Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C13.8°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
7.4°C13.3°C
5 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C15.0°C
5 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.9°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.7°C
0 BF 100%
Τετραήμερη εργασία / Τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος στη Βρετανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τετραήμερη εργασία / Τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος στη Βρετανία

ΓΡΑΦΕΙΟ
πηγή φωτό PIXABAY

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα πιλοτικής εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση μισθών σε πάνω από 70 επιχειρήσεις και σε περισσότερους από 3.300 εργαζόμενους στην Βρετανία. Το πείραμα ευρείας κλίμακας ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Στα μισά της εξάμηνης εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος που διοργανώνεται από την οργάνωση 4 Day Week Global σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν μια γενική τάση θετικών εμπειριών, παράλληλα με πολύτιμα διδάγματα για ορισμένους επιχειρήσεις που προσπαθούν να αλλάξουν εργασιακές κουλτούρες και συστήματα δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του 4 Day Week Global.«βλέπουμε ότι για πολλές (εταιρίες) η μετάβαση είναι αρκετά ομαλή, όμως σε ορισμένες υπάρχουν προβλήματα», κυρίως σε εκείνες που εξακολουθούν να διατηρούν μια «επιχειρηματική κουλτούρα του περασμένου αιώνα». Τονίζει επίσης ότι  «οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πιλοτική εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου συνεισφέρουν δεδομένα και γνώσεις σε πραγματικό χρόνο που αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό. Ουσιαστικά, θέτουν τα θεμέλια για το μέλλον της εργασίας, εφαρμόζοντας στην πράξη την τετραήμερη εβδομάδα, σε κάθε μέγεθος επιχείρησης και σχεδόν σε κάθε τομέα, και μας λένε ακριβώς τι διαπιστώνουν καθώς προχωρούν.

Σε μια σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν με απάντηση πολλαπλών επιλογών σε κλίμακα από το 1 έως το 5, στις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

  •  Το 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η τετραήμερη εβδομάδα λειτουργεί «καλά» για την επιχείρησή τους σε αυτό το στάδιο της δοκιμής,
  •  Το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η παραγωγικότητα της επιχείρησής τους «διατηρήθηκε περίπου στο ίδιο επίπεδο», ενώ το 34% ανέφερε ότι «βελτιώθηκε ελαφρώς» και το 15% ότι «βελτιώθηκε σημαντικά»
  • Σχετικά με το πόσο ομαλή ήταν η μετάβαση στην τετραήμερη εβδομάδα (με το 5 να σημαίνει "εξαιρετικά ομαλή" και το "1" να σημαίνει "εξαιρετικά δύσκολη"), το 29% των ερωτηθέντων επέλεξε το 5, το 49% το 4 και το 20% το 3,
  • Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σε αυτό το σημείο της δοκιμής, θα ήταν «εξαιρετικά πιθανό» ή «πιθανό» να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν την πολιτική της τετραήμερης εβδομάδας μετά τη δοκιμαστική περίοδο.

«Η τετραήμερη εβδομάδα έχει μέχρι τώρα μεγάλη επιτυχία στη δική μας εταιρεία: η παραγωγικότητα παραμένει υψηλή, αυξάνεται η ευημερία της ομάδας (των εργαζομένων) αλλά και οι οικονομικές επιδόσεις καταγράφουν άνοδο 44%», είπε η Κλερ Ντάνιελς, η διευθύντρια της Trio Media, μιας εταιρείας μάρκετινγκ από το Λιντς της βόρειας Αγγλίας. «Στην αρχή, δεν ήταν υγιεινός περίπατος» και «ορισμένες εβδομάδες είναι ευκολότερες από άλλες», ενώ δυσκολίες παρουσιάστηκαν όταν ξεκίνησε η περίοδος των διακοπών, εξήγησε εξάλλου η Νίκι Ράσελ, γενική διευθύντρια της Waterwise, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που προωθεί τη μείωση της σπατάλης νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι παρόμοια πειράματα έχουν γίνει ή διεξάγονται ακόμη στην Ισπανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL