Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Όλο και πιο κοντά το πολιτικό τέλος του Μπόρις Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλο και πιο κοντά το πολιτικό τέλος του Μπόρις Τζόνσον

ΜΠΟΡΙΣ

Τα lockdown και τα σκάνδαλα φαίνεται ότι επιταχύνουν το πολιτικό τέλος του μεγάλου θεωρητικού της πανδημίας και της ανοσίας της αγέλης, του συντηρητικού Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που με τον κυνισμό και την αναποτελεσματικότητά του κατάφερε να εκτινάξει τη δημοτικότητα του μετριοπαθούς Κιρ Στάρμερ σε πρωτοφανή για το Εργατικό Κόμμα επίπεδα, αφού η Ipsos Mori του έδωσε προβάδισμα δεκατριών μονάδων στην ερώτηση «ποιος θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός» μεταξύ των δυο.

Η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον έχει πέσει κατά πολύ από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας των πολλαπλών σκανδάλων και της εναντίωσης των συντηρητικών προς τους κανόνες του lockdown. Το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο, ενώ μόνο το 33% πιστεύει το ανάλογο για τον Στάρμερ. Το μήνυμα που προσλαμβάνει ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι «άλλοι κανόνες ισχύουν για τους πολίτες και άλλοι για τον Τζόνσον και το παρεάκι του, που αγνοούν κάθε οδηγία και κάνουν πάρτι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα μετά από 150.000 θανάτους από τον κορωνοϊό".

Το τελευταίο ισχυρό χτύπημα κατά του πρωθυπουργού ήρθε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, όταν βρέθηκε μπροστά στην πιο σοβαρή εξέγερση βουλευτών του, κυρίως όσων δεν συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το «Σχέδιο Β», τα καινούργια δηλαδή μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με περίπου 80.000 νέες μολύνσεις την ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Όμικρον να έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες παγκοσμίως, το μέτρο που εξόργισε περισσότερο τους Συντηρητικούς ήταν η επίδειξη πιστοποιητικού, είτε πλήρους εμβολιασμού είτε αρνητικού τεστ, για να εισέλθουν σε χώρους χωρητικότητας πεντακοσίων ατόμων και πάνω, όπως, παραδείγματος χάρη, σε κλαμπ. Οι 99 Συντηρητικοί βουλευτές που αποφάσισαν να ψηφίσουν κατά των προτάσεων ξεπερνούν κατά πολύ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τζόνσον, που είναι 76. Τα μέτρα όμως πέρασαν με 369 ψήφους υπέρ και 126 κατά, μιας και το Εργατικό κόμμα τα στήριξε.

Η ήττα αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί προδιαγράφει νέες εξελίξεις και ανατροπή των ισορροπιών μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα. Μόλις μια ώρα πριν την ψηφοφορία, ο ίδιος ο Τζόνσον αποφάσισε ότι είναι σε θέση να πείσει τους βουλευτές του, ειδικά αυτούς που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση και απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που ονομάζεται «Επιτροπή του 1922», όσο και με προσωπικά τηλεφωνήματα σε άλλους πιθανούς αντάρτες. Όμως το χειρότερο για τον Τζόνσον είναι ότι αυτή η εξέλιξη έφερε σε κοινή αντικυβερνητική γραμμή βουλευτές από διαφορετικές παρατάξεις του Συντηρητικού Κόμματος. Μέσα σε αυτούς ήταν ομάδες που από την αρχή ήταν κατά των μέτρων επικαλούμενοι συνταγματικές ατομικές ελευθερίες αλλά και αρκετοί πιο κεντρώοι Συντηρητικοί καθώς και οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί βουλευτές, παρ' όλο που δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία αφού τα μέτρα προορίζονται για την Αγγλία.

Σύμφωνα με γνωστούς βουλευτές των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει προκλήσεις και μια καινούργια μάχη για την ηγεσία του κόμματος μέχρι την Πρωτοχρονιά. Για να αρχίσει μια καινούργια μάχη για την αρχηγία χρειάζονται επιστολές από το 15% των Συντηρητικών βουλευτών, δηλαδή 54 βουλευτών, που θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας φαίνεται να είναι οι πιο πιθανοί αντικαταστάτες του Τζόνσον. Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή όμως, η ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και η Βρετανία θα καταβάλει νέο φόρο αίματος για να πετύχει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, που πάνω από τις ζωές των ανθρώπων είχε επικαλεστεί ο Τζόνσον πριν από δύο περίπου χρόνια για να σώσει την οικονομία ή καλύτερα τα κέρδη ορισμένων.

* Η Μαρίνα Πρεντουλή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL