Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τζο Μπάιντεν: Εγώ ειμί η δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζο Μπάιντεν: Εγώ ειμί η δημοκρατία

μπαιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν από το βήμα της 9ης συνόδου των Αμερικών στο Λος  Άντζελες προσπάθησε να σαγηνεύσει τους Προέδρους των κρατών και τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων που συμμετέχουν εμφανίζοντας το δικό του αμερικανικό όνειρο για τη δημοκρατία και την οικονομική ευημερία ως κοινό όραμα της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής στην προοπτική της προσπάθειάς του να καταλήξει σε μια νέα περιφερειακή συμφωνία, τη «Συμμαχία για την οικονομική ευημερία των Αμερικών», με βασικό στόχο να περιορίσει τη διαρκώς αυξανόμενη παρουσία πρωτίστως της Κίνας και δευτερεύοντος της Ρωσίας στην περιοχή.

Ηγεμονία χωρίς σχέδια και πόρους

Από το Θέατρο Mycrosoft στο κέντρο του Λος  Άντζελες ο Μπάιντεν τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι το βασικό συστατικό» για το μέλλον της περιοχής και «σύμβολο» που «δέχεται επίθεση σε πολλά μέρη του κόσμου, προσπαθώντας να αναβιώσει το όραμα των συνόδων που δρομολόγησε ο Μπιλ Κλίντον το 1994, εκτιμώντας πως η ιστορική συμφωνία θα χαρακτηρίσει την οικονομική συνεργασία των χωρών της ηπείρου για πολλά χρόνια, μόνο που οι ακροατές δεν άργησαν να καταλάβουν ότι από το σχέδιο του Μπάιντεν έλειπαν οι συγκεκριμένες προτάσεις και κυρίως τα μέτρα και τα κονδύλια που θα τις συνόδευαν και, ακόμη χειρότερα, κάποια μεγάλη πρόταση που θα επιβεβαίωνε τον ηγεμονικό χαρακτήρα των ΗΠΑ στις άλλες δύο Αμερικές που βρίσκονται στα νότια σύνορά τους.

«Θα ανοίξουμε επίσημες διαπραγματεύσεις», πιθανώς έως το τέλος του έτους, «με τους εταίρους που βρίσκονται πιο κοντά μας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, καθιστώντας σαφές ότι προς το παρόν αποτελούν κενό γράμμα οι πέντε πυλώνες του μεγαλεπήβολου στα λόγια σχεδίου του που αφορούν την αναζωογόνηση της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, την ενίσχυση και ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, τη διεύρυνση της συμμετοχής στην επίσημη οικονομία, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση του χωρίς αποκλεισμού και βιώσιμου εμπορίου με τη δημιουργία νέων τελωνειακών κανόνων, την υιοθέτηση του ψηφιακού εμπορίου και εργατικών, περιβαλλοντικών και εταιρικών κανονισμών ευθύνης.

Ένα κενό γράμμα που ακολούθησε το επίσης κενό γράμμα του BW3, Build Back Better World, που πρότεινε πέρσι από το βήμα της G7 χωρίς να έχει κάνει τίποτα. Από τη στιγμή που ο Μπάιντεν δεν έχει δημόσιες εταιρείες για να ανταγωνιστεί τους δημόσιους κολοσσούς της Κίνας που εισβάλλουν στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα των αμερικανικών εταιρειών, από τις οποίες οι λαοί της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής δεν έχουν και πολύ καλές μνήμες. 

Οι Πρόεδροι του Μεξικού, της Βολιβίας, της Ονδούρας, της Γουατεμάλας και αρκετών χωρών της Καραϊβικής σαμποτάρισαν τη σύνοδο γιατί δεν προσκλήθηκαν οι Πρόεδροι της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, ενώ κάποιοι άλλοι συμμετείχαν για να εκφράσουν τις απόψεις τους κριτικάροντας και κρατώντας αποστάσεις από τον ισχυρό γείτονά τους. Πριν φθάσει στο Λος  Άντζελες, ο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά και με τον προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ώστε να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία για τον μεγάλο σεβασμό που έχει στη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία των λαών της περιοχής.

Οι άλλες Αμερικές

O Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες συμμετείχε στη σύνοδο, αφού του το είχε ζητήσει και ο Πρόεδρος του Μεξικού, για να εκπροσωπήσει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προεδρεύων του συλλόγου τους CELAC, αλλά κυρίως για να ασκήσει την κριτική του στις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας από τη σύνοδο, να καταδικάσει το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας, να υπογραμμίσει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει την ατζέντα του προκατόχου του στην Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ), να εκφράσει τις ανησυχίες του για τις μεταναστευτικές ροές από την Κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ και να προτείνει μια πολιτική αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από τον πόλεμο στην Ευρώπη προβάλλοντας μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική διάσταση από αυτή του Μπάιντεν.

Ο Φερνάντες ζήτησε από την καρδιά του Λος  Άντζελες το τέλος του εμπάργκο εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας, που προκαλούν μεγαλύτερη φτώχεια σε όλη την περιοχή, την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επισιτιστικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και τη συμμετοχή της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας στην επόμενη σύνοδο των Αμερικών, γνωρίζοντας ότι ο Μπάιντεν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ για το χρέος της πολύπαθης χώρας. 

Η Βολιβία και ο Μοράλες

Τη στιγμή που ο Μπάιντεν υπερασπιζόταν την προσωπική ιδέα του για τη δημοκρατία στις Αμερικές, και συνεπώς στον κόσμο, στη Βολιβία η πραξικοπηματίας Ζανίν Ανιές αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 12 έως 15 έτη ή ακόμη και ισόβια για το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανατροπή του νόμιμου Προέδρου της χώρας  Έβο Μοράλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράντ, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Αντρές Μανουέλα Λόπες Οβραδόρ (ΑΜΛΟ), ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνόδου τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ), όπου προεδρεύει ο εκλεκτός των ΗΠΑ Λουίς Αλμάγκρο. «Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών είχε έναν επαίσχυντο ρόλο στο πρόσφατο πραξικόπημα στη Βολιβία» και «συνέχισε να επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες μεσούσης της πανδημίας» τόνισε ο Εμπράντ καταθέτοντας την πρόταση του Μεξικού ως «ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της διαμερικανικής τάξης». «Θεωρούμε ως πολύ μεγάλο λάθος (σ.σ.: τις κυρώσεις) και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείει τον άλλο. Δεν αποδεχόμαστε την αρχή της επέμβασης για να προσδιοριστεί ποιος έρχεται και ποιος δεν έρχεται» στη σύνοδο, προειδοποίησε ο Εμπράντ, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας από τον Μπάιντεν, με τον οποίο όμως το Μεξικό θα συνεχίσει τις θετικές διμερείς του σχέσεις.

Φερνάντες και ακτιβιστής εναντίον του Αλμάγκρο

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες θεωρεί ότι ο Αλμάγκρο, και συνεπώς οι ΗΠΑ, είναι ο βασικός υπεύθυνος της ανατροπής του Μοράλες, στον οποίο ο Φερνάντες πρόσφερε ασυλία μετά τη φυγή του από τη Βολιβία. Ο Φερνάντες έδειξε την αποστροφή του στον Αλμάγκρο στο Λος  Άντζελες όταν βρέθηκαν μπροστά στα ασανσέρ του ξενοδοχείου Ritz Carlton, που φιλοξενεί τους επισήμους της συνόδου. Ο Πρόεδρος της Αργεντινής γύρισε απλά και επιδεκτικά την πλάτη στον Αλμάγκρο, που, καταλαβαίνοντας την κίνηση του Φερνάντες, αναγκάστηκε να περιμένει το επόμενο ασανσέρ.

«Λουίς Αλμάγκρο, τα χέρια σου έχουν αίμα. Για τα ψέματά σου είχαμε ένα πραξικόπημα στη Βολιβία, ένα πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης. Η δικτατορία που βοήθησες να εδραιωθεί έσφαξε 36 ανθρώπους» φώναξε ένας ακτιβιστής εναντίον του Αλμάγκρο σε ημερίδα για την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία του Σεμπαστιάν Μόρο, του Αργεντινού δημοσιογράφου που ως συνεργάτης του Pagina12 είχε προβλέψει το πραξικόπημα εναντίον του Μοράλες. «Τον δολοφόνησαν και εσύ έρχεσαι να μας δώσεις μαθήματα για την ελευθερία του Τύπου; Οι ΗΠΑ ήθελαν να λεηλατήσουν τους πόρους, το λίθιο, τον χρυσό, όλον τον ορυκτό πλούτο της Βολιβίας. Βοήθησες την εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας για να διευκολύνει τη λεηλασία» κατέληξε ο ακτιβιστής.

Στο στόχαστρο και ο Μπλίνκεν

Ανάλογη υποδοχή είχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν, όταν μιλώντας για την ελευθερία των δημοσιογράφων και τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου βρέθηκε στο στόχαστρο δημοσιογράφου για την πρόσκληση στη σύνοδο του πρωθυπουργού της Αϊτής  Άριελ Χένρι, που διαδέχθηκε τον δολοφονημένο Πρόεδρο της χώρας το 2021 και αρνείται να διοργανώσει εκλογές, ενώ έχουν δολοφονηθεί τρεις δημοσιογράφοι από την αναρρίχηση στην εξουσία του προστατευόμενου των ΗΠΑ.

«Γιατί το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να δίνουν λογαριασμό όταν δολοφονούν δημοσιογράφους;» ρώτησε τον Μπλίνκεν μια γυναίκα που γυρίζει ντοκιμαντέρ. «Περιμένουμε τις ανεξάρτητες έρευνες» αποκρίθηκε ο Μπλίνκεν, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν συμμάχους των ΗΠΑ, κατηγορώντας όμως την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα για διώξεις δημοσιογράφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL