Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Παρά τις βαριές απώλειες, οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο Ντονμπάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Παρά τις βαριές απώλειες, οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο Ντονμπάς

OYΚΡΑΝΙΑ

Αργή, αλλά αισθητή πρόοδο, όπως παραδέχθηκε χθες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σημειώνει η επίθεση μεγάλης κλίμακας που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη του Ντονμπάς.  Έχοντας πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Σιεβιεροντονέσκ και Λισχάνσκ, οι εισβολείς έχουν αφήσει μόνο μερικούς θύλακες αντίστασης στον ουκρανικό στρατό.

Στην τελευταία από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του, το βρετανικό υπουργείο  Άμυνας παρατηρεί ότι η Ρωσία ασκεί πλέον σημαντική πίεση στην περιοχή γύρω από το Σιεβιεροντονέσκ αν και η Ουκρανία «διατηρεί τον έλεγχο πολλών τομέων, αρνούμενη στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς».

Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται επίσης η χρησιμοποίηση από τον ρωσικό στρατό παλαιών αρμάτων μάχης, ιδιαίτερα ευάλωτων στα σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, κάτι που, όπως εκτιμούν οι Βρετανοί στρατιωτικοί, αντανακλά τις βαριές απώλειες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Την αργή, αλλά σταθερή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς αναγνώρισε πάντως και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμού της Ουκρανίας από τη Δύση. «Φοβάμαι ότι ο Πούτιν -με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και τον ρωσικό στρατό- συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς. Σημειώνει σταδιακή, αργή, αλλά, φοβάμαι, χειροπιαστή πρόοδο στο Ντονμπάς» τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Για γενοκτονία καταγγέλλει τη Μόσχα ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική επίθεση «μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη». Τόνισε πως η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς» και «μαζικές δολοφονίες αμάχων», κάτι που, όπως υποστήριξε, προφανώς συνιστά «πολιτική γενοκτονίας».

Το δίκτυο CNN μετέδιδε την ίδια ώρα ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας (MLRS) ανταποκρινόμενη σε «επείγον αίτημα» της ουκρανικής κυβέρνησης. Η κίνηση, που θα σηματοδοτούσε ακόμη μεγαλύτερη ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ολοκληρωτικός πόλεμος της Δύσης κατά της Ρωσίας»

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι διεξάγει σήμερα «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά της χώρας του. Οι χώρες της Δύσης, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, «ακυρώνουν τη Ρωσία και οτιδήποτε συνδέεται με αυτήν». Εκτίμησε πως η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για «μεγάλο διάστημα», καθώς την «πρωτοφανή ρωσοφοβία», όπως τόνισε, ενθαρρύνουν πια ανοιχτά μια σειρά κυβερνήσεις σε χώρες που χαρακτήρισε δορυφόρους των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους διπλασιάζουν, τριπλασιάζουν και τετραπλασιάζουν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν τη Ρωσία χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα: ξεκινώντας από τις μονομερείς οικονομικές κυρώσεις και φτάνοντας σε μια προπαγάνδα που βασίζεται βαθιά στα ψέματα και μεταδίδεται από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης» κατήγγειλε.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία για το πάγωμα των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Η ουκρανική ηγεσία κάνει συνεχώς αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τι επιθυμεί η ουκρανική πλευρά» σημείωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Οι τελευταίες γνωστές διά ζώσης ειρηνευτικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στις 29 Μαρτίου. Οι επαφές συνεχίστηκαν εξ αποστάσεως για ένα διάστημα αλλά και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι έχουν πια σταματήσει.

Η Ρωσία ανακοίνωσε, τέλος, ότι έχει στόχο την εξαγωγή 50 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών την επόμενη αγροτική περίοδο προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι ρωσικές εξαγωγές δημητριακών παρεμποδίζονται από τις κυρώσεις που πλήττουν την εφοδιαστική αλυσίδα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ εκείνες της Ουκρανίας, που επίσης αποτελεί αγροτική δύναμη, έχουν παραλύσει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα εμπορικά σκάφη μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα μετά την ολοκληρωτική κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL