Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.3°C12.6°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.2°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C13.0°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
3 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.8°C8.4°C
0 BF 81%
Steni Stanislao di Piazza / Θέλουμε συμβιβασμούς για την κοινωνική ατζέντα χωρίς λευκές επιταγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Steni Stanislao di Piazza / Θέλουμε συμβιβασμούς για την κοινωνική ατζέντα χωρίς λευκές επιταγές

Steni Stanislao di Piazza

Την Τετάρτη αναμένουμε τον Ντράγκι στο Κοινοβούλιο για να δούμε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ανακοινώσει για την κυβέρνησή του και όλα τα κόμματα θα πρέπει να απαντήσουμε στις συγκεκριμένες προτάσεις. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τον διάλογο, πρεσβευτές για διαβουλεύσεις και διάθεση για μια συμφωνία. Ο Ντράγκι λέει ότι για να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συμμετάσχει και το Κ5Α. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα, που είναι συνταγματολόγος, διευκρίνισε ότι κανείς δεν έχει πει ότι το Κ5Α έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Περιμένουμε από τον Ντράγκι να έρθει στο Κοινοβούλιο με ένα ντοκουμέντο που να έχει ορισμένα, και δεν λέω όλα, σημεία ανοίγματος στην κοινωνική ατζέντα. Προφανώς, σε αυτήν την περίπτωση θα στηρίξουμε την κυβέρνηση» τόνισε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Στανισλάο - Στένι Ντι Πιάτσα, ο γερουσιαστής του Κινήματος 5 Αστέρων, υπεύθυνος Κοινωνικών Πολιτικών του υπουργείου Εργασίας στις κυβερνήσεις του Τζιουζέπε Κόντε, νομικός και κοινωνικός ακτιβιστής των καθολικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων του Κινήματος των Εστιών.

Γιατί αποφασίσατε να μην δώσετε στη Γερουσία ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντράγκι;

Με ένα ντοκουμέντο 9 σημείων θέσαμε στον Ντράγκι μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την κοινωνική και περιβαλλοντολογική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως το θέμα του εισοδήματος των πολιτών, που υιοθέτησε η κυβέρνηση Κόντε και προσπαθούν να περιορίσουν και να ακυρώσουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης. Ζητήσαμε απαντήσεις στο αποκαλούμενο σούπερ μπόνους για τις επιχειρήσεις, γιατί, υποστηρίζοντας ότι λείπουν πόροι, θέλουν να το καταργήσουν, προκαλώντας προβλήματα σε πάρα πολλές εταιρείες που εμπιστεύτηκαν την κυβέρνησε σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση στην υιοθέτηση του κατώτατου μισθού στην Ιταλία, μετά τη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, γιατί ο κόσμος βιώνει μια δραματική κατάσταση με τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις στα ύψη, και δεν πρέπει να φτάνει στο δίλλημα εάν θα πληρώσει το ηλεκτρικό ή εάν θα αγοράσει τρόφιμα. Η υιοθέτηση του κατώτατου μισθού μάς φαίνεται αυτονόητη για να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους και να αποφύγουμε μια κοινωνική έκρηξη. Ζητήσαμε τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαμέσου ενεργειακών προγραμμάτων φιλικών στο περιβάλλον. Μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει μόνο λέξεις, ενώ στηρίζονται οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Θέσατε και το θέμα του μεγάλου αποτεφρωτήρα σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, που περιλαμβανόταν στο διάταγμα Ντράγκι, το οποίο προωθεί στη Ρώμη ο δήμαρχος και πρώην υπουργός Οικονομικών του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουαλτιέρι…

Στην Ευρώπη υπάρχει αρνητικό κλίμα για την καύση σκουπιδιών και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Εμείς ζητήσαμε να φύγει από το διάταγμα η κατασκευή του αποτεφρωτήρα. Μας επιτέθηκαν όλοι και σε όλα, λες και στην Ιταλία υπάρχει ένα και μόνο κόμμα, αυτό του Ντράγκι. Η χώρα το πλήρωσε πολύ άσχημα όταν είχε ένα και μόνο κόμμα. Ο Ντράγκι είναι ο μεσσίας που παρεμβαίνει, λύνει τα πάντα. Δεν αμφισβητεί κανείς την επαγγελματική ικανότητα του Ντράγκι, τις δυνατότητές του και το κύρος του. Είναι, όμως, ένας άνθρωπος. Η πολιτική περνά διαμέσου του διαλόγου και των συμβιβασμών. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αποφασίζει και το Κοινοβούλιο πάντα να την ακολουθεί. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά την πολιτική και μάλιστα με το Π κεφαλαίο.

Γιατί, όμως, φτάσατε να αποχωρήσετε από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Ο Ντράγκι μας είπε ότι θα κάνει ανοίγματα. Περιμέναμε και δεν είδαμε κανένα. Είπαμε ότι δεν ψηφίζουμε το διάταγμα, από τη στιγμή που δεν δέχθηκε να ακυρώσει έστω την κατασκευή του τεράστιου αποτεφρωτήρα στη Ρώμη. Ο Τύπος και τα Μέσα Ενημέρωσης είναι όλα με τον πρωθυπουργό και μας θεωρούν υπεύθυνους της κρίσης. Ο Κόντε είπε ότι δεν δίνουμε λευκές επιταγές και πως πρέπει να συζητήσουμε. Η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να συνεχίσει να στέλνει. Επαναλάβαμε πολλές φορές ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική.

Πληρώσατε και με μια διάσπαση τη στάση σας αυτή εναντίον της αποστολής όπλων στην Ουκρανία…

Ναι, δυστυχώς, μια άσχημη διάσπαση. Ο ηγέτης της διάσπασης ήταν ο για πολλά χρόνια ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, που είχε και αυτός μια κουλτούρα που θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε «λαϊκιστική», την οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε με τη νέα πορεία του Κ5Α με τον Κόντε, για να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα λαϊκού κινήματος, υπερταξικού, που να απαντά στις ανάγκες του κόσμου. Ο Ντι Μάιο προκάλεσε μια διάσπαση για να μετακινηθεί δεξιότερα, ευθυγραμμισμένος εντελώς υπέρ του Ντράγκι, υιοθετώντας μια βαθιά νεοφιλελεύθερη κουλτούρα.

Πώς βλέπετε τη συμπεριφορά του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγάλου σας συμμάχου στην κυβέρνηση;

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει διάφορες ψυχές.  Έχει μια αριστερή ψυχή, που σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές πολιτικές είναι κοντά μας, έχει μια πιο κεντρώα ψυχή, που είναι της άκρας κυβερνησιμότητας, αλλά και που έχει ευαισθησίες για πολιτικές αλληλεγγύης, και τέλος έχει μια ψυχή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, από τους οπαδούς του Ρέντσι που παρέμειναν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η μάχη ανάμεσα σε αυτές τις τρεις ψυχές αποτρέπει το Δημοκρατικό Κόμμα να ακολουθήσει μια ανοιχτή πολιτική υπέρ της κοινωνίας που υποφέρει, με αποτέλεσμα να ακολουθεί μια πιο παραδοσιακή πολιτική, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται συντηρητική. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το κόμμα που έχει ευθυγραμμιστεί περισσότερο από όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα με την πολιτική του Ντράγκι. Στο σενάριο που αντιμετωπίζουμε πρέπει αναγκαστικά να βρισκόμαστε σε διάλογο με το Δημοκρατικό Κόμμα, γιατί μέσα στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν άλλα κόμματα για να προωθήσουμε μια πολιτική μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη Μελόνι, τους Νεοφιλελεύθερους ή τη Λέγκα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια καθαρά αριστερή γραμμή. Αυτή η επιτροπεία της κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση με τον Ντράγκι δεν μας βοηθά. Τα μέσα ενημέρωσης και το αφήγημά τους δυσκολεύουν περαιτέρω την κατάσταση.

Τι σκέφτεστε να κάνετε μέχρι την Τετάρτη που θα εμφανιστεί ο Ντράγκι στο Κοινοβούλιο;

Στην πολιτική χρειαζόμαστε τον διάλογο, τη διαμεσολάβηση, τους συμβιβασμούς. Ο Ντράγκι μπορεί ήταν ένας εξαιρετικός κεντρικός τραπεζίτης και εξαιρετικός μάνατζερ, αλλά το Κοινοβούλιο είναι κάτι διαφορετικό, γιατί χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω για να πετύχεις το κοινό καλό. Εάν υπάρξει η θέληση να οικοδομήσουμε κάτι μέσα στο Κοινοβούλιο, εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτήν την κυβέρνηση, αλλά, όπως λέει δίκαια ο Κόντε, δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκές επιταγές.  Έχουμε και μια ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους μας, παρά τα όριά μας, για να οικοδομήσουμε μια σταθερή ηγετική ομάδα. Αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη ενός λαϊκού κινήματος που να αποτελεί και ένα σχολείο επιμόρφωσης και πολιτικής διαπαιδαγώγησης, που να βοηθά το Κίνημα και την ηγεσία του.

Ο Ντ’ Αλέμα έφτασε να προτείνει για πρωθυπουργό τον Αμάτο. Υπάρχουν εναλλακτικές στον Ντράγκι;

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλα ονόματα και εναλλακτικές λύσεις.  Ή θα συνεχίσει ο Ντράγκι ή θα πρέπει να οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, γιατί θα πρέπει να παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Η Ακροδεξιά ζητά εκλογές φιλοδοξώντας να δει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Τα πάντα μπορεί να συμβούν.

*O Steni Stanislao di Piazza είναι γερουσιαστής του Κινήματος Πέντε Αστέρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL