Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
29.4°C32.3°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.5°C30.8°C
5 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.0°C33.7°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C32.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
29.0°C29.0°C
0 BF 30%
Κομισιόν / Σχεδιάζει την Ευρώπη της ακριβής ενέργειας και της πανάκριβης άμυνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Σχεδιάζει την Ευρώπη της ακριβής ενέργειας και της πανάκριβης άμυνας

ΤΑΝΚΕΡ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες το σχέδιο απεξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο ρίχνοντας στη μάχη επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 300 δισ., αλλά και που θα οδηγήσουν, στην πράξη, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και στην επιτάχυνση της υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της, αφού η Κομισιόν θα επενδύσει στη διατήρηση του φυσικού αερίου και του ενεργειακού κόστους στα ύψη για τουλάχιστον το βραχυπρόθεσμό εάν όχι και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Από το λεξιλόγιο της Κομισιόν έλειψε οποιαδήποτε αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που ζητούν επιμόνως η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

500 δισ. σε ενέργεια και άμυνα 

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια κοινή ομάδα αμυντικών προμηθειών για να συνεργαστεί με τα κράτη - μέλη και είναι έτοιμη να δεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για δύο χρόνια και 200 δισ. για τα επόμενα. Η ευρωπαϊκή κυβέρνηση πρότεινε μεταξύ άλλων επενδύσεις σε drones και μικρότερα drones με δυνατότητες επιτήρησης, την αναβάθμιση των κυρίων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, την ανάπτυξη συστημάτων επόμενης γενιάς, την περαιτέρω ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων των κρατών - μελών και υπογράμμισε τη σημασία της ασφαλούς συνδεσιμότητας μέσω δορυφόρου, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρωπαϊκού προγράμματος εξαιρετικά ασφαλούς συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογράφησης.

«Κινητοποιούμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ, περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια», τόνισε η πρόεδρος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι άλλα 200 δισ. θα δοθούν για την άμυνα της Ευρώπης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Για την πρόεδρο της Κομισιόν, η Ε.Ε. πρέπει να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στοχεύοντας σε τρία επίπεδα παρεμβάσεων: στην πλευρά της ζήτησης και της εξοικονόμηση ενέργειας, στην πλευρά της προσφοράς, διαφοροποιώντας τις εισαγωγές ενέργειας, μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και επιταχύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, και. τρίτον. στην πλευρά της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το ταχύτερο δυνατόν με την επιτάχυνση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Συντονισμός στις ροές και μείωση ζήτησης

Μπροστά όμως στην πρόκληση μιας «πλήρους ή μεγάλης κλίμακας διακοπής» των ρωσικών ενεργειακών πόρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει «τη συντονισμένη διασυνοριακή ροή και τη μείωση της ζήτησης», καθώς και «μια σταθερή τιμή για το φυσικό αέριο κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης» που θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. 

Το νέο σχέδιο REPowerEU της Κομισιόν θα αποτελέσει την απάντηση στην εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που κοστίζουν σχεδόν 100 δισ. ετησίως, αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του Μηχανικού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και  επενδύσεις 210 δισ. έως το 2027, που θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε εθνικό, διασυνοριακό και κοινοτικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές συμπεριφοράς για εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου κατά 5%, ενώ τα φορολογικά κίνητρα, από τη μείωση του ΦΠΑ, τις μονώσεις των κτηρίων και την κατασκευή λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών και προϊόντων θα διευκόλυναν περαιτέρω τη μείωση της ζήτησης.

Στην ουσία, η Ε.Ε., μετά από αγορές - ρεκόρ υγροποιημένου και μη φυσικού αερίου, προσπαθεί να εφαρμόσει την πολιτική εμπειρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κοινής αγοράς εμβολίων στον ενεργειακό τομέα, όπως φάνηκε από τη δημιουργία της ευρωπαϊκές ενεργειακής πλατφόρμας, που θα επιτρέψει κοινές αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

Επίσης η διαφοροποίηση των προμηθευτών θα συμπληρωθεί με την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγή με ΑΠΕ από 40% σε 45% έως το 2030 διαμέσου του «Fit for 55», με τον διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση άλλων 600 GW έως το 2030 και τη σταδιακή υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στα νέα δημόσια και εμπορικά κτήρια και τις νέες κατοικίες.

9% ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Η Βρετανία βρίσκεται σε πολύ, πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, μετά την ανακοίνωση της εκτίναξης του πληθωρισμό στο 9% τον Απρίλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για εκτίναξη του πληθωρισμού έως και στο 10% έως το τέλος του έτους, ενώ η στερλίνα συνέχιζε να υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, ικανοποιώντας όσους θέλουν ένα φθηνό νόμισμα στο Σίτι και στη βιομηχανία, για να στηριχθεί η ανάκαμψη. 

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σούπερ μάρκετ και περίπου έναν στους τέσσερις να παραλείπει γεύματα, σύμφωνα με έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL