Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
ΝΑΤΟ / Μη παρέμβαση αλλά και περισσότερα όπλα στο Κίεβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟ / Μη παρέμβαση αλλά και περισσότερα όπλα στο Κίεβο

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Πιθανόν να μην ήταν αυτή η πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν όταν ξεκινούσε την εισβολή στην Ουκρανία. Κατάφερε, ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες να δώσει το φιλί της ζωής στο -κατά Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό»- ΝΑΤΟ, να δώσει νέο αέρα στα «γεράκια», να βελτιώσει εντυπωσιακά τις προοπτικές ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας και να βυθίσει την Ευρώπη σε μια ενεργειακή κρίση σχεδόν ανάλογη με αυτή του 1973. Αυτό που δεν κατάφερε είναι να βάλει το ΝΑΤΟ να πολεμήσει για την Ουκρανία - ακόμη.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη δεν έμοιαζε με τις προηγούμενες των τελευταίων πολλών χρόνων, καθώς η ρωσική προσπάθεια να υποτάξει την Ουκρανία εκτόξευσε τουλάχιστον την Ευρώπη πίσω στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Με συνοπτικές διαδικασίες η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των στρατιωτικών της δυνάμεων στα μέλη της που συνορεύουν με τη Ρωσία - με την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Επιπλέον, στην κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των κρατών-μελών ανήγγειλαν ότι θα επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ μέσω της υιοθέτησης της επόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης» στην επόμενη σύνοδό τους στη Μαδρίτη. «Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας» αναφέρεται στο ανακοινωθέν, σε μια παράγραφο που προκάλεσε χαράς ευαγγέλια για την εξοπλιστική βιομηχανία.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν κατέληξε σε καμία απόφαση που μπορεί να κρίνει άμεσα την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, όπως ζητάει εδώ και τέσσερις εβδομάδες ο Πρόεδρός της Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ούτε να παραχωρήσει μαχητικά αεροσκάφη στον ουκρανικό στρατό, όπως σχεδίαζαν τρεις εβδομάδες νωρίτερα κάποια «γεράκια» της ανατολικής Ευρώπης πριν τους φρενάρει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ούτε καν να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, όπως επιμένει εδώ και δέκα μέρες ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Κατά τα άλλα, ο Τζο Μπάιντεν, που συμμετείχε την Πέμπτη σε τρεις συνόδους κορυφής, του ΝΑΤΟ, των G7 και της Ε.Ε., ως γκεστ σταρ, τόνισε πόσο «ισχυροί και ενωμένοι» είναι οι σύμμαχοι. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν σημαντικό να επιδείξει την ενότητα της Δύσης -και στο εσωτερικό του ακροατήριο- γι’ αυτό και δεν το παραξήλωσε με τις πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο εδώ και τώρα.

Τι ρόλο, λοιπόν, παίζει στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ σ’ αυτόν τον πόλεμο; Σαφή απάντηση δεν έδωσε κανείς στη σύνοδο κορυφής. «Δεν θα παρέμβουμε» ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα του Γενς Στόλτεμπεργκ, «θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω». Ταυτόχρονα όμως ο Στόλτεμπεργκ ανακοίνωσε και νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Συνεπώς το ΝΑΤΟ παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στον πόλεμο, πλην όμως όχι όσο του ζητάει η αμυνόμενη Ουκρανία. Το 1% του οπλοστασίου του ΝΑΤΟ ζήτησε από τους συμμάχους ο Ζελένσκι - κυρίως άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη. Το αίτημά του υποστήριξαν μόνο η Πολωνία και η Εσθονία. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είπαν όχι, με τον Στόλτενμπεργκ να προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε»έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Τελικά η μόνη μεγάλη είδηση από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν η παραμονή στο τιμόνι της συμμαχίας για επιπλέον έναν χρόνο του -όχι ιδιαίτερα επιτυχημένου- Στόλτενμπεργκ. Οι 30 αποφάσισαν να παρατείνουν την εντολή του Νορβηγού έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς «εν μέσω πολέμου δεν έχει κανείς την πολυτέλεια να αλλάξει φρουρά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL