Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Κλιματική κρίση / Ο παγετώνας της Αποκάλυψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική κρίση / Ο παγετώνας της Αποκάλυψης

ΚΛΙΜΑ

Ονομάζεται Thwaites. Έχει έκταση 192 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο δηλαδή η Βρετανία ή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Εάν καταρρεύσει, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη είναι πιθανό να αγγίξει τα δύο μέτρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νησιά και παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη.

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ένωσης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νέα Ορλεάνη παρουσιάστηκαν τα ευρήματα έκθεσης που υποστηρίζει πως ο λεγόμενος «παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα.

Μελετώντας εικόνες από δορυφόρο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανατολική πλευρά του παγετώνα, ή πιο σωστά στην ανατολική παγοκρηπίδα του που είναι πιο γνωστή ως «TEIS» προκαλούνται συνεχώς νέες ρωγμές, γεγονός που δείχνει ότι αποσταθεροποιείται πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα και η αποσταθεροποίηση αυτή θα αποσταθεροποιήσει συνολικά τον παγετώνα.

Το χειρότερο σενάριο, αν η κατάσταση στον παγετώνα δεν αλλάξει άμεσα, είναι η αποκόλληση του Thwaites από την Ανταρκτική μέσα στην επόμενη πενταετία. Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε τον παγετώνα σε τεράστιο παγόβουνο που σταδιακά θα έλιωνε.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο Thwaites αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Κάτι που σημαίνει πως η δική του κατάρρευση θα συμπαρασύρει και αυτούς διευρύνοντας το επίπεδο της καταστροφής. Γι' αυτό και ο Thwaites έχει ονομαστεί «Παγετώνας της Αποκάλυψης».

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται αναμφίβολα η κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα ρομποτικό υποβρύχιο διαπίστωσε ότι ο Twaites δεν λιώνει μόνο από την εξωτερική του πλευρά εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, αλλά και από την κάτω πλευρά του. Θερμά ρεύματα νερού κυκλοφορούν κάτω από τον παγετώνα συμβάλλοντας στο λιώσιμο.

Διόλου τυχαία, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε χθες πως θερμοκρασία ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε σε πόλη της Σιβηρίας πέρυσι κατά τη διάρκεια παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος προκάλεσε ευρέως συναγερμό για την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η Ανταρκτική κατέγραψε επίσης ρεκόρ 18,3 βαθμών Κελσίου.

Η πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε τη θερμοκρασία αυτή ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στις 20 Ιουνίου του 2020, βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, περιοχή στην οποία η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι θερμοκρασίες εκεί καταγράφονται από το 1885.

"Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την άνοδο των θερμοκρασιών σε μια περιοχή που είναι σημαντική για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το κλίμα" και επομένως είναι σημαντικό να την παρατηρούμε διαρκώς, υπογράμμισε παράλληλα ο Ράνταλ Κέρβενι, ο εισηγητής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες. "Είναι πιθανό, όντως, ότι θα προκύψουν πιο ακραίες συνθήκες στην Αρκτική στο μέλλον" σημειώνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL