Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Γαλλία / Εμανουέλ, έχουμε πρόβλημα - Τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι μιλούν για τις προεδρικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Εμανουέλ, έχουμε πρόβλημα - Τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι μιλούν για τις προεδρικές εκλογές

ΜΑΚΡΟΝ

Λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών εμφανίστηκε μια δημοσκόπηση που εξέταζε τη δυναμική των υποψηφίων στον δεύτερο γύρο. Στο επικρατέστερο από τα ζευγάρια, που όντως τελικά σχηματίστηκε έστω οριακά, η αναμέτρηση Μακρόν-Λεπέν έμοιαζε πιο αμφίρροπή από ποτέ: ο απερχόμενος Πρόεδρος συγκέντρωνε ποσοστό 51% και η υποψήφια της Ακροδεξιάς 49%. Αυτό που έμοιαζε αδιανόητο πριν λίγα χρόνια ξαφνικά εμφανιζόταν ως πιθανό. Η Ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο, ναι, αυτό ήταν κάτι που το είχαν συνηθίσει οι Γάλλοι. Ωστόσο, με πιθανότητες εκλογής;  Όχι. Ο πατέρας Λεπέν το μακρινό 2002 είχε ηττηθεί με το ταπεινωτικό 82%-18% από τον Σιράκ σε μια επίδειξη δύναμης του «ρεπουμπλικανικού μετώπου». Το 2017 η κόρη του βελτίωσε κάπως την κατάσταση απέναντι στον Μακρόν, ωστόσο το 66%-34% με το οποίο ηττήθηκε δεν είναι δα και ο ορισμός της αμφίρροπής αναμέτρησης. Αυτή τη φορά αρκετοί ήταν εκείνοι που συζητούσαν ότι η Ακροδεξιά θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο πάνω από το 40%. Η διαφορά 2 μονάδων ωστόσο είναι κάτι άλλο. Εμφάνιζε τους Λεπέν για πρώτη φορά να πολιορκούν το Προεδρικό Μέγαρο.

Αν οι δημοσκοπήσεις πέφτουν ξανά έξω;

Η αλήθεια είναι ότι μια τόσο οριακή διαφορά δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά σε δημοσκόπηση. Ως έναν βαθμό είναι λογικό. Υποστηρικτές της Αριστεράς -κυρίως- που στον πρώτο γύρο έδιναν ακόμα με πείσμα τη μάχη ενάντια στις πολιτικές του Μακρόν δεν είχαν καμία διάθεση να προκαταβάλουν ότι θα τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Μετά είχαν τον χρόνο να το σκεφτούν. Στα μέσα της περιόδου ανάμεσα στους δύο γύρους η διαφορά εμφανίστηκε ξανά σε απόσταση ασφαλείας: 56% για τον Πρόεδρο, 44% για την Ακροδεξιά. Πέρασε λοιπόν ο κίνδυνος για ένα σοκ που θα αποτελούσε τομή στη μεταπολεμική Ιστορία της Ευρώπης και θα δημιουργούσε παγκόσμιο σοκ ίδιο ή μεγαλύτερο από την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ το 2016; «Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν τολμώ να πω ότι ο κίνδυνος ξεπεράστηκε τελείως» σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Libération στην Αθήνα Φαμπιέν Περιέ. «Δείτε τις δημοσκοπήσεις του πρώτου γύρου. Υποτίμησαν τη δυναμική τής υποψηφιότητας Μελανσόν κατά 5 μονάδες ή και περισσότερο. Σκεφτείτε να υπάρχει ξανά ένα λάθος 5 μονάδων στις δημοσκοπήσεις του δεύτερου γύρου. Φτάνουμε στην απόλυτη ισοπαλία».

Υπερβολή. Οι δημοσκοπήσεις δεν υποτίμησαν ακριβώς κατά 5 μονάδες τον Μελανσόν.  Όλοι γνωρίζουν ότι στο ξαφνικά τριχοτομημένο γαλλικό εκλογικό σώμα η λογική της «χρήσιμης ψήφου» λειτούργησε τις τελευταίες μέρες για όλους τους πολιτικούς χώρους: ο Μακρόν συσπείρωσε τις ψήφους της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου, η Λεπέν μάζεψε τις ψήφους του ακροδεξιού ανταγωνιστή της Ζεμούρ, ο Μελανσόν τσουρομάδησε το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτό οι δημοσκόποι μπορούσαν να το φανταστούν, όχι όμως να το προκαταλάβουν. Το πρόβλημα όμως παραμένει για τον απερχόμενο Πρόεδρο: οι ψηφοφόροι της Αριστεράς εμφανίζονται ελάχιστα ενθουσιώδεις στο ενδεχόμενο να πάνε να τον ψηφίσουν.

Η στροφή Μακρόν δεν πείθει κανέναν

«Ο Μελανσόν κατάφερε να συσπειρώσει μια υπαρκτή τάση στη γαλλική κοινωνία με κοινωνικές και οικολογικές ανησυχίες.  Ένα δυναμικό που δεν είναι οργανωμένο στην Αριστερά με τους παραδοσιακούς όρους, το οποίο κατόρθωσε να το φέρει στην κάλπη σπάζοντας την αδυναμία της Αριστεράς να μιλήσει με αυτόν τον κόσμο τα τελευταία αρκετά χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να απέχουν στον δεύτερο γύρο» λέει η δημοσιογράφος του δικτύου Mediapart Αμελί Πουανσό.

Και η αντεπίθεση που κάνει ο Μακρόν στο οικονομικό και το οικολογικό πεδίο; Η απόσυρση του πλάνου για αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης; Ο καβγάς που έστησε με τη Λεπέν στην τηλεμαχία πάνω στο οικολογικό ζήτημα; «Δεν πείθουν κανέναν» απαντά η Πουανσό. «Ο Μακρόν έχει πίσω του μια θητεία πέντε χρόνων. Στο πλάνο της οικολογίας υπήρξε ο χειρότερος Πρόεδρος μέχρι σήμερα. Με το να αλλάζει θέση σήμερα και να λέει ότι θα διορίσει έναν πρωθυπουργό με αρμοδιότητα την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αλλάξει τη βιωμένη εμπειρία όσων τον καταψήφισαν».

Ελάχιστα ελκυστικός στο αριστερό ακροατήριο

«Τα ρεπουμπλικανικά αντανακλαστικά είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με το 2002 ή ακόμα και με το 2017» συμφωνεί η Ροζά Μουσαουί, δημοσιογράφος της L’Humanité, ιστορικής εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο κατέγραψε ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του. «Τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα δέχτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, ήδη από την εποχή Ολάντ, μια πρωτοφανή περιφρόνηση. Την τελευταία πενταετία του Μακρόν αυτό συνοδεύτηκε και από τεράστια καταστολή. Υπάρχει ένα δυναμικό με διαφορετική κοινωνική συνείδηση από την παλιά. Δεν θεωρεί υποχρέωσή του να πάει στην κάλπη.  

Όχι για να ψηφίσει τον άνθρωπο που δαιμονοποίησε και κατέστειλε άγρια το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων για παράδειγμα, από το οποίο προέρχονται αρκετοί από αυτούς». Και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν επί μια πενταετία άσκησε μια πολιτική που δεν ήταν τόσο αντίθετη από όσο θέλει να δείξει από την ατζέντα της Ακροδεξιάς στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας, της πολιτικής απέναντι στους μετανάστες, στις κοινωνικές ελευθερίες, στην οικονομία. Σε συνδυασμό με την αλλαγή του συστήματος επί το συγκεντρωτικότερο, που δίνει επιπλέον εξουσίες στον Πρόεδρο, ο Μακρόν εμφανίζεται ως ένας αυταρχικός ρεπουμπλικανός μονάρχης. Ελάχιστα ελκυστικό για να ξυπνήσει δημοκρατικά αντανακλαστικά, σωστά;».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL