Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Πούτιν / Κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πούτιν / Κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΠΟΥΤΙΝ
EPA/GRIGORY SYSOYEV

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και πως οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επεκτείνουν ένα «ΝΑΤΟϊκό σύστημα» μέχρι την ασιατική περιοχή του Ειρηνικού.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της διεθνούς συνόδου για την ασφάλεια, που διοργανώνει η Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν μια «καλά σχεδιασμένη πρόκληση». «Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση. Και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο καλλιεργώντας το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική» τόνισε, εκτιμώντας ότι το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελεί μέρος «μιας σκόπιμης, συνειδητής στρατηγικής με στόχο να αποσταθεροποιήσουν και να προκαλέσουν μια χαοτική κατάσταση στην περιοχή και στον κόσμο».

Νέα επίθεση στην Κριμαία

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ουκρανίας άφηνε να εννοηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις νέες ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη χερσόνησο της Κριμαίας, προκαλώντας την καταστροφή μιας αποθήκης πυρομαχικών του ρωσικού στρατού, ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας και μιας σιδηροδρομικής διακλάδωσης κρίσιμης για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Παρόμοιες εκρήξεις την προηγούμενη εβδομάδα είχαν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην αεροπορική βάση της Ρωσίας στο Σάκι, στη δυτική Κριμαία, με δυτικές εκτιμήσεις από αεροφωτογραφίες να κάνουν λόγο για την καταστροφή 8 μαχητικών αεροσκαφών.

Το ρωσικό υπουργείο  Άμυνας επιβεβαίωσε και τις χθεσινές εκρήξεις, αποδίδοντας τες σε πυρκαγιά. «Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του σαμποτάζ» ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του. Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως ο σύμβουλος της προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δεν έκρυψαν, από την άλλη, τον ενθουσιασμό τους, χαρακτηρίζοντας τη νέα επίθεση «αποστρατικοποίηση στην πράξη».

Πυρηνικός εκβιασμός

Στο τελευταίο του διάγγελμα ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνικό εκβιασμό», ζητώντας της ξανά να παραδώσει στις ουκρανικές Αρχές το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. «Όλες οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από το εργοστάσιο και γειτονικές περιοχές χωρίς προϋποθέσεις» τόνισε. Περισσότερες από 40 χώρες έχουν καλέσει μέχρι τώρα τη Ρωσία να αποσύρει τις μονάδες πυροβολικού της από τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Ζελένσκι σημείωσε ότι συζήτησε το θέμα της «πυρηνικής τρομοκρατίας της Ρωσίας» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι αξιωματούχοι που εγκατέστησε η Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζια δήλωσαν, εν τω μεταξύ, χθες πως οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Ενέρχονταρ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, οι Αρχές που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στην Ενέρχονταρ είπαν πως οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη το απόγευμα με σκοπό να προκαλέσουν τη Ρωσία να ανταποδώσει τα πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο σταθμός, που εξακολουθεί να λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό, παραμένει κοντά στις γραμμές του μετώπου και έχει χτυπηθεί από οβίδες πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, εγείροντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

«Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός  Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.  Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι το Κρεμλίνο θεωρεί πως οι ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, και ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική και στην κεντρική Ευρώπη πολλές φορές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL