Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας / Άφησαν τον Ερντογάν να εκβιάσει στο ΝΑΤΟ και τώρα τον περιμένουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας / Άφησαν τον Ερντογάν να εκβιάσει στο ΝΑΤΟ και τώρα τον περιμένουν

ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Η χθεσινή συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και εκπροσώπων της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις Βρυξέλλες δεν απέδωσε απτή πρόοδο, όπως έγινε σαφές το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Άγκυρα συνεχίζει το σκληρό παζάρι προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη στη Συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών. Ως στόχος σε διπλωματικό επίπεδο προβάλλεται η εξασφάλιση δεσμευτικών δηλώσεων από Στοκχόλμη και Ελσίνκι ότι δεν θα υποστηρίζουν τους Κούρδους, στα νότια της χώρας, την μεθόριο με τη Συρία και το Ιράκ. Σε οικονομικό επίπεδο, η απελευθέρωση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από κυρώσεις που αφορούν την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια περιοχή. Παράλληλα, ο Ερντογάν επιδιώκει έμπρακτα άμεσα ωφέλη για την οικονομία της χώρας, που βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω του τεράστιου πληθωρισμού και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σουηδία και Φινλανδία ωστόσο, δεν φαίνεται να «τσιμπάνε». Μετά την κατάθεση των αιτήσεων ένταξης, ικανοποίησαν την δημοσκοπική μεταστροφή των πολιτών τους υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την άρση της ουδετερότητας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκομίσει ωφέλη, ικανοποιεί και την δική τους ανάγκη να μην εμπλακούν άμεσα στην κλιμάκωση της έντασης με την Ρωσία. Και φυσικά, να οργανώσουν καλύτερα το πώς οι αμυντικές τους βιομηχανίες θα είναι αυτές που θα ωφεληθούν από τις επιταγές του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, αντί να χρηματοδοτούν αμερικανικές, γερμανικές, γαλλικές και άλλες επιχειρήσεις.

Στη Σουηδία, από το υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό μόνο ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη αρκετές διπλωματικές προσπάθειες. Δεν θα σχολιάσουμε εκτενέστερα επ' αυτού», με γραπτή ανακοίνωση προς την κρατική τηλεόραση. 

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό SR Ekot, είπε την Δευτέρα πως «ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις να πάνε καλά, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η διαδικασία θα κρατήσει καιρό, έχουμε πάρα πολλή υπομονή». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο, μιλώντας στην Dagens Nyheter. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό πώς οι αντιπροσωπείες από Στοκχόλμη και Ελσίνκι μπορούν να συναντήσουν την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό ότι αυτό το οργανώνει το ΝΑΤΟ, ότι εμπλέκονται στη συζήτηση».

Τα παραπάνω υποδεικνύουν πως την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πρόκειται να βρεθεί στη θέση αυτού που εμποδίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση εγχώριων επιδιώξεων και ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να υφίσταται καθημερινά απώλειες σε εδάφη και ανθρώπους από την ρωσική εισβολή. Το αν αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον Ερντογάν, ή ένα ακόμη όπλο για να προβάλλει τον εαυτό του ως ηγέτη στο εσωτερικό, πιθανώς θα αποδειχθεί από την τελική στάση της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL