Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.8°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.3°C28.3°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.5°C27.1°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C24.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C22.3°C
0 BF 60%
Προσφυγικό / Οι δύο όψεις ενός δράματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Οι δύο όψεις ενός δράματος

ΠΟΛΩΝΙΑ

Το δράμα του μεταναστευτικού συνεχίζει να συγκλονίζει την Ευρώπη, με τις δύο παράλληλες κρίσεις που εκτυλίσσονται ανατολικά και δυτικά να αποτυπώνουν την τραγικότητά του αλλά και τις εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του από τις κυβερνητικές εξουσίες.

Την ώρα που καθημερινά χιλιάδες, πλέον, άνθρωποι επωφελούμενοι του ήπιου καιρού διασχίζουν τη Μάγχη και φτάνουν από τη Γαλλία στη Βρετανία, στο άλλο άκρο της ηπείρου, στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα στο κρύο και στις στερήσεις έχουν γίνει μπαλάκι σε μια άγρια πολιτικοδιπλωματική κόντρα που απειλεί ακόμη και να προκαλέσει ένοπλη σύρραξη.

Με πεισματικό τρόπο η υπερσυντηρητική, αντιμεταναστευτική κυβέρνηση της Βαρσοβίας μπλοκάρει την είσοδο στο πολωνικό έδαφος των προσφύγων που έχουν εξωθηθεί από την κυβέρνηση του Μινσκ στη συνοριακή γραμμή προκειμένου μ’ αυτόν τον τρόπο να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της λόγω της καταστολής της αντιπολίτευσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν την ανάληψη δράσης κατά της Λευκορωσίας περιγράφοντας τη μεταναστευτική κρίση ως «ενορχηστρωμένη» και κατηγορώντας το Μινσκ ότι εκθέτει σε κίνδυνο ανθρώπους «για πολιτικούς σκοπούς».

Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι μια ομάδα περίπου 100 μεταναστών κινείται προς έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα με την Πολωνία κλιμακώνοντας την ψυχολογική πίεσή τους προς την κυβέρνηση της Βαρσοβίας. Οι πολωνικές αρχές εμπόδισαν το βράδυ της Πέμπτης δύο ομάδες μεταναστών, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, να περάσουν στο έδαφος της χώρας. Σύμφωνα την πολωνική συνοριοφυλακή, την Πέμπτη έγιναν 223 απόπειρες εισόδου στο πολωνικό έδαφος.

Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν πως το Μινσκ ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι και έφτασαν στη Λευκορωσία με τουριστικές βίζες να διασχίσουν τα σύνορα με την Πολωνία και να εισέλθουν στο έδαφος της Ε.Ε. Η  Ένωση κατηγορεί την κυβέρνηση του Λουκασένκο ότι έχει εξαπολύσει «υβριδική επίθεση» εναντίον της και με τη σειρά του το Μινσκ απειλεί ότι η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

Παγιδευμένοι μεταξύ των δύο χωρών, οι μετανάστες έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς ζώντας υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς η περιοχή είναι δασώδης, με έντονη υγρασία και θερμοκρασίες που τη νύχτα πέφτουν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επισκέφθηκε τη μεθόριο το απόγευμα της Πέμπτης, την ημέρα της εθνικής επετείου της πολωνικής ανεξαρτησίας. Χωρίς την παραμικρή αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που ξεδιπλώνεται, έσπευσε να συγχαρεί τις δυνάμεις ασφαλείας για το έργο τους. «Προστατεύουν την ασφάλειά μας με τις υπηρεσίες τους. Δόξα και ευγνωμοσύνη σε αυτές!» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην άλλη άκρη της ηπείρου, οι μεταναστευτικές ροές από τη Γαλλία προς τη Βρετανία μέσω της Μάγχης αυξάνονται πάλι, με σχεδόν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά να χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο πλεύσιμο μέσο, ακόμη και θαλάσσια ποδήλατα(!), για να διασχίσουν την απόσταση των 34 χιλιομέτρων από το Καλαί στο Ντόβερ. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές εδώ και αρκετές ημέρες κι αυτό μειώνει τους κινδύνους που συνεπάγεται ο διάπλους του “καναλιού” με αυτοσχέδια μέσα. Ωστόσο, κι εδώ δεν λείπουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις γαλλικές αρχές ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Περίπου 1.000 άνθρωποι διέσχισαν προχθές τη Μάγχη με βάρκες φθάνοντας στις βρετανικές ακτές, αριθμός που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ. Τέσσερα σκάφη της βρετανικής συνοριοφυλακής αναχαίτισαν τα αυτοσχέδια σκάφη στα ανοιχτά των ακτών και τα συνόδευσαν στο λιμάνι του Ντόβερ. Τρεις άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι χάθηκαν στη θάλασσα, καθώς δύο καγιάκ βρέθηκαν να έχουν παρασυρθεί κοντά στο Καλαί, στις γαλλικές ακτές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL