Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γερμανία / Οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση - σηματοδότης και το Σύμφωνο Σταθερότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση - σηματοδότης και το Σύμφωνο Σταθερότητας

ΣΟΛΤΣ

Ξεκίνησαν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά από σχεδόν έναν μήνα διερευνητικών επαφών και με τους τρεις επίδοξους εταίρους να δηλώνουν ότι θέλουν να παρουσιάσουν την κυβερνητική συμφωνία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στόχος τους είναι να ορκιστεί στις 6 Δεκεμβρίου νέος καγκελάριος ο  Όλαφ Σολτς και η νέα κυβέρνηση να πιάσει δουλειά πριν από τα Χριστούγεννα.

Σοσιαλδημοκράτες (κόκκινο), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (κίτρινο) επιδιώκουν μια κυβέρνηση “σηματοδότη” -και ξέρουν καλά ότι δεν έχουν πολλά περιθώρια να αποτύχουν στις διαπραγματεύσεις, παρά τις ουσιαστικές διαφορές που έχουν σε διάφορους τομείς. Γι’ αυτό και οι 22 ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί από τα τρία κόμματα θα βάλουν στο χαρτί, και δη με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, κάθε συμβιβασμό που θα καταφέρουν να επιτύχουν στους επτά τομείς για τους οποίους συζητάνε -εκσυγχρονισμός του κράτους και ψηφιοποίηση, προστασία του κλίματος, εργασία, οικογένεια και παιδιά, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική και άμυνα και δημόσια οικονομικά- και πέραν τούτου ουδέν.

Πάντοτε το κείμενο της εκάστοτε κυβερνητικής συμφωνίας στη Γερμανία είναι μεγάλο, αυτή τη φορά, όμως, ίσως ξεπεράσει σε σελίδες και το “Άνθρωπος χωρίς ιδιότητες” του Μούζιλ. Επίσης, πριν παρουσιαστεί ως καγκελάριος ο Σολτς στη Βουλή, η κυβερνητική συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση των τριών κομμάτων -με το SPD και το FDP να συγκαλούν έκτακτα συνέδρια και τους Πράσινους να καλούν τα μέλη τους να ψηφίσουν. Ψηφιακά.

Δυο βεβαιότητες

Από το βράδυ των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου έως σήμερα μόνο δύο θέματα φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει στη Γερμανία -κι αυτά με την επιφύλαξη ότι πάντοτε μπορεί να υπάρξει ένα συγκλονιστικό απρόοπτο:

Πρώτον, οι ηττημένοι Χριστιανοδημοκράτες αποδέχτηκαν ότι η θέση τους είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης -κι ότι δεν θα επιδιώξουν να ηγηθούν ενός κυβερνητικού συνασπισμού με το εξωτικό όνομα “Τζαμάικα” με τους Πράσινους και το FDP.

Και δεύτερον, έχει αποφασιστεί το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει στο προεδρείο της Βουλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετά από πενήντα χρόνια θα πάρει θέση στα πίσω έδρανα. Πρόκειται για την Μπέρμπελ Μπας, 53 ετών, έως πρότινος αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και υπεύθυνη για θέματα Υγείας, Παιδείας, Έρευνας και Αναφορών, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Το κρίσιμο υπουργείο...

Όλα τα άλλα είναι ανοιχτά, με ίσως σημαντικότερο για τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας τη στάση που θα κρατήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.  Όπως ανοιχτό είναι το ποιος θα διαδεχθεί τον  Όλαφ Σολτς στο υπουργείο Οικονομικών: ένας Πράσινος ή ένας Φιλελεύθερος;

Από την αρχή ακούγονται τα ονόματα του προέδρου του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και του συμπροέδρου των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ, με τον πρώτο να θεωρείται ιέραξ, συγκρίσιμος με τον Σόιμπλε, και τον δεύτερο να μην είναι περιστερά, αλλά να μην προκαλεί τόσο τον τρόμο στους βαθύτατα χρεωμένους του Νότου.

...και η αποχώρηση Βάιντμαν

Προφανώς δεν είναι αδιάφορο το ποιος θα πάρει το υπουργείο, ωστόσο οι εποχές που η Γερμανία πρωταγωνιστούσε στην επιβολή του δημοσιονομικού κορσέ σε εαυτούς και αλλήλους έχουν περάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι παραιτήθηκε πρόωρα -για προσωπικούς, όπως είπε, λόγους- ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ και ιέραξ ολκής Γενς Βάιντμαν.

Φαίνεται ότι βαρέθηκε να είναι μειοψηφία υπό τον τότε διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και υπό τη νυν Κριστίν Λαγκάρντ και να ανέχεται τις μαζικές αγορές ομολόγων. Προειδοποίησε, λοιπόν, για τον κίνδυνο του πληθωρισμού και ανακοίνωσε ότι φεύγει στο τέλος της χρονιάς, ενώ θα μπορούσε να μείνει στο τιμόνι της γερμανικής κεντρικής τράπεζας μέχρι το 2027.

Ο όποιος υπουργός Οικονομικών υπό τον καγκελάριο Σολτς θα ομνύει μεν πίστη στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με περισσή ευελιξία στην τήρηση των κανόνων. Μετά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που ξόδεψαν ακόμη και τα “φειδωλά” κράτη - μέλη για να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες και όρθιες τις κοινωνίες μέσα στην πανδημία, σχεδόν κανείς δεν θα επιμείνει στην τήρηση των κανόνων του Μάαστριχτ (το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και το έλλειμμα κάτω από το 3%) από την επόμενη μέρα. Επειδή κανείς δεν μπορεί να το κάνει.

Όταν ο Σολτς επισκέφθηκε τον Μακρόν στο Παρίσι, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είπε ότι δεν χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι κανόνες, καθώς μέσα στην πανδημία αποδείχθηκε ότι διαθέτουν “πολύ μεγάλη ευελιξία”. Τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι θέλουν να γράφουν την ευελιξία με κεφαλαία γράμματα και τους κανόνες με μικρά -με το FDP να προτιμά το αντίθετο.

Ωστόσο θα χρειαστεί ένα θαύμα για να συναινέσει η νέα γερμανική κυβέρνηση στις προτάσεις Μακρόν, Ντράγκι, αλλά και της Κομισιόν, ώστε να αναθεωρηθούν οι κανόνες του Μάαστριχτ, που καθορίστηκαν το 1990 σε μια άλλη οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Και τα θαύματα δεν συμβαίνουν συχνά. Το πιθανότερο είναι ότι, ανάλογα με το ποια θα είναι η δοσολογία κορσέ και ευελιξίας στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση, θα αρχίσουν να ανησυχούν νωρίτερα ή λίγο αργότερα χώρες όπως η Ελλάδα με το δημόσιο χρέος στα ύψη.

Σε τι έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα οι 3

Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων τα τρία κόμματα ενέκριναν το κείμενο των 12 σελίδων που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της ηγεσίας των τριών. Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν ότι το κατώτατο ωρομίσθιο θα αυξηθεί στα 12 ευρώ, το “καταραμένο” επίδομα των μακροχρόνια ανέργων Hartz IV θα αντικατασταθεί από έναν “κοινωνικό μισθό”, θα ισχύει η ψήφος στα 16, δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων ούτε αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επίσης στόχος είναι να κατασκευάζονται 400.000 νέα διαμερίσματα τον χρόνο, ενώ δεν θα υπάρξει όριο ταχύτητας στις εθνικές οδούς. Γι’ αυτά τα θέματα οι τρεις αποφάσισαν ότι δεν θα παζαρέψουν άλλο -ο καθένας τους πήρε κάτι για να βάλει τη σφραγίδα του στην επόμενη τετραετία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL