Live τώρα    
Ρωσικό φυσικό αέριο / Σενάρια διακοπής παροχής στην Ευρώπη - Τι θα γίνει μετά τις 21 Ιουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσικό φυσικό αέριο / Σενάρια διακοπής παροχής στην Ευρώπη - Τι θα γίνει μετά τις 21 Ιουλίου

φυσικό αέριο αγωγός
EPA/DIMITRIS TOSIDIS

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αναφορικά με τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παράλληλα, σενάρια για ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα εξετάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία έχει μειωθεί και ταυτόχρονα ο αγωγός Nord Stream αναμένεται να κλείσει σήμερα για τις επόμενες 10 ημέρες για λόγους συντήρησης, φουντώνουν τα σενάρια στην ΕΕ ότι η κανονική ροή δεν θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, μετά τις 21 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται το παζάρι μεταξύ Καναδά, Γερμανίας και Ρωσίας, αναφορικά με την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens, η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει σε φουλ λειτουργία ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία.

Η εν λόγω τουρμπίνα έχε σταλεί στον Καναδά ώστε να επισκευαστεί και σε περίπτωση που επιστραφεί στη Ρωσία για να τεθεί λειτουργία, αυτό θα σημάνει παραβίαση των κυρώσεων που έχουν ανακοινωθεί εναντίον της Μόσχας, προκαλώντας παράλληλα μεγάλη δυσφορία στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απόφαση του Καναδά να επιστρέψει την εν λόγω τουρμπίνα στη Γερμανία. «Βραχυπρόθεσμα, ο στρόβιλος θα επιτρέψει στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναπληρώσουν τα αποθέματα σε φυσικό αέριο, αυξάνοντας την ενεργειακή τους ασφάλεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ρωσικής δημόσιας επιχείρησης αερίου, Gazprom ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή. Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χλμ μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Παράλληλα, η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, φτάνοντας μέχρι και τα 180 ευρώ/μεγαβατώρα.

Συναγερμός και στη Γαλλία

Σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, κάλεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, καθώς κατά τον ίδιο αποτελεί «το πιο πιθανό σενάριο».

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, την ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης. Τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία αποφάσισε την εθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF. Η ενεργειακή κρίση είναι «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, διεμήνυσε ο Μπ. Λεμέρ.

Μείωση κατά 1/3 της προμήθεια φυσικού αερίου στην Ιταλία

Κατά 1/3 μειώθηκε σήμερα η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ιταλία, σύμφωνα με την Eni. Στην ανακοίνωσή του, ο ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων αναφέρει ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατ. κυβικά».

Λιγότερο φυσικό αέριο και στην Αυστρία

Μειωμένες είναι και οι παραδόσεις φυσικού αερίου στον αυστριακό όμιλο OMV από τη Gazprom, λόγω των εργασιών συντήρησης του Nord Stream.

«Ο OMV ενημερώθηκε από την Gazprom για τη μείωση του εφοδιασμού σε αέριο, κάτι που μεταφράζεται για σήμερα σε μείωση κατά 70% των ποσοτήτων που φθάνουν στον τερματικό σταθμό του Μπαουμγκάρτεν", ένα από τα κυριότερα κέντρα διανομής στην κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η εταιρία σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μέτρα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες

Στο πλαίσιο του κλίματος φόβου για ενεργειακή ένδεια, η γερμανική βαριά βιομηχανία προετοιμάζεται για το σενάριο πλήρους αποκοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Aurubis, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χαλκού στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο. Ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση θα χρειαστεί χρόνο για να συμβεί.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η γερμανική Ritzenhoff η οποία κατασκευάζει γυαλί. Καθώς οι φούρνοι της για να λιώνει τις πρώτες ύλες και να της μετατρέπει σε γυαλί λειτουργούν με αέριο, δηλώνει αδυναμία να βρει κάποιο αντικατάστατο και προειδοποιεί με διακοπή τη παραγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL