Δεκτή έκανε την ποινική δίωξη δικαστής του Σαν Ισίντρο στην Αργεντινή κατά οκτώ επαγγελματιών υγείας, μεταξύ των κατηγορουμένων ένας νευροχειρούργος και οικογενειακός ιατρός, ένας κλινικός ιατρός, ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και ένας διευθυντής νοσηλευτικής.
Οι οκτώ θα δικαστούν στην Αργεντινή για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον θάνατο του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Νοέμβριο του 2020, σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή. Η εισαγγελία, είχε ζητήσει τη συγκεκριμένη δίκη τον Απρίλιο, επισημαίνοντας ελλείψεις και αμέλεια στη φροντίδα του Ντιέγκο.
Ο Μαραντόνα πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 25 Νοεμβρίου 2020, μόνος, στο ιατρικό κρεβάτι, σε μια κατοικία στο βόρειο Μπουένος Άιρες, ενώ ανάρρωνε από πολύ λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Υπέφερε από νεφρικά και ηπατικά προβλήματα, καρδιακή ανεπάρκεια, νευρολογική επιδείνωση και εθισμό στο αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα.
Οι οκτώ θα δικαστούν για «απλή ανθρωποκτονία με dolus eventualis», ένα αδίκημα που χαρακτηρίζεται όταν ένα άτομο διαπράττει αμέλεια γνωρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει το θάνατο κάποιου. Βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές που κυμαίνονται από 8 έως 25 χρόνια φυλάκισης, αλλά θα εμφανιστούν ελεύθεροι στη δίκη, καθώς η εισαγγελία του Σαν Ισίντρο δεν ζήτησε ποτέ την προφυλάκισή τους.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για τον Μαραντόνα ήταν «πρωταγωνιστής μιας άνευ προηγουμένου, εντελώς ελλιπούς και απερίσκεπτης νοσηλείας στο σπίτι» και είχε διαπράξει μια «σειρά αυτοσχεδιασμών, κακοδιαχείρισης της όλης κατάστασης».
Έκθεση πραγματογνωμοσύνης, στο πλαίσιο της έρευνας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής είχε «αφεθεί στη μοίρα του» από την ιατρική του ομάδα, οδηγώντας τον σε αργό θάνατο.
Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης.