Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Pedro Vicuña / Η δημοκρατική Χιλή πρέπει να θάψει το σύνταγμα του Πινοσέτ στο δημοψήφισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Pedro Vicuña / Η δημοκρατική Χιλή πρέπει να θάψει το σύνταγμα του Πινοσέτ στο δημοψήφισμα

vicuna

«Υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου που στήριξε την κυβερνητική αλλαγή στη Χιλή, που δίνει με ενθουσιασμό τη μάχη στις λαϊκές συνοικίες και τις φτωχογειτονιές για να κερδίσουμε στο δημοψήφισμα για το πρώτο δημοκρατικό μας σύνταγμα μετά τη δικτατορία του Πινοσέτ. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί η Δεξιά ελέγχει όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση αισθάνεται το βάρος των δημοσκοπήσεων, παρ’ όλο που φαίνεται να μειώνεται η διαφορά της κυριαρχίας της Δεξιάς στις 8 μονάδες. Η μάχη θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή και την τελευταία ψήφο από τους χιλιάδες ακτιβιστές και τον κόσμο που θέλει μια νέα Χιλή» τόνισε στην ΑΥΓΗ ο Πέδρο Βικούνια, ο Χιλιανός ποιητής, ηθοποιός, παραγωγός του θεάτρου και της τηλεόρασης και πρώην καθηγητής Ιστορίας του Αρχαιοελληνικού Θεάτρου στο Σαντιάγκο, αλλά και πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εξόριστος πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα, από την οποία εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς μεταφραστές έργων των Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου και Ευριπίδη στον ισπανόφωνο κόσμο.

Η στήριξη του συντάγματος αρχίζει να ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος στις 4 Σεπτεμβρίου…

Η Δεξιά με τα θέματα που βάζει έχει τρομάξει ουσιαστικά ένα τμήμα της κοινής γνώμης, υποστηρίζοντας πως με το νέο σύνταγμα η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί έχει πολλά λάθος σημεία. H Δεξιά ελέγχει όλα τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, τα τηλεοπτικά κανάλια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις εφημερίδες, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της πρότασης του συντάγματος.

Μπροστά στην πίεση η κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να καθησυχάσει αυτούς που φοβούνται υποστηρίζοντας πως θα προχωρήσει αμέσως μετά το δημοψήφισμα σε συνταγματικές τροποποιήσεις κάποιων άρθρων, που καταλαβαίνουμε ότι είναι μια τακτική με αντιφατικά αποτελέσματα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα στην κάστα των πολιτικών που ο λαός μας καταδίκασε με την ψήφο του ψηφίζοντας τον Μπόριτς. Στη Χιλή είχαμε μια πραγματική λαϊκή εξέγερση εναντίον αυτής της κάστας το 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι για την ψήφιση του νέου συντάγματος ο λαός μας αποφάσισε να ψηφίσει απευθείας τους εκπροσώπους που θα συμμετείχαν σε αυτό του είδος Εθνοσυνέλευσης και απέρριψε την πρόταση να είναι οι μισοί εκπρόσωποι απευθείας ψηφισμένοι από τον λαό και οι άλλοι μισοί από το Κοινοβούλιο. Το 80% του κόσμου δεν ήθελε την επέμβαση της κάστας των πολιτικών στη σύνταξη του νέου συντάγματος. Πολλοί δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες δεν θέλουν όμως συνδιαλλαγές με την κάστα των πολιτικών της Δεξιάς. Ο Μπόριτς πιθανώς προσπαθεί να κάνει κάποια ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, αλλά πάλι δημιουργούνται νέα προβλήματα.

Η κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση;

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιμετωπίζει με νευρικότητα τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι θα κερδίσει στο δημοψήφισμα το «Όχι» στο νέο σύνταγμα, με αποτέλεσμα να προχωρά σε ορισμένες παραχωρήσεις στις απαιτήσεις της Δεξιάς. Πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα η κυβέρνηση άρχισε να συζητά ορισμένες παραχωρήσεις προς τη Δεξιά που θα συμπληρωθούν με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αν ψηφιστεί το σύνταγμα αποδεχόμενη ότι υπάρχουν κάποια λάθη στη συνταγματική πρόταση που θα διορθωθούν στο πολύ άμεσο μέλλον μέσα από το Κοινοβούλιο με μια μεγάλη πλειοψηφία.  Ένα τμήμα της Δεξιάς είναι κατά του συντάγματος γιατί θέλει ξανασυζητηθεί το θέμα από την αρχή, με ένα σύνταγμα που θα το προτείνουν ειδικοί συνταγματολόγοι.

Ηταν φανερό ότι η θητεία του Μπόριτς δεν θα ήταν εύκολη…

Η κυβέρνηση του Μπόριτς θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες και το ξέραμε από την αρχή. Δεν υπάρχει ούτε καν ένα μεγάλο κεντροαριστερό μέσο ενημέρωσης. Η Δεξιά έχει επιβάλει με την κυριαρχία της στα ΜΜΕ ένα αφήγημα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά το έργο της, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που υπάρχει στη νότια Χιλή με τους Μαπούτσε, που ορισμένοι από αυτούς είναι κατά το νέου συντάγματος γιατί θέλουν την ανεξαρτησία τους, και κάποια λάθη κυρίως της υπουργού Εσωτερικών.

Το θέμα είναι ότι στην κυβέρνηση του Μπόριτς συμμετέχουν πολλά νέα, εξαιρετικά και αγνά άτομα με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική εμπειρία διαχείρισης δημοσίων θεμάτων. Η σκιά της δικτατορίας του Πινοσέτ μας κυνηγάει ακόμη γιατί δεν ανοίχτηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες που θα βοηθούσαν στη δημιουργία νέων και έμπειρων ηγετικών ομάδων από την πλευρά της Αριστεράς. Ο Μπόριτς και η κυβέρνησή του αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τη δημοκρατική Χιλή. Ο Μπόριτς και η κυβέρνηση δέχονται καθημερινά έναν βομβαρδισμό από τα δεξιά ΜΜΕ και δεν έχουν την πείρα για να τον αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι δεν έχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θα έλεγα ότι στη Χιλή, αλλά και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, φοβόμαστε τη Δεξιά, αν όχι τόσο για τον κίνδυνο νέων πραξικοπημάτων όσο για τον κίνδυνο να δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στον κόσμο και αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών θεσμών. Αυτός, πιστεύω, είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για κάθε δημοκράτη στη χώρα μας. Στα διακόσια χρόνια της Ιστορίας της χώρας μας, κάθε φορά που κάποιος διεκδίκησε τα λαϊκά δικαιώματα αντιμετωπίστηκε άγρια, με δικτατορίες, την καταστολή ή την τυραννία, κάτι που γίνεται κυκλικά ανά περίπου σαράντα χρόνια.

Σήμερα πιέζουν την κυβέρνηση που διεκδικεί τα δικαιώματα του κόσμου βγάζοντας τα κεφάλαιά τους από τη χώρα, αποτρέπουν τις ξένες επενδύσεις και οι μεγάλοι βιομήχανοι και επιχειρηματίες πιέζουν την κυβέρνηση για μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Δεν θέλουν την παραμικρή αλλαγή, γεγονός που τους οδηγεί σε σύγκρουση με μια κυβέρνηση που ανάλαβε τα ηνία της χώρας υποσχόμενη δομικές και ριζικές αλλαγές και κυρίως το θάψιμο του «πινοσετισμού» με ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα.

Βλέπουμε την κυβέρνηση και την Αριστερά να ανοίγουν τον δρόμο για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος ξεκινώντας τον διάλογο για «Αξιοπρεπείς συντάξεις» προσπαθώντας να ξεπεράσουν το καταστροφικό ασφαλιστικό σύστημα του Πινοσέτ…

Γίνονται κάποια βήματα, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της στήριξης του σχεδίου νόμου που θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο δεδομένου ότι ο Μπόριτς δεν έχει την πλειοψηφία.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ελέγχουν πλέον το συνταξιοδοτικό σύστημα και την Υγεία μας, που έχει πολύ υψηλό κόστος κάλυψης. Η Δεξιά κατάφερε ένα τεράστιο πλήγμα στη δημόσια Παιδεία και Υγεία, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να ακούει τον βομβαρδισμό των δεξιών μέσων ενημέρωσης ότι με τις αλλαγές θα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα και γι’ αυτούς που πληρώνουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και νοσηλευτικές εταιρείες.

Η Δεξιά υποστηρίζει πως με το νέο σύνταγμα θα υποχρεωθούν όλοι να πάνε στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, πως θα χάσουν τις συντάξεις που περιμένουν να πάρουν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν χρυσοπληρωθεί. Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα και η Δεξιά θα κάνει τα πάντα για να μην έχουμε αξιοπρεπή δημόσια συστήματα ασφάλισης και Υγείας. Υπάρχει μια ιστορική αντίθεση στην αναδιανομή του πλούτου και θα πρέπει να δοθούν σκληρές μάχες για να κατακτήσουμε το παραμικρό. Βρισκόμαστε μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες προκλήσεις. Πρέπει να κερδίσουμε το δημοψήφισμα, γιατί διαφορετικά θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να περάσει μέσα από το Κοινοβούλιο μια νέα διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου έχουν φθάσει στη Χιλή;

Εχουμε αρχίσει να ζοριζόμαστε αρκετά γιατί οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα τρόφιμα βαραίνουν τα νοικοκυριά, που ανησυχούν ακόμη περισσότερο βλέποντας τις τιμές των βασικών και όχι μόνο τροφίμων να ανεβαίνουν καθημερινά. Δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση και κατά πόσο τα λαϊκά και τα χαμηλά και μεσαία στρώματα θα υπομείνουν την περαιτέρω φτωχοποίησή τους. Η κυβέρνηση έδωσε διάφορα μπόνους-επιδόματα, αλλά αυτά δεν αρκούν, γιατί κατά μία έννοια είμαστε μια φτωχή χώρα.

Στο διεθνές επίπεδο πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται αρκετά καλά…

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα, που ενισχύεται από το ότι υπάρχουν πολλές αριστερές κυβερνήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική και ότι σύντομα θα δούμε στη Βραζιλία την επιστροφή του Λούλα, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Το γεγονός ότι έχουν υποδεχθεί θετικά τον Μπόριτς δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην κοινωνία μας, γιατί οι ειδήσεις που μαθαίνουμε γενικά περνούν από τα δεξιά ΜΜΕ. Oι ΗΠΑ φαίνεται να κρατούν μια στάση αναμονής για να δουν τι θα κάνει ο Μπόριτς, ενώ οι επενδυτικοί οίκοι της Wall Street επενδύουν στην κινδυνολογία, όπως κάνουν όταν έχουν απέναντί τους προοδευτικές και αριστερές κυβερνήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL