Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κορωνοϊός / Για ποιο λόγο ανησυχεί τους επιστήμονες η νέα μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Για ποιο λόγο ανησυχεί τους επιστήμονες η νέα μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα

Μετάλλαξη covid
WOJTEK JARGIO/ΑΜΠΕ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που φέρει «εξαιρετικά υψηλό αριθμό» τροποποιήσεων και όπως εκτιμούν θα μπορούσε να επιφέρει νέα κύματα πανδημίας.

Ερευνητές παρατήρησαν εξετάζοντας 10 περιπτώσεις που έχουν εντοπίσει ότι η μετάλλαξη αυτή φέρεται να «περνά» την άμυνα του οργανισμού.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη να είναι μόλις 10 ωστόσο, η παραλλαγή αυτή προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε καθώς δείχνει ότι μπορεί να παρακάμπτει την ανοσία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 32 τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα της παραλλαγή B.1.1.529, δηλαδή το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της Covid.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, όπου έχουν πλέον εντοπιστεί τρία κρούσματα, ενώ έξι ακόμη έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τον Guardian, τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης καταγράφθηκαν στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και η πρώτη μόλυνση στη Νότια Αφρική τρεις ημέρες αργότερα.

Ο ιολόγος του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, Τoμ Πίκκοκ εκτιμά ότι «προς το παρόν είναι ελάχιστα τα κρούσματα της μετάλλαξης στην περιοχή της Αφρικής τα οποία έχουν ελεγχθεί. Αλλά θα πρέπει να αναλυθούν πολύ προσεκτικά λόγω του “τρομακτικού” προφίλ της παραλλαγής ως προς το προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας», λόγω των 32 μεταλλάξεων που ενσωματώνονται εκεί.

Ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, επισήμανε ότι η μελέτη στο εργαστήριό του διαπίστωσε ότι δύο από τις τροποποιήσεις στο B.1.1.529 αύξησαν τη μολυσματικότητα και μείωσαν την αναγνώριση αντισωμάτων. «Φαίνεται σίγουρα μια σημαντική ανησυχία με βάση τις αλλαγές που υπάρχουν.  Ωστόσο, μια βασική ιδιότητα του ιού που είναι άγνωστη είναι η μολυσματικότητά του, καθώς αυτό φαίνεται να οδήγησε κυρίως την παραλλαγή Δέλτα», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL