Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πόλεμος φθοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος φθοράς

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πριν 100 μέρες, τόσο οι Ρώσοι στρατηγοί όσο και οι περισσότεροι Δυτικοί αναλυτές προέβλεπαν πως όλα θα τελείωναν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία από κάθε κατεύθυνση περικυκλώνοντας τις μεγαλύτερες πόλεις και το Κίεβο. Σήμερα, αν εξαιρέσει κανείς την περιοχή του Ντονμπάς, υπάρχει μια εικόνα γενικότερης στασιμότητας, που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ή της σύγκρουσης Ιράν-Ιράκ.

Εάν ο αρχικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν η κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι με την αντικατάστασή της από ένα φιλορωσικό καθεστώς, παρόμοιο με εκείνο της γειτονικής Λευκορωσίας, τότε 100 μέρες πολέμου και καταστροφής δεν έφεραν πιο κοντά την εκπλήρωσή του.

Τόσο η αντίσταση των Ουκρανών όσο και ο εξοπλισμός της χώρας με σύγχρονα οπλικά συστήματα από τις χώρες τη Δύσης «εξισορρόπησαν» σημαντικά την κατάσταση, με συνέπεια να οδηγηθούμε στη σημερινή συνθήκη: η Ρωσία ελέγχει πλέον το 20% της ουκρανικής επικράτειας, αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τις δυνάμεις της να σπάνε σύντομα τις ουκρανικές γραμμές άμυνας, με την εξαίρεση πάντα του Ντονμπάς.

Η μοναδική προοπτική τερματισμού των συγκρούσεων φαίνεται επομένως να είναι η ολοκλήρωση της κατάληψης της περιοχής αυτής από τις ρωσικές δυνάμεις, αφού κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Μόσχα να διακηρύξει, αν το επιθυμούσε, ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποτροπή της «γενοκτονίας» του ρωσόφωνου πληθυσμού πέτυχε τον στόχο της.

Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε βέβαια ότι η σύγκρουση αφορούσε μόνο τους δύο εμπόλεμους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να ισχύει, καθώς είναι πλέον φανερό ότι πρόκειται και για έναν υπόγειο πόλεμο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Και υπό αυτή την έννοια Μόσχα και Κίεβο δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρις ότου κάποιος από τους δύο αναγκαστεί να το κάνει.

Οι χώρες της Δύσης, με πρώτη τις ΗΠΑ, δεν κρύβουν ότι στόχος είναι η αισθητή «αποδυνάμωση» της Ρωσίας και, ιδανικά, η κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν.

Το Κρεμλίνο έχει τις δικές του επιδιώξεις. Φιλοδοξεί να αντέξει και να αντιστρέψει κάποια στιγμή τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται σήμερα λόγω των κυρώσεων. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα και η αύξηση του πληθωρισμού έχουν το δικό τους βαρύ κόστος για τη Δύση. Αν αυτό ξεπεράσει τα όρια, τότε εκείνη θα αναγκαστεί να σταματήσει να πολεμά «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» και θα διαπραγματευτεί μέσω του Κιέβου.

Στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 100 ημερών της σύγκρουσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε πως έχουμε πλέον μπει σε μια φάση «πολέμου φθοράς». Μια φθορά, βέβαια, που υφίσταται πάνω απ’ όλα ο λαός της Ουκρανίας, με τους χιλιάδες νεκρούς τραυματίες και τις ρημαγμένες υποδομές της χώρας.

Μαζί με τα πολεμοφόδια εξαντλούνται και τα αποθέματα ανθρωπισμού και φιλοξενίας των συμμάχων της Ουκρανίας. Η Πολωνία, χώρα όπου έχει καταφύγει η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι από τον επόμενο μήνα διακόπτει το ειδικό επίδομα που χορηγούσε για την κάλυψη των εξόδων διατροφής και στέγασής τους.

Όπως διευκρίνισε η δεξιά κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, το μέτρο έχει στόχο να «παρακινήσει τους Ουκρανούς να εργαστούν», με άλλα λόγια να παραμείνουν στην Πολωνία ως φθηνά εργατικά χέρια ή να την εγκαταλείψουν. Πόλεμος φθοράς, λοιπόν, ακόμα και για τους πρόσφυγες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL