Live τώρα    
Πάολα Νούνιες στην «Α» / Ο Ντράγκι το έσκασε γιατί φοβήθηκε το θερμό φθινόπωρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάολα Νούνιες στην «Α» / Ο Ντράγκι το έσκασε γιατί φοβήθηκε το θερμό φθινόπωρο

H Πάολα Νούνιες

O Ντράγκι πρέπει να κατάλαβε ότι είναι κάτι διαφορετικό να διαχειρίζεται μια χώρα από μια εταιρεία του χρηματοοικονομικού τομέα και πως δεν μπορείς να βολεύεις μόνο τους φίλους σου και να ασχολείσαι μόνο με τους παραγωγικούς τομείς που σε ενδιαφέρουν, αδιαφορώντας για τους πολίτες. Μια χώρα είναι μια συλλογικότητα που έχει ανάγκη μιας διαφορετικής διαχείρισης. Δεν έδωσα ποτέ καμία ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντράγκι. Στη Γερουσία τα πράγματα πήγαν πολύ άσχημα και δεν υπήρξε ελπίδα να εξελιχθούν με καλύτερο τρόπο» τόνισε στην ΑΥΓΗ η γερουσιαστής Πάολα Νούνιες, αρχιτεκτόνισσα από τη Νάπολη, που πρωτοεκλέχθηκε το 2013 με το Κίνημα 5 Αστέρων, δεν ψήφισε τα ρατσιστικό διάταγμα του Σαλβίνι και εκδιώχθηκε από το κόμμα της, για να περάσει στους Ελεύθερους και  Ίσους και να τους εγκαταλείψει όταν αυτοί ευθυγραμμίστηκαν με τον Ντράγκι. Αρνούμενη να ψηφίσει τη δεύτερη θητεία του Ματαρέλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εγκατέλειψε την ιταλική Αριστερά και μαζί με άλλους κοινοβουλευτικούς ίδρυσαν την ομάδα ΜανιφέστΑ - Ο Λαός στην Εξουσία - Κομμουνιστική Επανίδρυση - Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Πώς είδατε την παρουσία του Ντράγκι στη Γερουσία;

Ο Μεγάλος Μάριο δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με το Κοινοβούλιο. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έθεσε 56 φορές το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης για να περάσει ό,τι ήθελε από το Κοινοβούλιο, προσπαθώντας να εκβιάσει τους πάντες. Χρησιμοποίησε την ψήφο εμπιστοσύνης για να νομοθετεί ό,τι θέλει και όπως το θέλει, χωρίς διάλογο, τροποποιήσεις, διορθώσεις. Βάσει συντάγματος, το Κοινοβούλιο πρέπει να στηρίζει και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία. Με τη συστηματική χρήση της ψήφου εμπιστοσύνης ο Ντράγκι ξέφυγε ουσιαστικά από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, γιατί τη μετέτρεψε σε κανόνα και όχι σε εξαίρεση. Χρησιμοποιώντας 56 φορές την ψήφο εμπιστοσύνης, απέφευγε τη συζήτηση και εκβίαζε το Κοινοβούλιο. Η τελευταία όμως φορά δεν του βγήκε σε καλό.

Ο Ντράγκι πήγε να παραιτηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν είχε την εμπιστοσύνη της Γερουσίας. Κάτι που έγινε πρώτη φορά στην Ιστορία μας. Ο Ντράγκι ήθελε να ισοπεδώσει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Είχε την πλειοψηφία και δημιούργησε μόνος του την κρίση. Γελοιοποίησε τη Γερουσία, που του έδωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, και έδειξε πλήρη άγνοια για το κράτος δικαίου, πηγαίνοντας στον Ματαρέλα, που τον έστειλε πίσω στη Γερουσία.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση…

Το Κ5Α, με το οποίο διαφωνώ, έθεσε ορισμένα σωστά σημεία για συζήτηση. Ο Ντράγκι ήθελε μια τόσο ευρεία κυβέρνηση για να μην μπορεί να τη θέσει κανείς σε κρίση. Ο Ντράγκι έθεσε σε κρίση την κυβέρνησή του για να δραπετεύσει. Ο κύριος Ντράγκι το έβαλε στα πόδια γιατί ξέρει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 9%, πως έχουμε ένα τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο προσπάθησαν να λύσουν με χώρες περισσότερο ασταθείς από τη Ρωσία ή με αγορές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα κοστίζει τα τριπλά και θα έχει περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις εξαιτίας της πιο ρυπογόνου μορφής του, με τις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στο Πιομπίνο και στην Τσιβιταβέκια για την απο-υγροποίησή του. Θα έχουμε μια τεράστια οικονομική αιμορραγία και εξίσου αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Ακόμη χειρότερα, ο Ντράγκι και οι δικοί του άρχισαν να μιλούν για αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας σε έναν λαό που έχει απορρίψει δύο φορές με δημοψήφισμα την πυρηνική ενέργεια.

Η στατιστική υπηρεσία Istat μας έδειξε ότι σε τρία χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι φτωχοί στη χώρα μας, έχοντας 12 εκατομμύρια άτομα που κερδίζουν και ζουν με εισοδήματα κάτω από το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Η κοινωνική πρόνοια INPS μας έδειξε πως έκοψαν το κοινωνικό εισόδημα και επιδόματα σε  Άτομα με ολική Αναπηρία. Παντού κλείνουν επιχειρήσεις και μεταφέρονται σε τρίτες χώρες. Αυτήν τη στιγμή στην Τεργέστη πραγματοποιείται μια μεγάλη συγκέντρωση εναντίον του κλεισίματος τεσσάρων μεγάλων επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε επιπλέον μισό εκατομμύριο ανέργους στην περιφέρεια της Νάπολης. Ο Ντράγκι μάς προτείνει νέα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θεωρώντας ότι το κοινωνικό εισόδημα προκάλεσε προβλήματα στην εργασία.

Ο Ντράγκι ξέρει ότι οδηγούμαστε σε ένα θερμό φθινόπωρο και πως δεν αρκούν οι κατασταλτικοί νόμοι για να αντιμετωπίσουν την κοινωνική οργή που αυξάνεται. Στρατιωτικοποίησαν το κέντρο της Ρώμης γιατί είδαν τους οδηγούς ταξί. Τι θα κάνουν όταν κατεβούν στους δρόμους δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι; Ο Ντράγκι δραπέτευσε για το θερμό φθινόπωρο που έρχεται και το Σύμφωνο Σταθερότητας, γιατί προβλέπονται δάκρυα και αίμα με τη νέα λιτότητα. Λέει ψέματα ότι πέτυχε τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γιατί ξέρουμε ότι έστειλε απλώς τις προτάσεις της Ιταλίας με τη δική του πιστοποίηση των σχεδίων. Περιμένουμε την αξιολόγηση της Ε.Ε. Επίσης, δεν έθεσε στο Διαδίκτυο όλα αυτά τα στοιχεία, όπως είχε υποχρέωση, προσπαθώντας να το καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο έως το τέλος του έτους. Ο Ντράγκι μιλά για τους πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης σαν το μάννα εξ ουρανού, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ότι ένα μεγάλο τμήμα του θα υλοποιηθεί αυξάνοντας το χρέος σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων, ενώ σχεδιάζει μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, που δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Η Ιταλία οδηγείται σε εκλογές με έναν νέο σκληρό εκλογικό νόμο, με το νέο Κοινοβούλιο να έχει τους μισούς αιρετούς, διαγράφοντας κάθε δυνατή πολιτική, κοινωνική αντιπολίτευση…

Οι πιθανότητες να μπει έστω και μια μικρή ομάδα αριστερών, οικολογικών και ριζοσπαστικών στοιχείων στην επόμενη Βουλή είναι μηδενικές. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να παρακαλάμε τον Ντράγκι να μείνει γιατί μετά τα πράγματα θα είναι χειρότερα; Πάμε διαρκώς από το κακό στο χειρότερο. Κάποτε θα σταματήσει αυτό και θα αρχίσουμε να οικοδομούμε κάτι διαφορετικό. Θα έχουμε τη χειρότερη Δεξιά στην εξουσία, λίγους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που θα έχουν επιλεγεί από τους αρχηγούς των κομμάτων. Το χειρότερο είναι να προσπαθήσει η Μελόνι και η υπόλοιπη Ακροδεξιά και Δεξιά με τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια να βάλουν χέρι στο δημοκρατικό μας σύνταγμα.  Ήδη ο Λέτα ήθελε να βάλει χέρι στο άρθρο 118 του συντάγματος, που αναφέρεται στην αναθεώρησή του, αλλά τον είχε σταματήσει το Κ5Α.

Η προοπτική να δούμε μια κυβέρνηση της Μελόνι δεν αποτελεί μόνο μια απειλή για τη δημοκρατία στην Ιταλία, αλλά για όλη τη δημοκρατική Ευρώπη, την Ελλάδα και όλες τις χώρες της Μεσογείου, με τις οποίες συνορεύουμε και επικοινωνούμε. Ελπίζω να έχουμε πιάσει τον πάτο για να μπορέσουμε να ξανασηκωθούμε. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, κάποια χρόνια, και δεν φτάνει η περίοδος μέχρι τις εκλογές. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για τις δημοκρατικές, προοδευτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας μας, γιατί πρέπει να έχουμε ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας μαζί τους για να ξεκινήσουμε να οικοδομούμε κάτι διαφορετικό. Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ισπανία, παίρνουμε μεγαλύτερο θάρρος. Η προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης πρέπει να είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη, γνωρίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL