Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Μάρκο Μπερσάνι στην «Α» / Στους δρόμους εναντίον της G20 και του απαρτχάιντ των Big Pharma
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάρκο Μπερσάνι στην «Α» / Στους δρόμους εναντίον της G20 και του απαρτχάιντ των Big Pharma

ΜΠΕΡΣΑΝΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Διαδηλώνουμε εναντίον της G20 γιατί οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών θα συζητήσουν για τρία θέματα: τα πρόσωπα, ο πλανήτης και η ευημερία. Στην πράξη οι πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν είναι εναντίον των ανθρώπων, του πλανήτη και της ευημερίας» τόνισε στην ΑΥΓΗ ο Μάρκο Μπερσάνι, ο ιδρυτής του Attac Italia και από τους πρωταγωνιστές στη δημιουργία του Ιταλικού Φόρουμ Κινημάτων για το Νερό, που κατάφερε να σταματήσει με δημοψήφισμα της ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών νερού, και πρωταγωνιστής της εκστρατεία «Stop TTIP Italia».

Μετά από πολύ καιρό η ιταλική κοινωνία των πολιτών επιστρέφει στους δρόμους...

Ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της απομόνωσης ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τις πιο διαφορετικές ομάδες που συνέκλιναν σε ένα ενωτικό σημείο, ότι η πανδημία αποτελούσε τη μεγαλύτερη αντίφαση του συστήματος και ότι θα έπρεπε να κινητοποιηθούμε για να την ξεπεράσουμε.  Όλοι μαζί διαμορφώσαμε το δικό μας Recovery Planet έναντι του Recovery Plan της κυβέρνησης, Ανάκαμψη του Πλανήτη απέναντι στο Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης, διοργανώσαμε τις εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις και ασφαλώς στη Γένοβα για την επέτειο των 20 χρόνων από το Κοινωνικό Φόρουμ. Το δίκτυο αυτό διευρύνεται διαρκώς και περισσότερο. Χθες πραγματοποιήθηκε η πορεία των μαθητών και των φοιτητών και του κινήματος Fridays For Future, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κοινή πορεία που θα συμμετέχουν όλες και όλοι, που για πρώτη φορά η νέα γενιά της αμφισβήτησης και των κινημάτων της, όπως το Fridays For Future και το Extintion Rebellion, θα συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, υποστηρίζοντας κλασικά εργατικά αιτήματα, όπως την ακύρωση απολύσεων, την αξιοπρεπή εργασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού δίπλα στα κινήματα των νεαρών ατόμων θα βρίσκονται οι απολυμένοι της Alitalia, οι εργάτες της GNK που απολύθηκαν με μέιλ και έχουν καταλάβει το εργοστάσιο, οι απολυμένοι της Whirpool της Νάπολης και πολλών άλλων εταιρειών. Την Κυριακή θα κάνουμε μια μεγάλη συνέλευση «σύγκλισης» όλων των κινημάτων και συλλόγων για να δούμε πώς θα κινηθούμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, που αναμένονται αρκετά θερμές περίοδοι.

Ένα θερμό φθινόπωρο και χειμώνας εξαιτίας μιας σειράς γεγονότων που δρομολογούνται με αρχή την G20;

Ακριβώς. Με τα εμβόλια δημιούργησαν ένα πραγματικό υγειονομικό απαρτχάιντ, όπου ο Νότος δεν έχει πρόσβαση στη φροντίδα και την Υγεία, με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να παράγει συνεχώς παραλλαγές, και οι μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου βγάζουν τεράστια κέρδη, αφού παρήγαγαν τα εμβόλια με δημόσιους πόρους. Το πλούσιο τμήμα του πλανήτη που μπορεί να πληρώνει τις φαρμακευτικές θα έχει την απαραίτητη φροντίδα. Η ιδέα τους για τον πλανήτη είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οι αξιοπρεπείς ζώνες και αυτές για τα απορρίμματα. Σε ό,τι αφορά την ευημερία, συνεχίζουν μετά από τριάντα χρόνια να επιμένουν ότι αυτή στηρίζεται στην ανάπτυξη και στα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.  Ότι τα κέρδη των πολυεθνικών θα τροφοδοτήσουν την παγκόσμια ευημερία, όταν ξέρουμε ότι τελικά συμβαίνει το αντίθετο.

Από τη στιγμή που ξέρουν ότι δεν έχουν τη συναίνεση των πολιτών για να συνεχίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, μετέτρεψαν τις δημοκρατίες σε μια παγκοσμιοποιημένη ολιγαρχία, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται διαρκώς και περισσότερο έξω από τα Κοινοβούλια και τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς. Αποφάσεις που λαμβάνονται για να ικανοποιήσουν τα μεγάλα συμφέροντα και που οι κυβερνήσεις αποτελούν πλέον τα εκτελεστικά όργανά τους.

Αμέσως μετά θα έχουμε τη σύνοδο για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη...

Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο παράδοξο. Κανείς δεν αρνείται σήμερα την κλιματική αλλαγή. Αυτοί όμως θέλουν να επιβραδύνουν τις απαραίτητες αλλαγές και κυρίως να παγιώσουν το καπιταλιστικό μοντέλο με την ιδέα της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας και την πράσινη ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν σήμερα στην G20 και μετά θα συμμετάσχουν στην COP26 έχουν ανακοινώσει ήδη ανεπαρκείς προτάσεις για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή, συνεχίζοντας την κουλτούρα των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου, φτάνοντας μάλιστα να αναστήσουν και την πυρηνική ενέργεια, βαφτίζοντας το αέριο και την πυρηνική ενέργεια ενέργειες της μετάβασης πριν φτάσουν οι ανανεώσιμες. Μια υποτιθέμενη οικολογική πολιτική που διασφαλίζει τα συμφέροντα των μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

Λίγες ώρες πριν αρχίσει η G20 ο Μάριο Ντράγκι κατέθεσε το σχέδιο προϋπολογισμού του...

Ο Ντράγκι έγινε πρωθυπουργός σχηματίζοντας μια κυβέρνησή του μέσα στην κυβέρνηση, βάζοντας τέσσερις απολύτως έμπιστούς του που θα διαχειριστούν τους τεράστιους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Σχεδόν όλα τα κόμματα στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν υπάρχει πλέον κανενός είδους διάλογος και έλεγχος στη Βουλή, ενώ κατέστησε σαφές σε όλα τα κόμματα ότι ο βασικός πυρήνας του προϋπολογισμού και οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης δεν αλλάζουν και ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις για δευτερεύοντα θέματα. Ακολουθεί την ίδια πολιτική που μας οδήγησε στη χρηματοοικονομική και μετά στην πανδημική κρίση. Ο Ντράγκι παίζει το χαρτί του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, που τον εκτιμούν στην Ευρώπη, και ζητάει να μην υπάρχει καμία κοινωνική αντιπαράθεση για να εφαρμόσει αυτά που θέλει με τη μέγιστη χρονική βία και χωρίς καμία συζήτηση, απαιτώντας μάλιστα από τον κόσμο να υπομείνει τις όποιες αποφάσεις του.

Ο Ντράγκι το είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: τα κόμματα δεν μπορούν να επεμβαίνουν στα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του. Δεν τον ενδιαφέρει εάν τσακώνονται μεταξύ τους. Φτάνει να μην τον ενοχλούν.

Στα θέματα της εργασίας και των συντάξεων, για παράδειγμα, δεν φαίνεται να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη...

Ίσως ο Ντράγκι να άρχισε να καταλαβαίνει ότι είναι άλλο πράγμα να είσαι πρόεδρος της ΕΚΤ και άλλο μιας κυβέρνησης ενός κράτους. Οι πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει, με τη στήριξη της Κομισιόν, θα διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και την αντίδραση σ’ αυτές. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα δούμε μεγάλους αγώνες στη χώρα μας. Τα συνδικάτα ζήτησαν συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ο Ντράγκι απάντησε με την επιδείνωση του ασφαλιστικού για τους εργαζόμενους, για να μην αναφερθούμε στα εργασιακά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL