Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ουκρανία / Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του
(EPA/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN POOL/POOL)

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στην ανεξαρτησία του Ντονμπάς αναγνωρίζοντας τις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπως ανέφερε σε διάγγελμά του (δείτε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά εδώ). Ο ίδιος θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή, πρόσθεσε και κατήγγειλε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ρώσου προέδρου να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσκισθεισών περιοχών.

«Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» είπε ο Πούτιν και σημείωσε ότι είναι βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του.

Στη συνέχεια ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, έδωσε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να στείλει Ρώσους στρατιώτες ως «ειρηνευτική δύναμη» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ είπε στο υπουργείο Εξωτερικών να δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» όσο και με τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ».

Νωρίτερα το Κρεμλίνο με επίσημη ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι «θα αναγνωρίσει στο εγγύς μέλλον» ως ανεξάρτητες τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία οι οποίες ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σκόπευε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα στο εγγύς μέλλον».

https://www.youtube.com/watch?v=V0I5eglJMRI

Παράλληλα, το ίδιο μέσο σημειώνει ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της ομοσπονδιακής Γερμανίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις επαφές».

Το διάγγελμα του Πούτιν

Ο Πούτιν μεταξύ άλλων δήλωσε, στο διάγγελμά του, ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία, ενώ κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους, δήλωσε. Η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, δήλωσε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Εξάλλου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, λέει ο Πούτιν κι αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε πως τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, άλλωστε, κατακλύστηκε από δυτικά όπλα τους τελευταίους μήνες και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν αδιάντροπα την Ουκρανία σε ένα θέατρο πολέμου, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε ότι δεν αρκεί η Δύση να λέει ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επί του παρόντος.

Σε τηλεοπτική του δήλωση Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το αίτημα που υπέβαλαν λίγες ώρες νωρίτερα οι ηγέτες των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, οι οποίες αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ότι ο Τζο Μπάιντεν του διεμήνυσε ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν.

«Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «προφανές» ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται τις δύο περιοχές και ότι η πλειοψηφία των Ρώσων θα υποστήριζε την ανεξαρτησία τους.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη «πυρηνική δύναμη» από το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στις αποσχισθείσες περιοχές και μπορεί να ετοιμάζεται να προσπαθήσει να τις πάρει πίσω με τη βία, κάτι που το Κίεβο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει πλέον συγκεντρώσει μια δύναμη που αριθμεί 190.000 στρατιώτες περίπου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές σημείωσαν πτώση λόγω της έντασης στην περιοχή, αφού αρχικά είχαν ανέβει για λίγο με την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο από τη μεγαλύτερη στρατιωτική κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Οι ρωσικές μετοχές έκαναν βουτιά και το ρούβλι υποχώρησε κατά 3%.

Ανησυχίες της Δύσης

Με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να είναι «πλέον» έτοιμες, όπως ισχυρίζονται χώρες της Δύσης, είναι έντονη η ανησυχία για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας είναι «έτοιμες» για εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, εκφράζονται ανησυχίες για αύξηση των ψευδών προκλήσεων στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές των ανταρτών στην Ουκρανία. «Η ανησυχία μας για αυτό που βλέπουμε στο έδαφος έχει αυξηθεί», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στο ίδιος μέσο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, συμπεριλαμβανομένων των S-400, αεροσκαφών και των τεθωρακισμένων οχημάτων που αναπτύσσονται σε προωθημένες θέσεις. Η Ρωσία διαθέτει πλέον 110 τακτικές ομάδες ταγμάτων στην περιοχή των επιχειρήσεων, δήλωσε αξιωματούχος. Με τα δύο τρίτα των τακτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL