Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Γαλλικές εκλογές / Ίδιοι αντίπαλοι, διαφορετική μάχη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλικές εκλογές / Ίδιοι αντίπαλοι, διαφορετική μάχη

ΛΕΠΕΝ

Στους Γάλλους ψηφοφόρους δεν αρέσουν οι επαναλήψεις. Τελευταία φορά που ο δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές με την προηγούμενη αναμέτρηση ήταν το μακρινό 1981, όταν ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν επικρατούσε του δεξιού, απερχόμενου τότε Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Σαράντα ένα χρόνια μετά, οι εκπρόσωποι του παραδοσιακού γαλλικού δικομματισμού, οι Σοσιαλιστές και οι Γκωλικοί,  μαζεύουν τα συντρίμμια τους έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που φέρνει ξανά αντιμέτωπους τους “νέους μονομάχους”: Στις εκλογές της Κυριακής, ο κεντρώος απερχόμενος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε ξανά την πρώτη θέση έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μακρόν έλαβε 27,6%, με την Λεπέν να τον ακολουθεί με 23,4%. Η θέση μάλιστα της τελευταίας στον δεύτερο γύρο δεν θα ήταν εξασφαλισμένη αν η γαλλική Αριστερά είχε καταλήξει σε κοινή υποψηφιότητα. Κάτι που καταδεικνύει με το παραπάνω η επίδοση του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν ο οποίος λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη με το 22% που συγκέντρωσε.

Φόβος και εφησυχασμός

Το κλίμα φόβου που προκάλεσαν, τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, οι προβλέψεις και οι αναλύσεις για ρεύμα ανόδου της Λεπέν φαίνεται ότι λειτούργησε τελικά υπέρ του Μακρόν.

Απομένει να φανεί αν, τις επόμενες μέρες, τη θέση του φόβου θα πάρει ο εφησυχασμός. Με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ο δεύτερος γύρος να προκαλέσει ένα πολύ ισχυρότερο σοκ απ' όσο θα μπορούσε ποτέ να προκαλέσει μια οριακή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στον πρώτο. 

Την εκπρόσωπο της γαλλικής Ακροδεξιάς θα μπορούσε να ευνοήσει η μείωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στον επόμενο γύρο. Στην αναμέτρηση της Κυριακής, η αποχή κυμάνθηκε στο επίπεδο του 25%. Δεν έχουν περάσει όμως και τόσα χρόνια από το 2002, όταν η αποχή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ξεπερνούσε κάθε ρεκόρ φτάνοντας το 28%.

“Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν”

Τους τρεις πρώτους υποψηφίους (Μακρόν, Λεπέν, Μελανσόν) ψήφισαν σχεδόν επτά στους δέκα ψηφοφόρους. Για τους υπόλοιπους, τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ήταν από μέτρια έως καταστροφικά.

Πρώτα απ’ όλα για τον Ερίκ Ζεμούρ, που θέλησε να κοντράρει τη Λεπέν στον χώρο της γαλλικής Ακροδεξιάς είτε για να διεκδικήσει την ηγεμονία είτε για να θέσει παρακαταθήκη για μια μελλοντική συνεργασία μαζί της. Οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν διψήφια ποσοστά. Οι κάλπες τού χάρισαν μόλις 7%.

Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών δεν ήταν όμως άλλοι από τους εκπροσώπους του “παλαιού καθεστώτος”. Οι Γκωλικοί, με τελευταίο πολιτικό όχημα τους Ρεπουμπλικανούς και υποψήφια τη Βαλερί Πεκρές, γνώρισαν πραγματική συντριβή.

Το ποσοστό 4,7% που συγκέντρωσε η Πεκρές αποτελεί τη χειρότερη εκλογική  επίδοση της παράταξης στη μακρόχρονη ιστορία της. “Δυστυχώς, πτωχεύουμε” ήταν η πρώτη δήλωση της υποψηφίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δεν αναφερόταν σε πολιτική χρεοκοπία αλλά σε οικονομική, καθώς, βάσει του γαλλικού εκλογικού νόμου, οι υποψήφιοι που δεν ξεπερνούν το όριο του 5% δεν δικαιούνται αποζημίωση για την προεκλογική εκστρατεία τους. Και όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτό ανοίγει τεράστια “τρύπα” στα ταμεία των Ρεπουμπλικανών ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν, βέβαια, και για τους Σοσιαλιστές. Το κλίμα διάλυσης και παρακμής που άρχισε να επικρατεί στο κόμμα μετά την αποχώρηση του Μακρόν, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2017,  αποκρυσταλλώθηκε στην ταπείνωση της Αν Ινταλγκό, που, αν και δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, προτιμήθηκε από το 1,7% των ψηφοφόρων καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση μεταξύ των υποψηφίων.

Αναβίωση των εκλογών του 2017

Οι εκλογές λοιπόν της 24 Απριλίου θα αναβιώσουν τη μάχη του 2017, με δύο υποψηφίους που δεν έχουν ωστόσο πια το ίδιο προφίλ με τότε. Ο Μακρόν δεν είναι πλέον τόσο “νέος και άφθαρτος”, ενώ η Λεπέν έχει κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να μεταβάλει την εικόνα της, προκαλώντας τώρα λιγότερο φόβο και ανασφάλεια στη μεσαία τάξη.

Τον Μάιο του 2017, ο Μακρόν είχε επικρατήσει με 66% έναντι 34% για τη Λεπέν. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ένα τόσο άνετο προβάδισμα δεν είναι σήμερα εφικτό.

Σημαντικό ρόλο στην επικείμενη εκλογική μάχη θα παίξει τόσο το τηλεοπτικό ντιμπέιτ της 20ής Απριλίου όσο και η στάση των υποψηφίων που έμειναν έξω από τον δεύτερο γύρο. Ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό (4,6%), ο υποψήφιος του γαλλικού Κ.Κ. Φαμπιέν Ρουσέλ (2,2%) και η Ινταλγκό κάλεσαν ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Μακρόν.

Η Πεκρές περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον απερχόμενο Πρόεδρο, ενώ ο Μελανσόν, παρότι απέφυγε να κάνει το ίδιο, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να δώσει “ούτε μία ψήφο στην κυρία Λεπέν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL