Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ρωσία – Κίνα / Έξυπνα συστήματα για την αστυνομοκρατία του μέλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία – Κίνα / Έξυπνα συστήματα για την αστυνομοκρατία του μέλλοντος

ΚΙΝΑ

Η τεχνολογία ως μέσο επιβολής, καταστολής, επιτήρησης και χειραγώγησης αντιπροσωπεύει ήδη μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την οργανωμένη κοινωνία, άσχετα απ' τη μορφή του πολιτικού συστήματος που χρησιμοποιεί κάθε φορά τις τεχνολογικές καινοτομίες για να εξυπηρετήσει τους στόχους του. Είτε μέσα σ’ ένα ανοιχτό φιλελεύθερο, δημοκρατικό σύστημα ενισχυμένης δημόσιας λογοδοσίας, είτε σε ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό σχήμα κρατικού "μονοπωλίου", η τεχνολογία μπορεί να είναι το αόρατο χέρι της εξουσίας διαθέτοντας τη δυνατότητα να παρακολουθεί χωρίς να γίνεται αντιληπτό, να στοχοποιεί δίχως να “αποκαλύπτεται”, να συλλέγει και να μεταδίδει πληροφορίες χωρίς να “ακούγεται”...

Η μελλοντική αστυνομοκρατία ίσως δεν θα συμβαδίζει με την εικόνα ένστολων ένοπλων και θωρακισμένων οχημάτων να έχουν πάρει θέσεις σε σταυροδρόμια και πλατείες στέλνοντας "μήνυμα" σε όσους πιθανόν θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να διεκδικήσουν, να ζητήσουν να ακουστούν.

Στη Ρωσία, για παράδειγμα, έως το τέλος του έτους οι αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους τον αστυνομικό “μεγάλο αδελφό”, ο οποίος θα παρακολουθεί το πλήθος εξ αποστάσεως “προβλέποντας” μέσω λογισμικού αν μια διαδήλωση, κινητοποίηση, διαμαρτυρία θα μπορούσε να πάρει βίαιη τροπή.

Σύμφωνα με χθεσινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, το συγκεκριμένο λογισμικό που θα αναπτύξει η κρατική εταιρεία Rostec θα βοηθά τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές να προβλέπουν τις "μαζικές ταραχές" και να αποτρέπουν την "κλιμάκωσή" τους. Το πρόγραμμα αυτό Τεχνητής Νοημοσύνης θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ενημερωτικούς ιστότοπους, από «έξυπνες» κάμερες και άλλες πηγές και θα τα επεξεργάζεται “προτείνοντας” στα όργανα επιβολής του νόμου τον τρόπο αντίδρασης τους. Το λογισμικό που φέρει τον ενδεικτικό τίτλο “Μαζικές Ταραχές” εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφαλής Πόλη» του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Τη βάση της ανάλυσης των συλλεχθέντων δεδομένων θα αποτελούν οι ορισμοί των κυβερνητικών αρχών για τη «συγκέντρωση», την «πολιτική και θρησκευτική διένεξη», το «δυναμικό διαμαρτυρίας» και τη «δράση κατά της αστυνομίας». Η μεθοδολογία ανάλυσης του προγράμματος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έγκρισης από τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές.

Αναλόγως, στην Κίνα, αξιωματούχοι ασφαλείας σε μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας, τη Χενάν, παρήγγειλαν ένα σύστημα παρακολούθησης για τον εντοπισμό "ύποπτων προσώπων", μεταξύ των οποίων δημοσιογράφων και φοιτητών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικές δημοσιογραφικές πληροφορίες του Reuters και του Γερμανικού Πρακτορείου, το εν λόγω σύστημα θα μπορεί να συλλέγει δεδομένα για την ταυτότητα και τις ιδιότητες “προσώπων ενδιαφέροντος” τα οποία φτάνουν στη Χενάν χρησιμοποιώντας 3.000 κάμερες αναγνώρισης προσώπου συνδεδεμένες με εθνικές και τοπικές βάσεις δεδομένων. Το συμβόλαιο, ύψους 698.000 ευρώ, ανατέθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην κινεζική τεχνολογική εταιρεία Neusoft με πρόβλεψη να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος εντός δύο μηνών.

Κατά τους ειδικούς, η Κίνα επιχειρεί να κατασκευάσει ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά δίκτυα παρακολούθησης στον κόσμο, βασισμένο σε τεχνολογία face recognition (αναγνώρισης προσώπου), με δεδομένα που θα αντλούνται από ένα δίκτυο εκατομμυρίων καμερών τοποθετημένων σε δημόσιους χώρους.

Οι “ύποπτοι” ξένοι δημοσιογράφοι θα “ταξινομούνται” σε τρεις κατηγορίες αναλόγως του βαθμό κινδύνου που αντιπροσωπεύουν: κόκκινη, κίτρινη και πράσινη. Όσον αφορά στους “ξένους φοιτητές”, οι κινήσεις τους θα μπορούν να εντοπίζονται μέσω του στίγματος του κινητού τηλεφώνου τους ή από τις ταξιδιωτικές κρατήσεις τους, κυρίως σε ημερομηνίες - κλειδιά όπως η ετήσια σύνοδος του Κοινοβουλίου ή η Εθνική Ημέρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Διαφορετικές αστυνομικές δυνάμεις της Χενάν, τα 99 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας την καθιστούν την τρίτη πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας, θα παρακολουθούν την πλατφόρμα προκειμένου να αναλαμβάνουν δράση σε περίπτωση ενεργοποίησης προειδοποίησης "κινδύνου". Το σύστημα θα διαχειρίζονται τουλάχιστον 2.000 αξιωματούχοι ασφαλείας και αστυνομικοί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL