Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Γερμανία / Η άνοδος και η πτώση της δυτικογερμανικής Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Η άνοδος και η πτώση της δυτικογερμανικής Αριστεράς

ΖΑΑΡ

Τα διχασμένα κόμματα δεν ψηφίζονται, ειδικά σε μια εποχή που οι άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια». Μ’ αυτά τα λόγια παραδέχθηκε η συμπρόεδρος της Αριστεράς Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσο την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα της στις τοπικές εκλογές του Ζάαρ, προσθέτοντας με πίκρα ότι η ήττα ήταν «το αποτέλεσμα ενός διαρκούς και τεράστιου καβγά». Καθώς τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στο μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας θα περνούσαν εντελώς στα ψιλά εάν δεν είχαν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η μεγάλη ανατροπή

Στο Ζάαρλαντ κυβερνούσαν τα τελευταία 23 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες, την τελευταία πενταετία με μικρό κυβερνητικό εταίρο το SPD. Αίφνης στις 27 Μαρτίου του σωτηρίου έτους 2022, στις πρώτες τοπικές εκλογές μετά το τέλος της εποχής Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν πρώτοι, με αυτοδυναμία, και με 14% περισσότερο από το 2017, οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν 12% και η Αριστερά έχασε 10% και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Τα υπόλοιπα κόμματα στο Ζάαρλαντ δεν παίζουν κανέναν ρόλο, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι δεν μπήκαν καν στην τοπική Βουλή, οι ακροδεξιοί του AfD τα κατάφεραν σχεδόν οριακά.

Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν στους μεγάλους νικητές και τους μεγάλους ηττημένους. Η νέα Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός του Ζάαρ  Άνκε Ρέλινγκερ μοιάζει πάρα πολύ με τον καγκελάριο  Όλαφ Σολτς -και πολιτικά, και ρητορικά- και η εντυπωσιακή επικράτησή της είναι μια ένδειξη ότι σε εποχές κρίσης οι Γερμανοί προτιμούν τους «βαρετούς» πολιτικούς, που κρατούν την μπάλα χαμηλά. Ο Χριστιανοδημοκράτης αντίπαλός της, ο απερχόμενος τοπικός πρωθυπουργός Τομπίας Χανς, τα βρόντηξε μια μέρα μετά την ήττα και πιθανότατα δεν θα θυμηθούμε ξανά το όνομά του.

Η ήττα της CDU σχολιάστηκε μόνο επειδή αυτές οι εκλογές ήταν η πρώτη δοκιμασία του νέου προέδρου του κόμματος, του ορίτζιναλ δεξιού και λομπίστα του χρηματοπιστωτικού συστήματος Φρίντριχ Μερτς. Ο Μερτς κατάφερε με την τρίτη να πάρει την εσωκομματική εξουσία και ξέρει καλά ότι θα πρέπει να φέρει γρήγορα εκλογικές νίκες - και όχι να χάνει και εκείνα τα κρατίδια τα οποία έλεγχε η Δεξιά όλο τον 21ο αιώνα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη είδηση από τις κάλπες του Ζάαρ ήταν η κονιορτοποίηση της Αριστεράς. Το 2017 είχε πάρει 12,8%, το μεγαλύτερο ποσοστό της σε δυτικό κρατίδιο, σε ένα κρατίδιο όπου το πιο λαμπρό πολιτικό άστρο από ιδρύσεως της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ήταν ο  Όσκαρ Λαφοντέν.

Ο παράγοντας Λαφοντέν

Ο γνωστός και ως «Ναπολέων του Ζάαρ» έχει πίσω του τρεις θητείες ως πρωθυπουργός μιας αυτοδύναμης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στο Ζάαρμπρικεν, μια μακρά θητεία ως πρόεδρος του SPD -και από τους αρχιτέκτονες της νίκης επί του Χέλμουτ Κολ το 1998- καθώς και ακόμη μία προεδρική θητεία στο τιμόνι της Αριστεράς, ενός κόμματος που συνίδρυσε μαζί με τους Ανατολικογερμανούς του PDS το 2007. Χωρίς τον Λαφοντέν δεν θα υπήρχε αριστερό κόμμα στα κοινοβούλια των δυτικών κρατιδίων. Οι δικές του επιλογές, η δική του προσωπικότητα έκαναν την Die Linke παγγερμανικό κόμμα - και όχι ένα αμιγώς ανατολικογερμανικό λαϊκό κόμμα, όπως ήταν το PDS τα πρώτα χρόνια μετά την ενοποίηση.

Ο Λαφοντέν, το αγαπημένο παιδί του Βίλι Μπραντ, είχε την πολιτική ακτινοβολία και το εκτόπισμα εντός της Σοσιαλδημοκρατίας να φτιάξει ένα καινούργιο κόμμα, ως απάντηση τότε στη δεξιά στροφή του SPD.  Όταν το 1999 ο «κόκκινος  Όσκαρ» γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση Σρέντερ με μια βουβή κίνηση που έκανε πάταγο, έμοιαζε ότι θα αποστρατευτεί από την πολιτική. Μερικά χρόνια αργότερα επανήλθε και έπαιξε πάλι με τον τρόπο του έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη γερμανική πολιτική σκηνή, έφερε στη δημόσια συζήτηση -και στη διακυβέρνηση κάποιων κρατιδίων- την εκδοχή του κόκκινου-κόκκινου-πράσινου συνασπισμού.

Στις 17 Μαρτίου του 2022 ο  Όσκαρ-«η καρδιά μου χτυπάει αριστερά»-Λαφοντέν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κόμμα που συνίδρυσε επειδή δεν αποτελεί πλέον μια «αριστερή εναλλακτική» στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο 78χρονος χαρισματικός πολιτικός αυτή τη φορά δεν αποχώρησε βουβά, αποχώρησε με ένα ταρατατζούμ. Κάλεσε τους πολίτες στο κρατίδιό του να μην ψηφίσουν το κόμμα της Αριστεράς και εισακούστηκε από τους 5 στους 6 ψηφοφόρους του 2017. Το αν γύρισαν την πλάτη στην Αριστερά επειδή συμμερίζονται την άποψη του Λαφοντέν ότι το κόμμα «δεν έχει πλέον στο επίκεντρό του τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ούτε μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη» ή επειδή δεν άντεξαν τον σκυλοκαβγά μέσα στο κόμμα μένει να φανεί…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL