Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Ιερουσαλήμ / Ραμαντάν και Πάσχα ανθρωποθυσιών στην Ιερουσαλήμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιερουσαλήμ / Ραμαντάν και Πάσχα ανθρωποθυσιών στην Ιερουσαλήμ

ΙΣΡΑΗΛ

Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας ενθαρρύνει την ισραηλινή κατοχή να ‘λερώνεται’ καθημερινά με εγκλήματα κατά του λαού μας» κατάγγειλε η Αλ Φατάχ, ενώ οι επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας προκάλεσαν τουλάχιστον 152 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, και τουλάχιστον 300 προσαγωγές μετά το τέλος της προσευχής τη δεύτερη Παρασκευή του Ραμαντάν στην Πλατεία των Τεμενών της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε 3 ελαφρά τραυματίες. Την ίδια στιγμή, στο  Όρος του Ναού σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, η ένταση κλιμακώνεται, καθώς φέτος συμπίπτει το Ραμαντάν με το εβραϊκό και το καθολικό Πάσχα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πιστοί από τις τρεις θρησκείες να συγκεντρώνονται στην ίδια μικρή περιοχή.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο τέμενος του Αλί Αγκτσά μετά την πρωινή προσευχή και άρχισε να πυροβολεί πλαστικές σφαίρες και να ρίχνει βόμβες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ διαδηλωτές, κυρίως της Χαμάς και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων, πετούσαν πέτρες προς την πλευρά του Τείχους των Δακρύων. Οι διαδοχικές συγκρούσεις των Παλαιστινίων με την ισραηλινή αστυνομία ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να πυροδοτήσει ανάλογες συγκρούσεις όπως αυτές του 2021, που ξεκίνησαν με την έναρξη του Ραμαντάν. Την Πλατεία των Τεμενών, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε το 1967, τη διαχειρίζεται η Ιορδανία, αλλά η πρόσβαση ελέγχεται από την ισραηλινή αστυνομία.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και η κυβέρνηση της Ιορδανίας διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας, που ισχυρίστηκε πως προσπάθησε να προστατεύσει τους Εβραίους πιστούς που πήγαιναν να προσευχηθούν στο γειτονικό Τείχος των Δακρύων.

«Η επίθεση στο τέμενος του Αλ Ακτσά και η είσοδος των δυνάμεων κατοχής στο τέμενος αποτελούν μια επικίνδυνη εξέλιξη και ιεροσυλία που ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού» κατάγγειλε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ, ενώ το γεγονός κατήγγειλε και το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Το τέμενος του Αλ Ακτσά αποτελεί τον τρίτο πιο σημαντικό τόπο λατρείας των μουσουλμάνων και αποτέλεσε το επίκεντρο της Ιντιφάντα του 2000-2005.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων με επίκεντρο την Πλατεία των Τεμενών έφτασε σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ, που, μετά την αποχώρηση της Ιντίτ Σίλμαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, έχασε την ισχνή πλειοψηφία που διατηρούσε στο Κοινοβούλιο. Το καμπανάκι της κυβερνητική κρίσης έκρουσε και ο επικεφαλής του μικρού αραβικού κόμματος Ραάμ Μανσούρ Αμπάς, που απείλησε να αποσύρει τη στήριξή του στην ισραηλινή κυβέρνηση, την πρώτη στήριξη ισραηλινής κυβέρνησης από αραβικό κόμμα.

Από τις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιθέσεις, δύο από ισραηλινούς  Άραβες που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος και δύο από Παλαιστινίους της Τζενίν, που κόστισαν τη ζωή σε 14 άτομα στη Ισραήλ, ενώ την ίδια περίοδο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων οι δράστες των τεσσάρων επιθέσεων, μία μεσήλικας και ένας δικηγόρος, αλλά κατά λάθος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL