Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.3°C12.6°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.2°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C13.0°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
3 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.8°C8.4°C
0 BF 81%
Ιταλία / Το Δημοκρατικό Κόμμα παγιδευμένο στην ατζέντα Ντράγκι και τους δεινόσαυρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Το Δημοκρατικό Κόμμα παγιδευμένο στην ατζέντα Ντράγκι και τους δεινόσαυρους

132021912-A.jpg

«Δεν θα υπάρξει ισοπαλία, ή εμείς ή η Μελόνι. Πρέπει να πείσουμε τους ψηφοφόρους της Φόρτσα Ιτάλια [να μας ψηφίσουν]. Η Φόρτσα Ιτάλια είναι ένα κόμμα που συνεργάστηκε στην κυβέρνηση, εργαστήκαμε καλά. Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο πρωθυπουργό, υπάρχει μια σουρεαλιστική συζήτηση. Εάν είναι ανάγκη, θα κάνω τον μπροστάρη», τόνισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, μετά την ομόφωνη απόφαση της διεύθυνσης του ΔΚ να στηρίξει την πολιτική εκλογικών συμμαχιών του, κλείνοντας τις πόρτες στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, αισιοδοξώντας μάλιστα ότι εάν κερδίσει η Δεξιά, θα μείνει στην κυβέρνηση ένα μήνα. Ο Λέτα ανακήρυξε το ΔΚ το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό κόμμα στην Ευρώπη, τη στιγμή που ονειρεύεται την επιστροφή στον άνθρακα και τους υδρογονάνθρακες και οι δήμαρχοί του θέλουν να γεμίσουν τις μεγάλες πόλεις με αποτεφρωτές σκουπιδιών.

Ο Λέτα στοιχηματίζει στην κοινή κάθοδο τουλάχιστον με το Άρθρο 1 και τους Ελεύθερους και Ίσους και ίσως με την Ιταλική Αριστερά και τους Πράσινους για να οικοδομήσουν τις Δημοκρατικές Αγορές, ενώ για την ισχυρή εφημερίδα των βιομηχάνων Il Sole 24 ore o Λέτα βάσισε την πολιτική του ΔΚ «στην εργασία και το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική και περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα και τα δικαιώματα των ατόμων, μέσα στο πλαίσιο της ατζέντας Ντράγκι».

Η ατζέντα του Ντράγκι στις κάλπες

Η απάντηση του κεντρώου Κάρλο Καλέντα της Δράσης έδειξε πάντως τα όρια της πολιτικής τού Λέτα, αφού ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι εάν δεν δεχθεί να αναλάβει ο Ντράγκι τα ηνία της επόμενης κυβέρνησης, θα διεκδικήσει ο ίδιος την πρωθυπουργία. «Εμείς σκεφτόμαστε μια δεύτερη κυβέρνηση Ντράγκι, μα εάν αύριο πει ότι δεν είναι διαθέσιμος, τότε θα βάλω υποψηφιότητα εγώ», τόνισε ο Καλέντα.

Η διαγώνια προσπάθεια του Λέτα να αποσπάσει ψήφους από τη Φόρτσα Ιτάλια, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τα αριστερά σχήματα έδειξε όμως και τα όρια της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει, γιατί οι αιχμές του προγράμματος που ανακοίνωσε στη διεύθυνση του Δημοκρατικού Κόμματος μπορούν να ελκύσουν σχετικά μόνο ένα νεοφιλελεύθερο κοινό και μάλιστα διατεθειμένο να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Μέσα στο πλαίσιο της ανανέωσης των ψηφοδελτίων η διεύθυνση του ΔΚ θα εξετάσει τις αιτήσεις των δεινόσαυρων που έχουν εκλεγεί αδιαλείπτως την τελευταία 15ετία και θέλουν να συνεχίσουν να παραμένουν στα έδρανα της Βουλής και της Γερουσίας.

«Η επιλογή του ΔΚ αποτελεί απλά μια πολιτική αυτοκτονία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις», προειδοποίησε η εκπρόσωπος των Ελεύθερων και Ίσων στη Γερουσία Λορεντάνα Ντε Πέτρις, που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντράγκι, ζητώντας από τον Λέτα να συνεχιστεί η συνεργασία του ΔΚ με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ο Ματέο Ρέντσι βλέποντας όλες τις πόρτες κλειστές γύρω του υπογράμμισε ότι η Ζωντανή Ιταλία θα κατεβεί μόνη της στις εκλογές, χωρίς συνεργασίες, για να διεκδικήσει το θερινό και άπιαστο όνειρο του 3%.

Ο Ματέο Σαλβίνι με τον τρόπο του αναγνώρισε ότι η Μελόνι μπορεί να αποτελέσει την επόμενη πρωθυπουργό της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της Δεξιάς που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να επιλέξει και τον πρωθυπουργό, σηκώνοντας τον πήχη της Λέγκας τουλάχιστον στο 20%, όταν οι Αδελφοί της Ιταλίας ξεπερνούν αυτό το ποσοστό με άνεση σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, ο Σίλβιο Μπερλοσκόνι κατέβασε τον πήχη του, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να γίνει ούτε πρωθυπουργός ούτε πρόεδρος της Γερουσίας, δείχνοντας μάλλον ότι θα αρκεστεί με την κοινοβουλευτική ασυλία, γιατί μάλλον θα είναι αδύναμος βιολογικά να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως φανταζόταν επί χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών, υπογράμμισε ότι το έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται μέσα στις νέες συνθήκες, προειδοποιώντας όμως ότι «το φθινόπωρο θα είναι σύνθετο». Πάντως ούτε το καλοκαίρι είναι λιγότερο σύνθετο, αφού, εκτός από την απεργία σε εγκαταστάσεις της Fiat Stellantis, πραγματοποιούνται συνεχώς απεργίες σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και όχι μόνο στην ανεπτυγμένη βόρεια Ιταλία. Ο Σάλβίνι πάντως έφτασε στο υπουργικό συμβούλιο έχοντας μαζί τους το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για άμεση μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί, το γάλα, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα φρούτα και τα οπωροκηπευτικά.

Fridays For Future

Η συνάντηση των εκπροσώπων των Fridays For Future από 45 χώρες στο Τορίνο αποφάσισε να διοργανωθούν κινητοποιήσεις στις 23 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, για «να απαιτηθεί από αυτούς που θα κυβερνήσουν την χώρα για την επόμενη πενταετία να αναλάβουν τις ευθύνες τους», όπως τόνισε ο Γκαμπριέλε Γκαντόλφο, ένας από τους εκπροσώπους του νεανικού κινήματος, ζητώντας από τους συνομηλίκους του να κινητοποιηθούν με αφορμή το Global Strike των Fridays For Future «για να φανταστούμε ένα εναλλακτικό μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL