Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ουκρανία / Αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα το Σεβεροντονέτσκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα το Σεβεροντονέτσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μόνο τα ονόματα διαφέρουν σε σχέση με την πολιορκία της Μαριούπολης. Εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη Ουκρανία είναι πλέον η πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς, με τους τελευταίους υπερασπιστές της να έχουν οχυρωθεί σε εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη της πόλης.

Το ρωσικό υπουργείο  Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει προσφέρει στους Ουκρανούς μαχητές, που έχουν καταφύγει στο χημικό εργοστάσιο Αζότ, τη δυνατότητα να παραδοθούν σήμερα, Τετάρτη, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από νωρίς το πρωί για την απομάκρυνση των αμάχων.

Όλες οι γέφυρες του ποταμού Σίβερσκι Ντονέτς, που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, έχουν καταστραφεί. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στριούκ υποστήριξε πως η πόλη του δεν είναι «απομονωμένη» και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν παγιδευτεί. «Μαζικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια τρίτη γέφυρα, αλλά η πόλη δεν είναι απομονωμένη. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα κι αν αυτοί είναι αρκετά περίπλοκοι» σημείωσε ο Στριούκ σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ανέφερε επίσης ότι «540 ως 560 άνθρωποι» έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του μεγάλου χημικού εργοστασίου Αζότ που βομβαρδίζεται. Αν και ο ανεφοδιασμός είναι «δύσκολος», υπάρχουν «κάποια αποθέματα» μέσα στο εργοστάσιο, πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της επαρχίας Σερχέι Γκαϊντάι ανακοίνωσε πως το 70% του Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του εχθρού και ότι η καταστροφή της τελευταίας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Ντονέτς που οδηγεί στη δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ σημαίνει ότι όποιοι άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο Σεβεροντονέτσκ έχουν παγιδευτεί και είναι αδύνατο να λάβουν αυτοί ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ουκρανία έχει απευθύνει επείγουσες εκκλήσεις για περισσότερα βαριά όπλα από τη Δύση ώστε να βοηθηθεί στην υπεράσπιση του Σεβεροντονέτσκ, που, σύμφωνα με το Κίεβο, μπορεί να αποτελεί το κλειδί στη μάχη για την ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς και την πορεία του πολέμου, ο οποίος βρίσκεται τώρα στον τέταρτο μήνα του.

 Περισσότερα όπλα ζητά από τη Δύση ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα μείνει ως μια από τις πιο βάναυσες στην ευρωπαϊκή Ιστορία. «Εφιστούμε την προσοχή των εταίρων μας καθημερινά στο γεγονός ότι μόνον ένας επαρκής αριθμός σύγχρονου πυροβολικού για την Ουκρανία θα μας εξασφαλίσει το πλεονέκτημά μας» σημείωσε.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 χόβιτσερ, 500 άρματα μάχης και 1.000 drones, μεταξύ άλλων βαριών όπλων, δήλωσε επίσης χθες ο σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους αρκετά πυρομαχικά και όπλα, αλλά χρειάζονται οπλικά συστήματα μακρού βεληνεκούς που, όπως τόνισε, είναι απαραίτητα στον στρατό της χώρας του για να εξισορροπήσει την υπεροπλία του ρωσικού στρατού σε αυτόν τον τομέα.

Ο Γερμανός καγκελάριος  Όλαφ Σολτς απέρριψε χθες τις επικρίσεις της Ουκρανίας ότι η κυβέρνησή του καθυστερεί την παράδοση βαρέων όπλων. «Η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν ανακοινωθεί» δήλωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή «πιθανόν να προκλήθηκε»

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταφέρθηκε εκ νέου κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για θηριωδίες του ρωσικού στρατού. Επισήμανε ωστόσο πως η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη, και πως ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιον τρόπο», και υπενθύμισε την εκτίμησή του τις παραμονές της εισβολής πως «το ΝΑΤΟ γαβγίζει στις πύλες της Ρωσίας».

«Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, το οποίο ίσως να ήταν κάτι που είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε» τόνισε στη θρησκευτική επιθεώρηση La Civiltà Cattolica.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα αληθινά προβλήματα, αν επιθυμούμε την επίλυσή τους» σημείωσε ο Πάπας, αναφέροντας ως «έναν από τους παράγοντες που δίνουν κίνητρα για πόλεμο τη βιομηχανία των όπλων».

55 διαφορετικές εθνικότητες εθελοντών πολεμούν στην Ουκρανία

Μαχητές από 55 χώρες πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία. Εκπρόσωπος της μονάδας με την ονομασία αυτή δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι «εθελοντές», όπως τους χαρακτήρισε, πήγαν στην Ουκρανία κυρίως από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τη Σκανδιναβία, ιδίως τη Φινλανδία.

Ο εκπρόσωπός της Ντάμιεν Μαγκρού απέρριψε την κατηγορία πως πρόκειται για μισθοφόρους, παρότι ανέφερε πως η μονάδα ανήκει στον ουκρανικό στρατό και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου  Άμυνας της χώρας. Αποκάλυψε ακόμα ότι η μονάδα χρηματοδοτείται επίσης από «δυτικούς χορηγούς», επιμένοντας ότι τα κεφάλαια που δωρίζονται «δαπανώνται αποκλειστικά για τον εξοπλισμό» της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL