Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Ουκρανία / O λάκκος με τα φίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / O λάκκος με τα φίδια

ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Την ώρα που στη Μαδρίτη οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αντάλλασσαν συγχαρητήρια για την επανασυσπείρωση και τη νέα διεύρυνση της Συμμαχίας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, το μακελειό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας συνεχιζόταν, με τις φλόγες του πολέμου να τυλίγουν πια το ιστορικό λιμάνι της Οδησσού αλλά και τις ρωσικές δυνάμεις να αποσύρονται από το Νησί των Φιδιών.

Για το Κρεμλίνο η απόσυρση από το νησί ήταν απλώς μια «χειρονομία καλής θέλησης» προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές σιτηρών από τη ζώνη του πολέμου. Για το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης ήταν, ωστόσο, μια σημαντική στρατηγική ήττα της Μόσχας που πανηγυρίστηκε δεόντως. «KABOOM!» έγραψε στο Twitter ο  Άντριι Γέρμακ, αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Δεν υπάρχουν πια ρωσικές δυνάμεις στο Νησί των Φιδιών. Οι  Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν καλή δουλειά».

Οι πανηγυρισμοί έφτασαν μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με την επισημοποίηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας αλλά και με τη διαμόρφωση ενός νέου αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας, που ανακηρύσσει τη Ρωσία ως «αμεσότερη απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η αποχώρηση του ρωσικού στρατού από το στρατηγικής σημασίας νησί της Μαύρης Θάλασσας ήταν ενδεικτική του «βαρύ τιμήματος» που εξακολουθεί να πληρώνει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ακόμη μια απόδειξη της ικανότητας της Ουκρανίας να αντιστέκεται και να αντεπιτίθεται.

Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός του, το Νησί των Φιδιών έχει πράγματι στρατηγική σημασία. Είναι ενδεικτικό ότι ο ρωσικός στρατός έσπευσε να το καταλάβει από τις πρώτες κιόλας μέρες του πολέμου. Ο έλεγχός του μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ουσιαστικά ολοκλήρωνε τον ναυτικό αποκλεισμό της Οδησσού, του βασικού, δηλαδή, λιμανιού της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, απ’ όπου η η Ουκρανία πραγματοποιεί τις περισσότερες εξαγωγές σιτηρών της.

Η μεταφορά, όμως, προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στη μικροσκοπική βραχονησίδα αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τη Μόσχα, ενώ και οι δυνάμεις της που είχαν καταλάβει το νησί αποτελούσαν εύκολους στόχους για τα αντίστοιχα συστήματα με τα οποία οι χώρες της Δύσης εφοδίασαν τις τελευταίες μέρες την Ουκρανία.  Όλο και πιο καταστροφικά όπλα χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χύνεται περισσότερο αίμα, αλλά και να αυξάνεται ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσής της κάποια στιγμή. Ο πόλεμος διεξάγεται κυρίως με βαρύ πυροβολικό και πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολεμικής βιομηχανίας, ούτε «έξυπνοι» είναι ούτε πλήττουν με χειρουργική ακρίβεια. Κυρίως, σκορπίζουν τον θάνατο σε αμάχους.

Τελευταία απόδειξη γι’ αυτό, τα τρία πολυώροφα κτίρια της Οδησσού που την Παρασκευή χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. «Οι  Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν εργάζονται με στόχους αμάχων» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την ώρα που φωτογραφίες έδειχναν σωστικά συνεργεία να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια. Δεν ήταν, άλλωστε, το μοναδικό ψέμα που ειπώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποσχέθηκε στους Ουκρανούς την αταλάντευτη υποστήριξη των Ευρωπαίων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. Μια διαδικασία που θα μπορούσε βέβαια να συνεχιστεί για ολόκληρες δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, όπως δείχνουν και τα παραδείγματα αρκετών βαλκανικών χωρών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL