Μετά από μαραθώνια διαδικασία, οι ένορκοι κατέληξαν σε ετυμηγορία στη δικαστική διαμάχη του Τζόνι Ντεπ και την Άμπερ Χερντ. Οι ένορκοι έκριναν τόσο την Άμπερ Χερντ όσο και τον Τζόνι Ντεπ ένοχους για δυσφήμιση στις αγωγές τους ο ένας εναντίον του άλλου όπως μεταδίδει το CNN.
Οι ένορκοι επιδίκασαν στον Ντεπ 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και 5 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση. Επίσης επιδίκασαν στη Χερντ, 2 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και κανένα χρηματικό ποσό για τιμωρητική αποζημίωση. Ο Ντεπ ζητούσε αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων και η Χερντ ζητούσε 100 εκατομμύρια δολάρια. Οι ποινικές αποζημιώσεις στην πολιτεία της Βιρτζίνια έχουν ανώτατο όριο τα 350.000 δολάρια, οπότε ο δικαστής μείωσε την επιδίκαση ποινικών αποζημιώσεων σε αυτό το ποσό.
Ο Ντεπ είχε μηνύσει την πρώην σύζυγό του Χερντ για δυσφήμιση σχετικά με ένα δημοσίευμα του 2018 που έγραψε για την εφημερίδα The Washington Post στο οποίο περιέγραφε τον εαυτό της ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση».
Αν και ο Ντεπ δεν κατονομάστηκε στο άρθρο, ισχυρίζεται στην αγωγή του ότι του κόστισε ρόλους ηθοποιών. Η Χερντ ανταπέδωσε την αγωγή προς τον πρώην σύζυγό της για δυσφήμιση σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο δικηγόρος του Ντεπ για τους ισχυρισμούς της περί κακοποίησης. Ωστόσο οι ένορκοι ζυγίζοντας τους ισχυρισμούς και των δύο έκριναν ότι και οι δύο συκοφαντούσαν ο ένας τον άλλον.
Το επταμελές σώμα των ενόρκων με την ομόφωνη απόφαση του που έλαβε μετά από τρεις μέρες διαβουλεύσεων, ολοκλήρωσαν τη δίκη που κράτησε επτά εβδομάδες. Οι ένορκοι αποφάσισαν ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ είχε συκοφαντηθεί από την πρώην σύζυγό του Άμπερ Χερντ σε ένα άρθρο του 2018, μια ετυμηγορία που χάρισε στον ηθοποιό μια νίκη στη μακρά, μπερδεμένη μάχη του με τις κατηγορίες για ενδοοικογενειακή κακοποίηση.
Παράλληλα έκριναν ότι μία από τις τρεις δηλώσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αγωγής της Χερντ, από έναν από τους τότε δικηγόρους του Ντεπ, ήταν συκοφαντική.
Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, ενώ η Χερντ που ήταν παρούσα ανέφερε σε δήλωσή της ότι είναι «συντετριμμένη» για την ετυμηγορία. «Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα είναι πέρα από κάθε λέξη. Είμαι συντετριμμένη καθώς τα πάρα πολλά αποδεικτικά στοιχεία εξακολουθούν να μην είναι αρκετά, στη δυσανάλογη δύναμη, επιρροή και επιρροή του πρώην συζύγου μου».
Παράλληλα σύμφωνα με το CNN δήλωσε ότι είναι «ακόμη πιο απογοητευμένη με το τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για άλλες γυναίκες». «Είναι μια οπισθοδρόμηση. Γυρίζει το ρολόι πίσω σε μια εποχή που μια γυναίκα που μιλούσε και μιλούσε, μπορούσε να ντροπιαστεί και να ταπεινωθεί δημόσια. Γυρίζει πίσω την ιδέα ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
Η υπόθεση ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες αστικές υποθέσεις της εποχής του #MeToo που οδηγήθηκαν σε δίκη.
Η ανακοίνωση του Τζόνι Ντεπ
«Πριν από έξι χρόνια, η ζωή μου, η ζωή των παιδιών μου, οι ζωές των πιο κοντινών μου, αλλά και των ανθρώπων που για πολλά, πολλά χρόνια με στήριζαν και με πίστευαν, άλλαξαν για πάντα.
Όλα εν ριπή οφθαλμού. Μέσω των ΜΜΕ μου αποδόθηκαν ψευδείς, πολύ σοβαρές και εγκληματικές κατηγορίες, οι οποίες προκάλεσαν ένα ατελείωτο μπαράζ μίσους, αν και δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες εναντίον μου. Είχαν ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δύο φορές μέσα σε ένα νανοδευτερόλεπτο και αυτό τάραξε τη ζωή και την καριέρα μου.
Και έξι χρόνια αργότερα, το σώμα των ενόρκων μου έδωσε πίσω τη ζωή μου. Το λέω με ταπεινότητα.
Η απόφασή μου να συνεχίσω αυτή την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά το ύψος των νομικών εμποδίων που θα αντιμετώπιζα και το αναπόφευκτο, παγκόσμιο θέαμα που έγινε η ζωή μου, πάρθηκε μετά από αρκετή σκέψη.
Από την αρχή, στόχος της αγωγής ήταν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το να λέω την αλήθεια ήταν κάτι που όφειλα στα παιδιά μου και σε όλους εκείνους που παρέμειναν σταθεροί στην υποστήριξή μου. Αισθάνομαι ήρεμα, γνωρίζοντας ότι τελικά το κατάφερα.
Έχω κατακλυστεί από αγάπη, κολοσσιαία υποστήριξη και καλοσύνη από όλο τον κόσμο. Ελπίζω ότι η προσπάθειά μου να ειπωθεί η αλήθεια θα βοηθήσει και άλλους, άνδρες ή γυναίκες, που έχουν βρεθεί στην κατάστασή μου και ότι όσοι τους υποστηρίζουν δεν τα παρατάνε ποτέ.
Θέλω να αναγνωρίσω το ευγενές έργο της δικαστού, των ενόρκων, του δικαστικού προσωπικού και των αστυνομικών που θυσίασαν τον χρόνο τους για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, καθώς και στην επιμελή και ακλόνητη νομική μου ομάδα που έκανε εξαιρετική δουλειά βοηθώντας με να αποκαλύψω την αλήθεια.
Τα καλύτερα έρχονται και ένα νέο κεφάλαιο επιτέλους ξεκίνησε.
Veritas numquam perit. Η αλήθεια δεν χάνεται ποτέ».


Η ανακοίνωση της Άμπερ Χερντ
«Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα είναι μεγάλη. Έχει ραγίσει η καρδιά μου που το βουνό των αποδεικτικών στοιχείων δεν ήταν αρκετό για να αντισταθεί στη δυσανάλογη δύναμη και επιρροή του πρώην συζύγου μου.
Είμαι ακόμη πιο απογοητευμένη με το τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για άλλες γυναίκες. Είναι μια οπισθοδρόμηση. Γυρίζει πίσω τον χρόνο σε μια εποχή που μια γυναίκα η οποία μίλησε, θα μπορούσε να ντροπιαστεί και να ταπεινωθεί δημόσια.
Ανατρέπει την ιδέα ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Πιστεύω ότι οι δικηγόροι του Τζόνι κατάφεραν να κάνουν το σώμα των ενόρκων να αγνοήσει το βασικό ζήτημα της Ελευθερίας του Λόγου και τα στοιχεία που ήταν τόσο πειστικά κι έτσι κερδίσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είμαι λυπημένη που έχασα αυτή την υπόθεση. Αλλά είμαι ακόμα πιο λυπημένη που φαίνεται ότι έχασα το δικαίωμα που πίστευα ότι είχα ως Αμερικανίδα – να μιλάω ελεύθερα και ανοιχτά».
— Amber Heard (@realamberheard) June 1, 2022