Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Ασφυκτικός ο ρωσικός κλοιός στα ανατολικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Ασφυκτικός ο ρωσικός κλοιός στα ανατολικά

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την επιβολή των «μέγιστων κυρώσεων» κατά της Ρωσίας ζητάει επιτακτικά ο Ζελένσκι απ' τη Δύση και ο στενός σύμβουλός του, ο Μιχάιλο Πόντολιακ, αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ιδέα εδαφικών παραχωρήσεων προς τη Μόσχα για να τελειώσει ο πόλεμος, ωστόσο η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο δεν δείχνει να ευνοεί τις ουκρανικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή, καθώς ο κλοιός των επιτιθέμενων γίνεται ολοένα πιο ασφυκτικός. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε χθες σε δραματικό τόνο ότι η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς είναι «η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και έγραψε στο Twitter ότι είναι «πολύ πρώιμο» να ισχυριστούμε ότι το Κίεβο διαθέτει ήδη όλα τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί εναντίον των Ρώσων. Έτσι, για άλλη μια φορά, προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλισμού και πυρομαχικών, ειδικά πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων, πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

Σε μια ζοφερή προειδοποίησή του σε ανάλογο ύφος, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ είπε ότι είναι πια «πολύ αργά» για να απομακρυνθούν χιλιάδες άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη του Σιεβιεροντόνετσκ, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την επίμονη προσπάθεια των Ρώσων να την καταλάβουν ευελπιστώντας ότι έτσι θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα τμήματα της επαρχίας που εξακολουθεί να ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.

Πολιορκία 

Περικυκλωμένο από τρεις πλευρές απ' τις ρωσικές δυνάμεις, το Σιεβιεροντόνετσκ και οι πόλεις και τα χωριά στα δυτικά του βομβαρδίζονται ανελέητα τις τελευταίες ημέρες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού. Δεκαπέντε χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στη πόλη κρυμμένοι σε καταφύγια.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να διασπάσουν την ουκρανική γραμμή άμυνας γύρω από την Ποπάσνα στην προσπάθειά τους να προωθηθούν δυτικά προς το Μπαχμούτ, έναν στρατηγικής σημασίας κόμβο που χρησιμεύει ως κέντρο διοίκησης για μεγάλο μέρος των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται στο ανατολικό μέτωπο.

Ενδεχομένως στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου, με στόχο τόσο το Κίεβο όσο και τη Δύση, ή προκειμένου να διαλύσει τις εντύπωσεις ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βρίσκεται σε τέλμα, το Κρεμλίνο «διαβεβαιώνει» ότι δεν βιάζεται να τελειώσει τον πόλεμο και ότι δεν «κυνηγάει ημερομηνίες». Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε χθες ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή. 

Πάντως, για ένα μέρος του δυτικού πολιτικο-διπλωματικού κατεστημένου που διαβλέπει στην τωρινή στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία στρατηγικό αδιέξοδο, η «ανομολόγητη» επιθυμία για αποδυνάμωση και ταπείνωση της Ρωσίας ενδεχομένως εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους. Φυσικά, ένας από αυτούς είναι η αναγκαστική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα και η προοπτική μιας μεταξύ τους στρατηγικής συμμαχίας. 

Από το φόρουμ του Νταβός, ο αποκαλούμενος «μάγος» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις των προέδρων Νίξον και Φορντ, υπενθύμισε ότι η Ρωσία «ανήκει» στρατηγικά στην Ευρώπη της οποίας είναι εγγυητής της ισορροπίας δυνάμεων για 400 χρόνια, και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην κάνουν το λάθος και σπρώξουν τη Μόσχα σε μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.

Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τη Δύση να «συνετίσει» το Κίεβο για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους το αργότερο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πριν υπάρξουν εξελίξεις στα πεδία των μαχών που δεν θα μπορούν να ανατραπούν. 

Επόμενη φάση

Σε κάθε περίπτωση, με το Κρεμλίνο να διαμηνύει ότι δεν… βιάζεται να τελειώσει τον πόλεμο, ότι δεν ενδιαφέρεται σ’ αυτή τη φάση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι στρατηγικοί στόχοι του, αν υπάρχουν, παραμένουν εν πολλοίς αδιευκρίνιστοι, δεν αποκλείεται Κίεβο και Δύση να περιμένουν ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις ρωσικές επιδιώξεις για να δρομολογήσουν την πολιτικο-στρατιωτική και οικονομική «ενσωμάτωση» της Ουκρανίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Με ορισμένους, ψύχραιμους, δυτικούς αναλυτές να έχουν επισημάνει ότι ο απώτερος σκοπός των ΗΠΑ είναι να δημιουργήσουν μια φιλοαμερικανική δημοκρατία στα σύνορα της Ρωσίας, το σενάριο της ένταξης της Ουκρανίας στις βορειοατλαντικές δομές σε δεύτερο χρόνο επανέρχεται σήμερα ως ρεαλιστική προοπτική.

Ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον δήλωσε χθες «πεπεισμένος» ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και θα χρειαστεί χρόνος για κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του μήνα, ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα συστήσει δομές για στενότερη συνεργασία με χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ε.Ε. Κατά τον Μπον, θα χρειαστούν ίσως 15-20 χρόνια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL