταστροφή της Ρωσίας, αλλά και σε πολιτική και πολιτισμική καταστροφή. Μιλάνε ακόμη και για πυρηνικό εκβιασμό. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίτσια βομβαρδίζεται. Στελέχη ηγετικών χωρών του ΝΑΤΟ αναφέρονται ακόμη και στην πιθανότητα και την δυνατότητα έγκρισης πυρηνικών πληγμάτων κατά της Ρωσίας, όπως είπε ο Πούτιν.

«Σε αυτούς που επιτρέπουν τέτοιες δηλώσεις, υπενθυμίζω ότι και η χώρα μας διαθέτει επίσης πολλά μέσα καταστροφής, σε κάποιες περιπτώσεις πιο σύγχρονα από αυτά του ΝΑΤΟ. Αν υπάρξει απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας ασφαλώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε -και δεν μπλοφάρω», ήταν η σαφής προειδοποίησή του προς τη Δύση.

Στο μήνυμά του ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση έδειξε πως δεν θέλει ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας γιατί στόχος της είναι να καταστρέψει την Ρωσία, ενώ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέλαβε ότι στόχος της Μόσχας είναι η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς

Χαρακτήρισε την στάση της Δύσης «εκβιασμό» στον οποίο η Ρωσία διαθέτει πολλά όπλα για να απαντήσει. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα όσα έχουμε  στη διάθεσή μας για να υπερασπίσουμε τους ανθρώπους μας», είπε ο Πούτιν, «έχω εμπιστοσύνη στην υποστήριξή σας», είπε στο μήνυμα προς τους πολίτες της Ρωσίας.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε σε παροχή πλήρους καθεστώτος στρατιωτικού σε όσους επιστρατευτούν, αλλά και ευνοϊκού νομικού καθεστώτος σε εθελοντές που θα πολεμήσουν σε αυτές τις περιοχές.

Η μερική επιστράτευση αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Δύση, όπου το τελευταίο διάστημα επικροτούνται οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας, με ανάκτηση εδαφών τόσο στα βορειοανατολικά όσο και στο νότο. Πολύ περισσότερο, καθώς ανακοινώνεται ενώ στη Νέα Υόρκη είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης έρχεται ως «αιφνιδιασμός», καθώς αντί αυτής αναμενόταν το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, που ήταν προγραμματισμένο για χτες και αναβλήθηκε κατά τα φαινόμενα για σήμερα.

Ο Πούτιν ήταν ευρέως αναμενόμενο να αναφερθεί στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντόνετσκ στα ανατολικά και το Ντονμπάς) αλλά και στην Χερσόνα στα νότια. Σχετικά αιτήματα είχαν απευθύνει οι τοπικές φιλορωσικές Αρχές. Μάλιστα, υπήρχαν αναφορές σε έναρξη πενθήμερης διαδικασίας ήδη από την Παρασκευή. 

Στη Δύση οι αντιδράσεις για ένα πιθανό δημοψήδισμα είναι ιδιαίτερα έντονες, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία να περιλαμβάνονται στις χώρες που δήλωσαν ήδη ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Μάλιστα, διά στόματος του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ δηλώθηκε ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν» και ζήτησε επιπλέον ενίσχυση της Ουκρανίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL